Tuesday, August 15, 2017

Just make it happen

Kartais viskas būna iš tiesų paprasta. Įvedi į google'ą "sausas ledas", surandi įmonę, kuri juo prekiauja, susiskambini, pasiaiškini, nuvažiuoji ir štai tu jau turi jį namuose. Belieka nuspręsti daryti ar nedaryt. Paprasta. Mes iš tiesų gyvename galimybių pasaulyje. Prieš porą metų sausą ledą ar azotą matydavau tik per mėlyną ekraną ir visada maniau, kad jis ten ir liks. Ten, mėlyname ekrane, H. Blumenthal rankose. Nes tai atrodė tiesiog nerealu. 
Ir štai jis mano namuose. Vakare ateis draugai ir mes desertui gaminsime ledus. Kartais norisi tiesiog padaryti kažką ypatingo. Sukurti šiek tiek magijos. Pažaisti su rutina slėpynių. Na ir neslėpsiu, norėjau patikrinti, ar tai tiesa, kad ledai pagaminti su sausu ledu ar azotu yra skanesni. Kodėl turėtų? Todėl, kad mišinys užšąla labai greitai ir ledo kristalai būna labai smulkūs, todėl ledų konsistencija - šilkinė. 
Tai buvo puikus nuotykis. Tas rūkas virš virtuvės kombaino, sukančio ledus, taip ir norėjosi pasakyti abra kadabra. Ledai labai skanūs, vėliau pagaminau dar braškių šerbeto. Iš tiesų labai skiriasi nuo gaminto su ledų mašina. Gamintas su sausu ledu jis gavosi labiau "šilkinis". Gavau pagyrimų net iš žmogaus, kuris šiaip šerbeto nemėgsta. 






Vaniliniai ledai su sausu ledu:



  • 5 vanilės ankštis
  • 360 g pieno
  • 175 g cukraus
  • 35 g pieno miltelių
  • 840 g grietinėlės
  • 2 kavos pupelės

Vanilės ankštis perpjaukite ir išimkite iš jų sėklas. Sumaišykite vanilės sėklas su pienu, cukrumi ir pieno milteliais puode. Virkite nuolatos maišant ant vidutinės ugnies kol cukrus ištirps. Įpilkite grietinėlę ir įdėkite kavos pupeles. Užvirkite ir iš karto nuimkite nuo ugnies. Perpilkite į šaldymo maišelį (užsegamą) ir įdėkite į vandenį su ledukais. Greitai ataušinkite iki kambario temperatūros ir įdėkite porai valandų (o geriausia - nakčiai) į šaldytuvą. Mišinys turi būti labai šaltas.  Ledus galite gaminti su savo ledų mašina arba su sausu ledu. 
Sausą ledą sumalkite su virtuvės kombainu. Atsargiai, sausas ledas labai greitai šaldo, todėl nenustebkite, jei jūsų blenderis tiesiog užšals ir nesumals jums sauso ledo.  Sausą ledą reikia sumalti kuo smulkiau, iki sniego konsistencijos. 
Į virtuvės kombaino indą supilkite ledų mišinį ir pradėkite maišyti su K formos priedu. Po truputį (po šaukštą) berkite sausą ledą. Gerai išmaišykite prieš dedant sekantį šaukštą. Maišykite kol išsisklaidys garai ir pasigamins ledai. Patariu pamaišyti dar minutę, kad sausas ledas tikrai išsimaišytų, nes -80 C ne juokai, mažas gabaliukas gali skaudžiau nudeginti. 
Ledai pasigamina gan greitai, maždaug per 5 -6 min. Skanaus


Pastabos: jei nusprendėte išbandyti sausą ledą - nelieskite jio plikomis rankomis, užsidėkite pirštines (yra tikimybė nusideginti). - gerai išmaišykite ledus arba šerbetą, kad mišinys būtų vientisas ir nebūtų jokiu garų, mažas kristalas - 80 C gali nudeginti jūsų burnos ertmę. 
Įkvėpimas: Heston Blumenthal at home



No comments:

Post a Comment