Sunday, August 20, 2017

Pesto


Ji tuojau dings už horizonto. Mano mylima vasara. Atėjo laikas pasigaminti mažus primintukus, kurie man ją primins, kai bus šalta ir niūru. Primintukai, tai mano būdas užkonservuoti šiek tiek vasaros. Užšaldau uogas, prieskonines žoles, daržoves, pasigaminu padažų, džemo, uogienės, pesto. 
Neprisimenu, kada tai buvo, kai pirmą kartą paragavau pesto. Žinau tik, kad tai buvo meilė nuo pirmo šaukšto. Tikėtina, jog pati pasigaminau jį (suviliota sodrios ir apetitą keliančios žalios spalvos) ir nuo tada tai virto tradicija. Kasmet vasarą, kai prasideda pomidorų sezonas, prasideda ir pesto. Visada pasigaminu jo daugiau ir dalį užšaldau. Žiemą jis labai pagelbėja ir pakelia nuotaiką, taip lyg į svečius atsigerti arbatos užsuktų pati vasara. Man pesto skaniausias su pomidorais, bet jo panaudojimą apriboja tik vaizduotė. Įdėsi į makaronus - gausi restorano lygio patiekalą, paprasta bet gardu.  Įdėsi į salotas, nereikės jokio padažo ir visi spėlios - kas čia. Jis taip pat puikiai tinka prie vištienos, mėsos ar žuvies. 
Kartais vietoje kedro riešutų naudoju anakardžių riešutus. Jie taip pat puikiai tinka. Alyvuogių alieju naudoju - Kalamata, man patinka, kad jis yra švelnaus skonio ir neturi kvapo. 






Bazilikų pesto (genoese)



I receptas:

  • 50 g baziliko lapų
  • 1 skiltele česnako
  • 50 g pakepintų kedro riešutų
  • 125 ml alyvuogių aliejaus
  • 25 g smulkiai tarkuoto parmesano sūrio
  • 1/2 a.š druskos
II receptas:

  • 50 g parmesano sūrio
  • 30 g pecorino sūrio
  • 30 g pakepintų kedrų riešutų
  • 1 skiltele česnako
  • 80  baziliko lapų
  • 150 g alyvuogių aliejaus
  • 1/2 a.š. druskos

Sūrį sudėkite į virtuvės kombaino indą ir sumalkite (turintiems thermomiksą - 15 sek. 10 gr. ). Išimkite sūrį iš virtuvės kombaino indo.
Į virtuvės kombaino indą sudėkite česnaką, riešutus, baziliką, įpilkite aliejų ir -sumalkite viską iki vientisos masės (thermomiksas 20 sek. 7 gr.).
Įdėkite sūrį ir druską ir viską sumaišykite iki vientisos masės. (thermomiksas 20 sek. 4-5 gr.).
Įdėkite į stiklainį ir ant viršaus užpilkite aliejaus (taip, kad sudarytų tolygus sluoksnis, kuris apsaugos pesto nuo spalvos pakeitimo ir pailgins jo galiojimą). Laikykite pesto šaldytuve. Jį taip pat galima užšaldyti. 

Skanaus




Įkvėpimas: Thermomikso receptų knyga;  K. Caldesi "The Italian Cookery Course" 

No comments:

Post a Comment