Thursday, March 31, 2016

Avižiniai sausainiai



Irinos Čadejovos knygą apie senų laikų kepinius (kažkam jaunystės, kažkam vaikystės, o kažkam gal ir visai nieko nereiškiančius, nes neragautus) jau turiu kurį laiką, bet, prisipažinsiu, išbandžiau iš jos tik keletą receptų - porą tortų ir porą sausainių bei ledus. Tiesa, vienas iš jos tortų - Kijevo tortas, tiesiog muša blogo rekordus :-) ir yra populiariausias blogai įrašas ever. Jis iš tiesų yra labai gardus, bet tokio populiarumo nesitikėjau, tiesą pasakius :-)
Pavarčius knygą nusprendžiau, kad reikia pagaliau taisytį padėti ir išbandyti daugiau receptų, nes man jie tikrai patrauklūs. Viskas kas susiję su praeitimi juk apgaubta nostalgija :-) nors beveik nei vieno (na gal apart paukščio pieno ir ledų), gaminio iš jos knygos vaikystėje nesu ragavus. Užtat dabar tikrai smalsu paragauti.
Šį kartą kepiau avižinius sausainius ir jie tikrai nenuvylė. 




Avižiniai sausainiai



  • 175 g miltų
  • 75 g avižinių miltų
  • 85 g minkšto sviesto
  • 185 g  cukraus
  • 1 pakelis vanilinio cukraus arba 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 25 g razinų
  • 1/2 a.š. malto cinamono
  • 1/3 a.š. sodos
  • 1/3 a.š. druskos
  • 50-75 g vandens

Įkaitinkite orkaitę iki 210 C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi. 

Razinas išplaukite ir sumalkite virtuvės kombaine arba blenderyje.
Į virtuvės kombainą sudėkite razinas, sviestą, cukrų, vanilės ekstraktą arba vanilės cukrų bei cinamoną ir sumalkite iki vientisos masės. Įberkite avižinius miltus ir įpilkite šiltą vandenį (prieš tai ištirpinkite jame druską) ir vėl trumpai sumalkite. Įberkite persijotus miltus su soda ir malkite kol susiformuos tešla. Tešla sušoks į kamuolį ir bus minkšta bei elastinga. Jei ji sausa ar trupa, dapilkite šiek tiek vandens. 
Iškočiokite tešlą ant šiek tiek miltais pabarstyto kočiojimo kilimėlio iki 5 mm storio ir su apvaliu sausainių pjautuku (5 cm diametro) išpjaukite sausainius. Sudėkite juos į kepimo skardą, maždaug 1 cm atstumu vienas nuo kito.  Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 12-15 min. kol sausainiai švelniai paruduos (jei jums patinka minkštesni sausainiai - kepkite trumpiau). Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Skanaus. 




Įkvėpimas: Ирина Чадеева: Выпечка по ГОСТу

Tuesday, March 29, 2016

Sausainiai "Коржики"


