Tuesday, August 1, 2017

Rūgštynių panna cotta su grietinės ledais ir morengais

Aš mėgstu rūgštynes. Jas visada galima surasti mūsų darže. Jos tikra atgaiva vasaros metu. Pamenu kaip vaikystėje eidavome rinkti laukinių rūgštynių ir mama pagamindavo iš jų šaltą sriubą (panašia į šaltibarščius) su šviežiomis bulvėmis (na ir aišku su kotletais ;-) ) mmm kaip buvo skanu. 
Kai užtikau panna cottos receptą su rūgštynėmis, pirma mintys buvo - super idėja, o antra - kodėl aš iki šiol pati apie tai nepagalvojau? 
Skonis man labai patiko, taip kaip ir galvojau - labai gaivu, ypač tokiu karštu oru. Beje ledai ir morengai - būtini. Be jų - atsiranda įspūdis kad kažko trūksta (ypač be ledų).
Manau, kad ne visi atspėtų, kad valgo panna cotta  su rūgštynėmis. Namiškiai neatspėjo (bet jie prie tokiu dalyku pratę), bet jiems labai patiko gaivumas ir skonis. 








Rūgštynių panna cotta su grietinės ledais ir morengais


Rūgštynių panna cotta:


  • 460 g grietinėlės (35-36 proc.)
  • 50 g cukraus
  • 15 g želatinos lapelių
  • 390 g rūgštynių sulčių  (išsiaudžiau  su lėtaeige sulčiaspaude)

Želatinos lapelius užmerkite lediniame vandenyje, kad išbrinktų.
Grietinėlę sumaišykite su cukrumi ir užvirkite (virti nereikia, tik užvirkite. Įmaišykite želatinos lapelius (gerai atspaustus ir nusausintus) ir gerai išmaišykite. Atvėsinkite iki 40 C ir įmaišykite rūgštynių sultis. Sublenderiuokite ir perkoškite per smulkų sietelį. Įpilkite į formas ir palikite sustingti.

Morengų  receptas čia.

Grietinės ledai:

  • 250 g grietinėlės ( 35-36 proc.)
  • 250 g pieno
  • 50 g medaus
  • 60 tryniai
  • 100  g cukraus
  • 450 g grietinės (25 proc.)

Puode sumaišykite pieną ir grietinėlę bei medų ir virkite ant silpnos ugnies, kol kraštuose atsiras pirmi burbuliukai.
Dubenyje sumaišykite trynius ir cukrų. Nuolat maišant su plakimo šluotele, lėtai įpilkite pusę karšto skysčio į trynių masę. Įpilkite masę atgal į puodą ir kaitinkite ant mažos ugnies nuolat maišant kol sutirštės (mišinys turi pasiekti 82 C).

Creme Anglaise su thermomiksu:

Visus ingredientus sudėkite į thermomikso indą ir kaitinkite 6 min. 3-4 gr. 85 C. Padažas turi sutirštėti, jei ne - kaitinkite dar keletą minučių. 

Ataušinkite creme anglaise - įpilkite į užsegama maišelį (pvz. šaldymo) ir įdėkite į šaltą vandenį su ledukais. 
Kai mišinys atauš iki 30 C - įmaišykite grietinę. Atvėsinkite mišinį šaldytuve keletaą valandų. Įpilkite į ledų gaminimo mašiną ir pagaminkite ledus. Įdėkite juos į indą, uždarykite ir palikite porai valandų šaldiklyje kad sukietėtų. 

Pateikimas:

Panna cotta pabarstykite sulaužytais/sutrupintais morengais ir įdėkite ledų. Skanaus.





Įkvėpimas: Andy Chef

No comments:

Post a Comment