Tuesday, November 28, 2017

Varškės ir graikiškų riešutų Rugelach sausainiai


Surenki viską į vieną. Kas rytą.  Kas rytą žiūri į veidrodį ir galvoji, kad gal tu jau kitas žmogus, bet tu vis tas pats. Kartais galvoji visą tai sudėti į dėžę ir palikti namuose, bet visgi neši su savim. Kartais nori tai palikti parduotuvėje, tiesiog vežimėlyje, bet tada tau atrodo, kad visi į tave spokso, todėl tiesiog eini toliau. 
Užbėgi į kavos namus ir eilėje šypsodamasi per 5 minučių pašnekesį su eilės kaimynu sukuri visiškai nauja gyvenimą. Taip dažnai čia užsuki, aha dirbi ofise priešais, gyveni Mindaugo g., taip tai labai patogu, tas rajonas žaibiškai atgimsta (aha į darbą pėsčiom, nes taip sveikiau, juk visa diena sėdi). Net nemirktelint sukuri kitą savęs versija. 
Išejus iš kavos namų tau atrodo, kad tai tik juokas, bet visgi... su šypsena galvoji, kad buvo smagu pabūti kažkuo kitu. Nors trumpam. 

O dabar apie sausainius :-) labai paprastai pagaminami ir tikrai gardūs. Siūlyčiau daryti iš karto dvigubą normą. Skanaus. 






Varškės ir graikiškų riešutų Rugelach sausainiai



  • 2/3 stiklinės varškės
  • 150 g +42 g kambario temperatūros sviesto
  • 1 ir 1/3 stiklinės miltų
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 1/2 stiklinės sukapotų graikiškų riešutų
  • 1/2 a.š. cinamono
  • 1/2 a.š. vanilės ekstrakto
  • 1 kiaušinis, lengvai suplaktas su  2 v.š. pieno

Dubenyje sumaišykite varškę su 150 g sviesto, įmaišykite miltus ir trumpai (apie minutę) minkykite, kol tešla susijungs ir taps vientisa. Padalinkite tešlą į 2 dalis. Tapšnodami praplatinkite kiekvieną taip, kad susiformuotų diskas. Suvyniokite jį į maisto plėvelę ir atvėsinkite šaldytuve kol tešla šiek tiek sukietės ir su ja bus lengviau dirbti, t.y. ją plonai iškočioti. 
Tuo tarpu sumaišykite 42 g sviesto su cukrumi, riešutais, cinamonųu ir vanilės ekstraktu kol mišinys taps panašus į pastą (galima panaudoti blenderį). 
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite kepimo popieriumi porą kepimo skardų. 
Paimkite vieną tešlos diską, šiek tiek pabarstykite stalą miltais ir iškočiokite tešlą į maždaug 25 cm diametro apskritimą. Patepkite plonai sviesto mišiniu, supjaustykite apskritimą į 16 dalių (trikampių, kaip pyragą) ir, pradedant nuo platesnio galo, suvyniokite kiekvieną trikampį kaip vyniotinį. Padėkite ant kepimo skardos ir galus šiek tiek užlenkite į vidų. Pakartokite su likusia tešla. Patepkite sausainius kiaušinio plakiniu. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 25 min. kol sausainiai taps tamsiai auksinės spalvos. Išimkite juos iš orkaitės, palikite 5 min. ant kepimo skardos ir tada perkelkite ataušti ant grotelių. Skanaus. 

Įkvėpimas: Bon Appetit "Desserts" by B. Fairchild

No comments:

Post a Comment