Aš žaviuosi blogeriais, kurie prieš Velykas sugeba parašyti Velykoms skirtą įrašą, su receptais, nuotraukomis ir palinkėjimas. Aišku po jų, Velykinių patiekalų kaip ir niekam nereikės, BET per Velykas juk tik margučiai yra programos vinys, visą kita jūs galite gaminti bet kada :-)
Aš tikrai niekaip nespėčiau sukurti tokio įrašo, nes prieš šventes laikas labai spaudžia, o ir kepti kažką dėl įrašo... na, sakykim, aš taip daryčiau tik tuo atveju, jei reikėtų patikrinti kokį receptą, prieš gaminant jį šventei. Bet tai daryčiau tikrai daug anksčiau, nes pagaminti kažką pabandymui ir po kelių dienų vėl ta patį gaminti tai... na sakykim šeima sužavėta nebūtų.
Mačiau Sigita aprašė savo pirkinių krepšelį ir savo planuojama meniu :-) Labai šauni įdėja. Tikrai. Žmonės dievina žiūrėti į rakto skylutę :-), o čia patrauklus būdas pašniukštinėti ir pasisemti idėjų. Net pagalvojau pasiskolinti jos idėją, bet vėliau  supratau, kad šaukštai po pietų :-) nes jau viskas išpakuota ir daug kas jau gamybos procese. Na, yra dar viena priežastis :-) man būtų šiek tiek baisu rodyti kiek visko mes su mama pripirkom šventiems (Velykas ruošiame kartu). Nes normalūs žmonės tiek neperka. Jau važiuodami namo, viena į kitą pažiūrėjom ir paklausėm to paties - kas viską tai suvalgys? Nusijuokėm ir atsakėm tą patį - na, jei ką, tai užšaldysim...
Aš jau kurį laiką gvildenu idėją, kad viską ruošti porcijomis, kaip restorane. Nes realiai tai būtų super praktiška ir tikrai sumažintų išlaidas bei maisto likučių kiekį. Bet šita idėja sunkiai skverbiasi į mūsų įpročius (tokius kaip "stalas negali būti tuščias") na bet gal vieną dieną taip ir bus. 
Na, o šiandien noriu jus pradžiuginti labai skaniais sausainiais. Daug kam jie bus žinomi (man kaip ir turėtų, bet aš vaikystėje nebuvau saldumynų mėgėja, tai susipažinau su jais tik dabar). Tai yra senų laikų sausainiai "Коржики". Man apie juos dažnai mama, dar dažniau dėdė (mamos brolis) pasakojo, o dabar suradau juos I. Čiadejevos knygoje ir nutariau išbandyti. Na žinokite, mano sausainiu mėgėjams jie labai patiko todėl teko kartoti, o vėliau vėl kartoti... todėl rekomenduoju imti iš karto dviguba normą. 






Sausainiai "Коржики"



  • 400 g miltų
  • žiupsnis druskos
  • 200 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 100 g sviesto
  • 75 g pieno
  • 1/3 a.š. sodos
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto arba 1 pakelis vanilinio cukraus
  • 1 trynys patepimui
  • 1 v.š. vandens

Įkaitinkite orkaitę iki 210 C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi. 

Iš cukraus, vanilės ir pieno išvirkite sirupą ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. 
Šiek tiek suplakite sviestą, įpilkite sirupą, gerai išmaišykite ir įmaišykite/įplakite kiaušinį. Įmaišykite persijotus miltus su soda bei druska. 
Iškočiokite tešlą ant šiek tiek miltais pabarstyto kočiojimo kilimėlio iki 6 mm storio ir su apvaliu sausainių pjautuku (9-10 cm diametro) išpjaukite sausainius. Patepkite juos plakiniu (trynys + 1 v.š. vandens) ir jei norite galite pabarstyti susmulkintais kepintais riešutais. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 12 min. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Pabarstykite cukraus pudra. Skanaus. 




Įkvėpimas: Ирина Чадеева: Выпечка по ГОСТу


Thursday, March 24, 2016

Lašišos burgeriai



Šiandien iš ryto mažius atsikėlęs į darželį su neslepiamu nusivilymu paklausė "o kodėl žiema dar čia? kodėl ji neišeina?" Pasakiau, kad žiemai čia patinka ir ji niekur nenori eiti. Reikia pakviesti saulutę, kad šviestų labiau ir tada žiema ištirps. Po sekundės vos neapkurtau nuo šauksmo - "saulute ateik...." Veliau prasidėjo filosofinis pokalbis apie tai kaip saulutė juda... jei nėra kojų tai ji negali eiti, nėra ratų tai nerieda ir t.t. 
Kai mažius eis į mokyklą ir prasidės klausimai ir dvejonės "o kam man šito ar ano reikia? aš gyvenime to nepanaudosiu... ir t.t." aš jam jau turiu atsakymą. Mokykis visko, nes kai išaugsi ir turėsi vaiką ir jis ištisai klaus "o kas čia? o kodėl? o kodėl? o kodėl? o kodėl? " tai bent jau galėsi atsakyti kažką daugiau nei "nežinau" . 
Lašiša - tai mano iššūkis. Pas mus ji yra pripažįstama kaip maistas tik lengvai sūdyta, o visa kita sutinkama su grimasa "nepasūdei? sugadinai...." todėl man reikia ją pagaminti taip kad būtų "wow čia kažkas naujo, čia kažkas gero". Lašišą su klevų sirupu bei dijon garstyčių padažu yra mega skani :-) galbūt jums keistai skamba toks derinys, bet tikrai verta jį išbandyti. 








