Sunday, February 26, 2017

Skaniausi pyragaičiai yra sekmadienį, o visos dietos prasideda pirmadienį

Iš tiesų norėjau parašyti, kad skaniausi sausainiai yra sekmadienį, nes kaip tik iškepiau trapiausių, skaniausių sausainių saviškiams (bus, bus receptas vėliau). Bet, kadangi šiandien turime dar vieną gardų Hidemi Sugino kūrinį, tai perfrazavau. 
Internete suradau dar porą H. Sugino receptų ir nusprendžiau išbandyti. Kokie visgi jo musai lengvučiai, tiesiog pūkiniai debesėliai. Valgai ir sąžinė netrukdo mėgautis. 
Suradau jo receptų knygą, bet jį deja, deja japonų kalba. Bijau pasiklysti tarp hieroglifu ir vertimo. 
Vis pasižiūriu į savo apkrautą knygomis, žurnalais, straipsniais ir užrašais stalą, atsidūstu ir mane apima tokia neviltis. Kada viska spėti? Kaip spėti nors truputį to, kas taip patinka ir taip norisi. Atsisuku ir pasižiūriu kiek jau visko pagaminta, paragauta, pasidalinta... Taip bijau, kad dings tas magiškas jausmas kuris veža, nes man konditerija - visų pirma yra jausmas. Nesenai rašiau, kad reikia nors po žingsniuką, bet eiti pirmyn. Aš taip ir darau, bet ne visada spėju pasidžiaugti nuveiktais darbais, nes gyvenimo tempas tik auga...o aš nemėgstu skubėti. 
Noriu pasakyti dar keletą žodžių apie Sicile pyragaitį. Jis yra labai švelnaus skonio, lengvas nesaldus - tiesiog subtilus draugas prie arbatos puodelio. Aš ji gaminau silikomarto Pillow  formoje (nes tiesiog norėjau išbandyti formą, o tam, kiekvieną proga - puiki), bet Jūs galite naudoti savo turimas formas. Jei naudosite aukštą, pvz. cilindro, formą, tai galite surenkant pyragaitį, įdėjus gervuogių musą ant jo įdėti vieną šviežią aviečių arba gervuogių  uogą. Recepte ji yra, tiesiog man netilpo. 






Sicile pyragaičiai (Hidemi Sugino)



Sudėtis:


  • Pistacijų biskvitas
  • Gervuogių musas
  • Pistacijų musas



Pistacijų biskvitas:



  • 180 g marcipano (50/50)
  • 80 g pistacijų pastos
  • 90 g kiaušinių
  • 80 g trynių
  • 50 g baltymų (I)
  • 160 g baltymų (II)
  • 100 g  cukraus
  • 90 g kukurūzų krakmolo
  • 40 g išlydyto sviesto (40 C)


Virtuvės kombaino inde su K formos lopetėle sumaišykite marcipaną ir pistacijų pastą iki vientisos masės. Įdėkite kiaušinius, trynius ir baltymus (I) ir plakite su plakimo šluotele iki purios konsistencijos.
Baltymus (II) su cukrumi suplakite iki morengo. 
Į pistacijų masę įmaišykite krakmolą ir šiltą išlydytą sviestą. Tada dalimis įmaišykite morengą. Įdėkite tešlą į išklotą kepimo popieriumi 60 x 40 cm kepimo skardą (arba 2   30 x 40 cm skardas) ir tolygiai paskirstykite (sluoksnis turėtų gautis iki 1 cm). Pašaukite į įkaitintą iki 230 C  orkaitę ir kepkite 5-6 min. Išimkite iš orkaitės, ataušinkite ir išpjaukite biskvitus pora cm mažesnio diametro nei jūsų pyragaičių (pvz. jei pyragėelių diametras -  5 cm, tai biskvitus išpjaukite - 3-4 cm)


Sirupas:

  • 40 g 30⁰ baume sirupo (100 g vandens +135 g cukraus, sumaišyti ir užvirti, ataušinti)
  • 20 g vandens
  • 25 g Kirschwasser

Sumaišykite visus ingredientus ir patepkite sirupu abi pistacijų  biskvito puses. 




