Tuesday, January 10, 2017

Baltos arbatos, kriaušių ir šokolado tortas


Praeitą savaitę gaminau tortą ir pagavau save svarstant, kiek žmoniu vertina torto pjūvį? Rimtai, kiek žmonių susimasto apie sluoksnių plonumą,  vienodumą, skonių balansą, grožį? Kai aš pradėjau domėtis prancūzų konditerija, sužinojau kad tortai gali būti 4,5 cm aukščio ir susidėti iš 5 sluoksnių (jie gali būti skirtingi, gali kartotis, bet tik 2-3 vyraujantys skoniai); gali būti 6 cm aukščio su 7-8 sluoksniais. Dabar pagalvokite, kokio plonumo jie turi būti? Man tai padarė tokį didelį įspūdį, kad tiesiog tapo prizme, per kurią aš vertinu daugumą tortų. Aš visada laukiu pjūvio. Tortą galima labai gražiai papuošti. Net jei kažkas nepavyko, tai galima užmaskuoti. Bet pjūvis neapgaus. Jis yra toks koks yra. Vis dažniau žiūriu internete ir suprantu, kad nobody really cares, nobody... nes ir taip skanu ir taip gražu ir taip visi liaupsina. Žiūriu mūsų Lietuvos konditerijos žvaigždžių tortų ir pyragaičių nuotraukas ir suprantu, kad jos nesistengia taip, kaip galėtų, nes visi ir taip sužavėti, pakerėti ir liaupsina. O jei neliaupsina, tai tada, aišku, pavydi pavyduoliai bei piktadariai ir nevertina TOKIO grožio. Reikia vengti savimi patenkintų žmonių, jie sustoja judėti į priekį. 
Aš esu savikritiška ir dažnai dėl kiekvienos smulkmenos save peikiu. Bet būna momentų, kai norisi tiesiog užsimerkti ir kai ko nematyti (na dėl šventos ramybės). Tada šalia atsiranda vyras (o pamenate, kad kažkada sakiau, jog jam pokalbis apie maistą tai vienas iš kankinimo būdų?) ir pasako į ką turėčiau atkreipti dėmesį (suprask, kur turėčiau pasitempti). Negali pykti (bet aš aišku pykstu), pati to norėjau. 

Šiandien nusprendžiau nesidalinti receptu, nes noriu pasidalinti kai kuo daugiau. Noriu pasidalinti šaltiniu. Internete yra nemažai resursų norintiems pasimokyti konditerijos meno. Vienas iš jų yra Savour chocoalate and pattiserie school.  Jie siūlo nemažai mokymų online. Mokytis gali tiek pradedantys, tiek pažengę. Tai puiki galimybe pasimokyti iš geriausių :-) veidrodinės glazūros - iš A. Bachour, šokoladinių papuošimų - iš F. Hassnoots, tortų pvz. - iš J. Martin. 





O kad būtų įdomiau, pristatysiu vieną iš tortų, kurį gaminau pagal receptą iš Savours School.
Tai baltos arbatos, kriaušių ir šokolado tortas. Jis susideda iš:

      • lazdyno riešutų dacquoise
      • baltos arbatos creme brulee su karamilizuotomis kriaušemis
      • migdolų nuogatine
      • trapi tešla
      • šokoladinis musas




Tortas tiesiog nerealus. Creme brulee su karamelizuotomis kriaušėmis mus tiesiog sužavėjo. Man labai patiko nougatine, ypač kad šitame torte yra net 2 jo sluoksniai. Tortas šokoladinis, bet ne sunkus ir tai yra puiku.


2 comments:

  1. o gal pasidalintumėte receptu? Labai suintrigavo aprašymas:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D kaip jau minejau, receptas yra http://www.savourschool.com.au/
      Tikrai verta. Sekmes.

      Delete