Lašišos burgeriai




Lašiša su klevų sirupų ir dijon garstyčiomis

  • lašišos file padalinta porcijomis (maždaug apie 900 g)
  • 2 v.š. klevų sirupo
  • 2 v.š. citrinų sulčių
  • 2 v.š. dijon garstyčių, galima 1 v.š. grūdėtų dijon garstyčių + 1 v.š. paprastų dijon garstyčių
  • 4 v.š. vynuogių kauliukų aliejaus
  • druska ir balti pipirai

Sumaišykite klevų sirupą, citrinų sultis, garstyčias ir 2 v.š. aliejaus. 

Lašišą dosniai pabarstykite druska ir tada cukrumi. Palikite pagulėti 20 min. Įpilkite į dubenį labai šalto vandens ir įmeskite ledukus. Išplaukite lašišą šitame vandenyje. Nusausinkite. 
Įkaitinkite keptuvę su likusiu aliejumi ir padėkite kepti  lašišą. Paskaninkite su druska ir pipirais ir patepkite klevų sirupo mišiniu. Kepkite kol iškeps. 


Padažas:


  • 1/2 stiklinės majonezo
  • 2-3 v.š. wasabi pastos
  • 5 v.š. susmulkintų petražolių
Sumaišykite visus ingredientus iki vientisos masės. 





Surinkimas:


Burgerio bulkutę perpjaukite pusiau ir abi puses patepkite labai plonu sviesto sluoksniu. Keptuvėje apkepkite bulkutes (pjūvio pusę). 

Padėkite apatinę bulkutės pusę į lėkštę. Ant viršaus padėkite salotų lapą, tada porą griežinėlių pomidorų, agurkų, lašišą,  ir padažą, tada uždenkite bulkutės viršutine dalimi. Skanaus :-)