Pistacijų musas:


  • 225 g grietinėlės
  • 40 g pistacijų pastos
  • 225 g pieno
  • 1/4 vanilės ankšties
  • 50g trynių
  • 50 g cukraus
  • 5 g želatinos lapelių


Želatiną užmerkite 10 min. lediniame vandenyje, kad išbrinktų. 
Puode sumaišykite pieną, pistacijų pastą bei vanilės sėklas ir virkite ant silpnos ugnies, kol kraštuose atsiras pirmi burbuliukai.
Dubenyje sumaišykite trynius ir cukrų. Nuolat maišant su plakimo šluotele, lėtai įpilkite pusę karšto skysčio į trynių masę. Įpilkite masę atgal į puodą ir kaitinkite ant mažos ugnies nuolat maišant kol sutirštės (arba pasieks 82 C) Gale įmaišykite želatiną. Ataušinkite iki kambario temperatūros ir  įmaišykite pusiau suplaktą grietinėlę. 
Įdėkite musą į kvadratinę silikoninę formą 16 cm kraštinėmis (arba kvadratinį "žiedą" - dugną aptraukite maisto plėvele) ir tolygiai paskirstykite. Muso sluoksnis turėtų būti +/- 1  cm. Įdėkite į šaldiklį šiek tiek sustingti. Kai musas pradės stingti, ištraukite į padėkite ant viršaus pistacijų biskvitą (prieš tai abi jo puses patepkite sirupu). Įdėkite į šaldiklį užšalti. 


Gervuogių musas:


  • 90 g grietinėlės
  • 90 g gervuogių tyrės
  • 30 g morengo*
  • 4 g želatinos
  • 18 g aviečių likerio
* morengas: virtuvės kombane suplakite 30 g baltymų su 60 g cukraus iki morengo konsistencijos.


Želatiną užmerkite 10 min. lediniame vandenyje kad išbrinktų. 
Gervuogių tyrę pašildykite ir sumaišykite su gerai atspaustais želatinos lapais, kol želatina ištirps. Atvėsinkite ir sumaišykite su likeriu, morengu ir iki pusės standumo suplakta grietinėlę. Musą įdėkite į kvadratinę formą 20 cm kraštinėmis. Tolygiai paskirstykite - turėtų gautis 1,5-2 cm aukščio sluoksnis. Jei jūsų  pyragėlių forma yra žema ir ploksčia, patariu gervuogių muso sluoksnį daryti iki 1 cm storio. 
Musą užšaldykite, tada išpjaukite iš jo tokio pat dydžio ir formos ir dydžio kaip ir biskvitai, vidinį sluoknį (vidurius). 


Surinkimas:




Įdėkite dalį muso į pyragaičių formą (pripildykite maždaug 1/3 formos),  įdėkite gervuogių muso sluoksnį ir lengvai jį įspauskite į musą. Įdėkite dar šiek tiek muso ir biskvitą (jį irgi šiek tiek įspauskite). Pakartokite su kitais pyragaičiais. Užšaldykite. Išimkite iš formos ir apipilkite veidrodine glazūra arba apipurkškite  šokoladiniu veliūru. Papuoškite pagal norą ir vaizduotę. 

Aš pyragaičius dėjau ant sausainių. Sausainiams puikiai tiks bet kuri sable tešla. Aš naudojau H. Ovando tešlą iš jo kursų ir juo pasidalinti čia negaliu. 





Įkvėpimas: Verdade de Sabor

Friday, February 17, 2017

Kasdien po mažą žingsniuką



Parašiau tekstą, bet vėliau jį ištryniau. Noriu labai paprastai ir nuoširdžiai pasakyti. Jei jūsų aistra gyvena virtuvėje, nepasiduokite. Nepasiduokite jei neturite laiko, nuotaikos, palaikymo, pinigų, valgytoju būrio. Nepasiduokite net jei nematote bendro vaizdo kur link einate ir ko iš tiesų norite. Ženkite kasdien po mažą žingsniuką į priekį. Išbandykite naują receptą, naują techniką, tą pati dalyką, bet kitaip. Aš taip darau. Net kai neturiu jėgų, nuotaikos, sąlygų - kas savaitę padarau kažką naujo, net jei tai tiesiog kito skonio  ar spalvos "samanos" (biskvitas) arba tiesiog riešutų pasta arba praline. 

