Monday, April 20, 2015

MORENGAI



Jei kas tik žinotu kaip aš bijojau morengu.... Iš tiesu tai ir dabar bijau, nes man tai labai jau kaprizinga būtybė kuri pasirodo visame savo gražume tik kai jai gera nuotaika. 
Kažkada labai senai keletas kartu bandžiau kepti morengus bet kaskart baigdavosi tuo kad sau pažadėdavau - never ever... (niekada daugiau...).
Šiandien suprantu, kad tada man pritrūko noro, nes pilnas internetas naudingos informacijos šita tema. Pritrūko valios suplakti baltymus iki galo, t.y. kol ištirps cukrus. O taip pat pritrūko spyrio į užpakalį - do it againt kol gausis. 
Bet matyt viskam savo laikas...ir dabar atėjo laikas morengams, kaip kažkada atėjo laikas mielėms ir raugui (irgi kažkada ju bijojau). 
Užtat dabar aš žinau koks stebuklingas kremas buvo viduje tu sluoksnuotos tešlos vamzdeliu iš vaikystės. Aš juos žiauriai mėgau:) Panašu kad ten buvo itališkas morengas.  Bet apie viską iš eilės.
Morengai buna prancūziški (kai baltymai ilgai plakami su cukrumi kol cukrus ištirps ir jo nesijaus), šveicariški (kai baltymai pašildomi garų vonelėjė su cukrumi iki 45-48 C ir tada plakami iki standumo) ir itališki (kai baltymai plakami su karštu sirupu).
Šiandien nutariau išbandyti šveicariškus morengus (beja daug kas tvirtina kad morengai atsirado Šveicarijos mieste Meiringen ir buvo patobulinti virėjo Italo). 





Morengai




  • 120 g baltymu ( 5 baltymai)
  • 140 cukraus
  • 100 cukraus pudros


Įkaitinkite orkaitę iki 90C. Išklokite kepimo popieriumi porą kepimo skardų.

Į karščiui atsparų indą įdėkite cukrų (cukraus pudra palikite) ir baltymus ir sumaišykite. Kaitinkite nuolat maišant garų vonelėje kol baltymai pasieks 48 C ir cukrus visiškai ištirps. Įpilkite baltymus į virtuvės kombaino indą ir plakite vis didinant greiti vos nei iki maksimalaus, keletas minučių (apie 5 min tai tikrai) kol mase taps blizgi ir tvirta (laikys forma). Tada įberkite cukraus pudra ir plakite kol viskas susimaišys. Įdėkite  morengą į konditerinį maišiuką ir išspauskite norimos formos morengus ant kepimo skardos. 

Jei norite dryžuotu morengu tai paimkite maistinius dažus ir padarykite dryžius/juostas su dažais ant konditerinio maišo, tada įdėkite morengų masę ir išspauskite morengus. -> žiųrėti  filmuką 1:31 min




Pašaukite į orkaitę ir kepkite 1 -1,5 val. Išjunkite  orkaitę ir palikite morengus baigti džiūti ir atvėsti orkaitėje. 
Sandariai uždaryti morengai gali gulėti keletas savaičių. 
Skanaus






Įkvėpimas: Gretchensbakery

No comments:

Post a Comment