Įkvėpimas: Food and Wine annual cookbook 2015; Above and beyond

Tuesday, March 22, 2016

Kavos ir šokolado tartas Fantastik pagal Ch. Michalak


Kad ir koks stiprus žmogus jūs būtumėte, be palaikymo toli nenueisite. Kodėl? Nes žmogui būna gerų dienų, o būna blogų dienų ir nesvarbu kokia diena būtų anksčiau ar vėliau, jums norėsis pasidalinti, pasikalbėti/išsikalbėti, o kartais ir pasiklausyti. Ir svarbiausia tame - nesijausti tuo metu kosmonautu. 
Manau, kad todėl žmonės ir buriasi į būrelius, klubus, lankosi forumuose ir rašo blogus (mano variantas). Nes kai esi tarp bendraminčiu (nesvarbu kaip nusiteikusių) tu nesi balta varna. Bendravimas su taip pat pamišusiais kaip tu, leidžia nepaskęsti kasdienybėje ir stumia į priekį. 
Jau esu minėjusi, kad, kai yra proga, apsilankau Daivos Mikšiūnienės organizuojamuose mokymuose. Dabar  noriu atvirai ją pareklamuoti. Jei jūs domitės konditerija ir jums norisi daugiau, tai būtinai suraskite galimyę sudalyvauti mokymuose. Daiva yra tas žmogus, kuris turi daug patirties ir jai rūpi parodyti ir išmokyti, jokios nutylėtos informacijos tarp eilučių. O kas yra iš viso nuostabu, tai kad ji stengiasi atvežti į Lietuvą pasaulinio garso meistrus, tokius kaip pvz.  Nina Tarasova, Diego Lozano, O. Bajard. Beja Nina Tarasova atvažiuoja kartu su Diego Lozano į Vilnių rudenį, labai rekomenduoju :-) O labiausiai laukiu O. Bajardo, negaliu patikėti, kad jis atvažiuoja... :-)
Eilėje susigrūdo tiek visokių projektų, bet, tiesa pasakius, užstrigau. Negaliu nieko kepti, užstrigau... Būtent tokios nuotaikos užsukau pas Daivą  5 minutėms praeitą savaitę į studiją. Daiva pasiūlė kavos ir 5 minutės virto valanda. Mes tik išgėrėme kavos, bet atsigavau lyg kokio gyvo vandens išgėrus :-D Šiaip aš esu jai be galo dėkinga už dėmėsi, rūpesti ir įkvėpimą. Todėl šį Ch. Michalak pyragą skiriu jai. 

Tai yra Ch. Michalak Fantastik serijos tartas/ pyragas. Fantastik seriją sudaro pakankamai greitai pagaminami pyragai, kurie valgomi iš karto (saugojimo laikas ne daugiau 24 val. ir jie nešaldomi). Kažkada pamačiau jį ir taip užsimaniau, kad net suradau būdą kaip gauti to Gianduja ir Caraibe šokolado (beje, jei kam reikės labai gero Valrhona šokolado, galite jį įsigyti pas Renatą - https://www.facebook.com/Mercatus-minor-438433789690072/) - jis manęs nenuvylė. Jis tikrai yra fantastiškas, tiesioginė to žodžio prasme. 







Kavos ir šokolado tartas Fantastik pagal Ch. Michalak





Šokoladinis cremeux:


  • 200 g pieno
  • 200 g maskarpone sūrio
  • 80 g trynių
  • 155 g juodo šokolado 66 % - geriausiai Valrhona Caraibe
  • 5 g tirpios kavos

Padas:

  • 70 g bretoniškų sausainių, sutraiškytų
  • 70 g citrinų kekso, supjaustyto kubeliais
  • 50 g kepintų ir susmulkintų riešutų (lazdyno)
  • 70 g biskvitinių traškučių Royaltini
  • 250 g Gianduja šokolado (naudojau Valrhona firmos)
  • 2 citrinų su smulkia tarka nutarkuota žievelė (be baltos dalies)


Kavos ir riešutų tuile

  • 130 g cukraus
  • 2 g pektino NH
  • 110 g sviesto
  • 45 g gliukozes 
  • 8 g vandens
  • 140 g pekano riešutų
  • 15 g tirpios kavos (aš kitą kartą naudočiau ne daugiau 10 g )





Šokoladinis cremeux:


Puode sumaišykite pieną, maskarpone bei kavą ir virkite ant silpnos ugnies, kol kraštuose atsiras pirmi burbuliukai.
Dubenyje sumaišykite trynius ir cukrų. Nuolat maišant su plakimo šluotele lėtai įpilkite pusę karšto skysčio į trynių masę. Įpilkite masę atgal į puodą ir kaitinkite ant mažos ugnies nuolat maišant, kol šiek tiek sutirštės ir masė pasieks 82 C. Šokoladą įdėkite į blenderį ir ant viršaus užpilkite karstą mišinį. Sublenderiuokite iki vientisos konsistencijos.  Perpilkite į kitą indą ir uždenkite su maisto plėvele "kūnas prie kūno". Atvėsinkite ir įdėkite nakčiai į šaldytuvą. 