Jau senai norėjau pagaminti juodas samanas. Man patinka juoda spalva. Konditerijoje jos yra nedaug, todėl jei yra proga - išbandau. Kažkada jau rašiau šio nuostabaus biskvito, dažnai vadinamo samanomis, receptą. Jei neklystu, tai buvo pistacijų biskvitas. Šį kartą noriu pakalbėti apie jį šiek tiek plačiau. Šis biskvitas ne šiaip sau gavo pravardę - samanos. Įsivaizduokite labai purų, lengvą, tiesiog orinį biskvitą, kuris labiau panašus į debesėlį nei į maistą. Šitas biskvitas toks ir yra. Jį mums padovanojo molekulines virtuvės šefas Ferran Adria. Labai žaviuosi šiuo žmogumi... kiek horizontų jis mums atvėre. :-) 
Šitam biskvitui pagaminti būtinai reikia sifono (kurio pirminė paskirtis - suplakti grietinėlę, bet tai  buvo senai ir šiaip netiesa ;-D )  ir mikrobangų krosnelės. Žinau, kad daug kas dėl to liūdi, nes sifoną nusipirkti gal ir galima, bet, vat, ne visi pripažįsta mikrobangų krosnelę kaip virtuvės gyventoją. Taip, taip, aš irgi buvau viena iš tų, bet dabar mano virtuvėje gyvena mikrobangų krosnelė ir dabar atrodo kad ji čia visados buvo. Bet dabar ne apie tai. Taip, apie ką mes čia... a, samanos. Tešla daroma dažniausiai labai panašiai - visi ingredientai tiesiog sublenderiuojami iki vientisos masės, tada ta masė supilama į sifoną (kartais ją reikia perkošti). Sifonas pakraunamas 2 arba 4 balionėliais (priklausomai nuo dydžio) ir paliekamas šaldytuve minimum 30 min. Tada prasideda magija - jus įpurškiate į popierinį kavos puodeli oro prisotintą tešlą (kuri savo konsistencija, gerai pagalvojus, primena plaktos grietinėlės konsistenciją) ir pašaunate į orkaitę. 40 sek. -1 min. ir - fokus pokus - ištraukiate puoduką su biskvitu, kuris yra trapus kaip voratinklis. Nerealus dalykas, pelnytai užsitarnavęs populiarumą. Būtinai bandykite, galbūt gausis ne iš pirmo karto, bet tikrai verta. 









Juodos samanos


Juodųjų sezamų pasta:


  • 115 g juodųjų sesamų
  • 25 g sezamų aliejaus
Juodųjų sezamų samanos:

  • 120 g sezamų pastos
  • 4 baltymai
  • 3 tryniai
  • 80 g cukraus
  • 20 g miltų

Juodųjų sezamų pasta:

Juoduosius sezamus pakaitinkite/pakepinkite keptuvėje, įberkite į mikserį/blenderį, įpilkite aliejų ir sumalkite iki pastos konsistencijos.  Jūsų blenderis turi būti labai galingas ir malimas gali užtrukti, bet galų gale turėtume gauti pastą, kuri savo konsistencija bus panaši į tahini pastą (šviesių sezamų pasta, kurią galima nusipirkti parduotuvėje).  Laikykite pastą sandariai uždarytą šaldytuve. 

Juodųjų sezamų samanos:

Visus ingredientus sudėkite į indą ir gerai sublenderiuokite iki vientisos konsistencijos. Perkoškite per sietelį ir įpilkite į sifoną. Užtaisykite sifoną su 2 vnt. N2O, po kiekvieno gerai pakratykite sifoną. Palikite sifoną pastovėti šaldytuve apie 2 val. 
Paruoškite popierinius kavos puodelius, dugne su peiliu pradurkite kelias skylutes, puodelių vidų išpurkškite riebalais. Išimkite sifoną iš šaldiklio ir gerai sukratykite. Pripildykite 1/3 puodelio su tešlą į įdėkite į mikrobangų krosnele. Gaminkite 45 sek. - 1 min. Išimkite, apverskite ir palikite ant grotelių pilnai atvėsti. Suvyniokite į maisto plėvelę ir laikykite šaldytuve.   


Įkvėpimas: Molecularrecepies.com