Kakavos ir riešutų tuile:

Įkaitinkite orkaitę iki 210 C (be ventiliatoriaus). Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi arba silikoniniu kilimėliu. 
Į puodą sudėkite cukrų, pektiną, sviestą, gliukozę, įpilkite vandenį ir užvirkite. Stambai sukapokite riešutus (galima juos suberti į konditerinį maišiuką ir padaužyti juo porą kartų į stalą). Įberkite į puodą kavą ir riešutus ir greitai išmaišykite.  Paskirstykite masę ant kepimo skardos ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 10-12 min. kol tuile taps karamelinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. 

Padas:


Garų vonelėje išlydykite šokoladą ir įmaišykite visus likusius ingredientus. Įdėkite masę į 18 cm diametro žiedą arba panašaus dydžio kvadratinę formą ir išlyginkite. Rekomenduojamas pado aukštis yra 8 mm. Įdėkite į šaldytuvą sustingti. 

Surinkimas:

Padą išimkite iš formos ir padėkite ant torto padėklo. Cremeux (jis turi būti labai šaltas) įdėkite į konditerinį maišiuką su  paprastu apvaliu antgaliu, maždaug 1 cm diametro, ir išspauskite cremeux'a ant pado. Tuile sulaužykite ir papuoškite viršų, taip pat pabarstykite  citrinos žievele. Skanaus. 




Įkvėpimas: France2.fr ;  video


Monday, March 21, 2016

Citrininis keksas pagal P. Herme


Keistas dalykas, aš visada galvojau, kad nemėgstu kepinių su citrinomis. Bet iš tiesų tai jų nemėgsta mano tėvas (dėl rūgštelės). Vaikai juk nori įtikti savo tėvams, tai, matyt, kažkuriuo momentu aš atsisakiau kepinių  su rūgštele ir pasakiau sau, kad aš jų irgi nemėgstu. Tai buvo matyt taip senai, jog savo antipatija tokiems kepiniams net nedvejojau... Nedvejojau net tada kai galėjau tiesiog supjaustyti citriną, pabarstyti ją druska ir visą suvalgyti. Man nepasirodė keista, kad galiu suvalgyti visą citriną, bet negaliu suvalgyti tarto su citrinos kremu. Nesenai pagaminau citrinų kurdo ir man jis taip patiko, jog nereikėjo nei tarto, veik visą taip suvalgiau. Man patinka citrinos ir labai patiko šis keksas. Labai lengvas, kvapnus, su vos juntama rūgštele. Iš tiesų į tą sirupą galima pilti daugiau citrinos arba laimo sulčių. 
Gerai pagalvojus - mano spinta pilna tarakonų, nes man vis norisi padaryti kažką laiminga ir aš prisitaikau, pasikeičiu ir peržengiu per save. Vyras nemėgsta mėsos, OK, mėsa tik per šventes, nors aš labai mėgstu mėsą ir galėčiau ją tikrai dažnai valgyti.
Galų gale atsiranda keistas jausmas, kai pamatai naują receptą, pradedi vertinti - o kas tai valgys, kam tai patiks? Juk patikti visų pirma turi man, ar kaip? 
Kartais padarau eksperimentą, pagamintu kažką išskirtinai kas patiktų (ir kaip patiktų) man. Man būna įdomu ar kiti eis į kompromisą ir valgys. Dažniausiai nevalgo. Ne todėl, kad neskanu, labiau dėl psichologinių priežasčių. Aš nemėgstu makaronų, bet juos valgau, nes juos mėgsta mano šeima. Bet mano šeima nevalgys jautienos troškinio nes mat nemėgsta mėsos. Maistas tai ne ta sritis kur reikėtu ieškoti problemų (net jei maistas tai pomėgis teikianti daug džiaugsmo). :-) Gaminkite tai kas patinka visiems, tiesiog nepamirškite kas patinka Jums. 








Citrininis keksas pagal P. Herme




  • 3 kiaušiniai
  • 190 g savaime kylančių miltų (self-rising) arba 190 g miltų +1/2 a.š. kepimo miltelių
  • 2 citrinų nutarkuota su smulkia tarka žievelė (be baltos dalies)
  • 200 g cukraus
  • 95 g grietinėlės
  • 2 v.š. balto romo
  • 65 g išlydyto sviesto (40 C)
  • žiupsnis druskos
  • sirupas:
      • 75 g vandens
      • 30 g cukraus
      • 1-2 v.š. citrinų sulčių

Pastaba: visi ingredientai turi būti kambario temperatūros. 



Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Išklokite keksų kepimo formą kepimo popieriumi arba patepkite sviestu ir apibarstykite miltais.
Cukrų ir citrinos žievelę įdėkite į virtuvės kombainą ir sumalkite. Palikite pastovėti 10 min. tam kad pritrauktų skonio.
Persijokite miltus. Suplakite kiaušinius su cukrumi iki purumo (tai nėra būtina, recepte parašyta suplakti iki vientisos mases, kol cukrus ištirps, bet aš plakiau iki purumo). 
Švelniai įmaišykite  grietinėlę, tada romą ir druską. Per tris kartus atsargiai įmaišykite miltus ir gale - išlydytą sviestą. Įdėkite tešlą į kepimo formą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 45 min. - 1 val. Patikrinkite ar keksas iškepęs su mediniu pagaliuku - įkištas į vidurį ir ištrauktas jis turi likti sausas. 
Kol kepa keksas paruoškite sirupą. 
Puode virkite vandenį su cukrumi kol jis ištirps. Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir įmaišykite citrinų sultis. 
Išimkite keksą iš orkaitės  ir palikite 5 min. kepimo formoje, tada išimkite ir apšlakstykite sirupu. Valgykite šiltą arba šaltą. Skanaus.






Bretoniški sausainiai pagal Ch. Michalak

Dar vienas Bretoniškų sausainių receptas į kolekciją. Maniau, kad jau turiu jų pakankamai, bet niekada nesakyk niekada. :-) Net nemaniau kad jų tiek gali būti, bet dabar kur nepasisuku, vis užtaikau ant Bretoniškos tešlos. O visai nesenai ieškojau jos recepto ir, tiesa pasakius, negalėjau rasti.  Ch. Michalak labai mėgsta ją panaudoti kaip padą pyragams, arba kaip ingredientą trapiam sluoksniui tortui, tartui ar pyragui. 
Šis receptas išsiskiria tuo, kad jame yra labai mažai kepimo miltelių. Tiesiog dažniausiai jų būna tikrai nemažai (jei nepasakyti daug). Jie gal šiek tiek mažiau puresni nei kiti Bretoniški sausainiai ir gal man labiau patiktų, jei jie būtų trapesni. Bet visiems kitiems jie labai patiko :-) Todėl tai - skonio reikalas :-) Kepiau iš karto iš dvigubos normos. Dalį panaudojau obuolių tatino padui, labai tiko ir patiko :-) Rekomenduoju išbandyti. 







Bretoniški sausainiai pagal Ch. Michalak





  • 4 tryniai
  • 100 g cukraus
  • 125 g minkšto  sviesto
  • 125 g miltų
  • 2 g druskos
  • 1 g kepimo miltelių
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto 
  • 2 citrinų žievelė - nutarkuota su smulkia tarka be baltos dalies

Pastaba: visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.



Įkaitinkite  orkaitę iki 200 C. (aš kepiau 180 C su ventiliatoriumi). Paruoškite keksiukų formeles (geriausia silikonines, nes iš jų lengviausia vėliau išimti sausainius).


Virtuvės kombaine suplakite trynius  su cukrumi iki purumo. 
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir persijokite. Sumaišykite su citrinų žievelę ir druska. 
Įdėkite į trynių masę sviestą, miltus bei vanilės ekstraktą ir pakeiskite priedą į K formos lopetėlę/mentelę. Iš pradžių išmaišykite lėtai, o vėliau padidinkite greiti ir viską gerai išmaišykite. Tešla bus labai minkšta. Įdėkite tešlą į konditerinį maišiuką ir išspauskite tešlą į formeles, užpildydami jas iki maždaug 1 cm storio, išlyginkite viršų. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 15 -20 min. arba kol sausainiai taps tamsiai auksinės spalvos. Geriausia juos stebėti, nes laikas priklausys nuo jų storio ir jūsų orkaitės. Ištraukite sausainius iš orkaitės ir palikite atvėsti kepimo formoje. Išimkite ir laikykite sandariame inde. Skanaus. 

Įkvėpimas: France2.fr ; Video

Friday, March 18, 2016

Krevetės su apelsinų padažu ir salierų piure


Kai parduotuvėse būna akcija šaldytoms krevetėms, priperku jų daugiau ir tada galva neskauda "ką gaminti", nes vakare ištrauki, palieki atitirpti šaldytuve ir kitą dieną greitai pagamini super skanų patiekalą. 







Krevetės su apelsinų padažu ir salierų piure



Salierų piure:



  • 2 saliero šaknys
  • kelios bulvės 
  • grietinėlė
  • sviestas
  • druska

Salierą ir bulves nulupti ir supjaustyti kubeliais. Sudėkite juos į greitpuodį ir įpilkite šiek tiek vandens, įdėkite gabaliuką sviesto (apie 40 g) ir dapilkite grietinėlės tiek, kad daržovės būtų beveik apsemtos. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį. Uždarykite su dangčiu ir pakelkite puode spaudimą. Sumažinkite ugnį ir virkite apie 30 min. Atidarykite puodą ir sublenderiuokite piure.  Pateikite kartu su krevetėmis. Skanaus.





Krevetės su apelsinų padažu




  • 1,5 stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių
  • 3 v.š. rudo cukraus
  • 2 v.š. sojos padažo
  • 2 apelsinų nutarkuota žievelė (be baltos dalies)
  • 1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 900 g krevečių (nuluptų)
  • druskai ir pipirai
  • sauja petražolių - smulkiai sukapotų


Apelsinų sultis, cukrų ir sojos padažą sumaišykite puode, užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies apie 15 min. kol padažas sutirštės (jo kiekis sumažės maždaug dvigubai). Įmaišykite žievelę. 
Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir iškepkite krevetes, paskaninkite jas druska bei pipirais ir sumaišykite su padažu. Įmaišykite petražolės. 


Pastaba: padažą galima padaryti aštrų - įpilkite pagal skonį tabasco padažo. 





Įkvėpimas: Food and Wine Annual cookbook 2015; Chefsteps; Cindy's Table



Thursday, March 17, 2016

Burgerio bandelės iš Duonos Biblijos




Dar vienos bandelės į kolekciją. Iš tiesų tai labai paprastas ir geras receptas. Būtent tokio ir ieškojau, nes pravartu tokį turėti, kai skanių bandelių burgeriams ar sumuštiniams reikia greitai ir brioche bandelėms nėra laiko.  Jos yra labai minkštos ir "mėsingos", gardžiai kvepia ir burgeriai su jomis gaunasi puikūs. Beje netruktus įdėsiu burgerių su lašiša receptą.
Aš dažnai prisimenu tuos laikus kai mielės man buvo keiksmažodis. Tuos laikus kai įsigudrindavau mieles užpilti labai karštu vandeniu tam, kad tikrai tikrai pakiltų...Tuos laikus, kai duona man buvo iš fantastikos srities ir sunkiai pasiekiama kaip mėnulis. 
Bet aš labai norėjau. O kaip dažnai sakoma "охота хуже неволи" (noras blogiau už vergovė). Ir galų gale pradėjo gautis. O kas būna kai mums gaunasi? :-) - Mums sunku sustoti... :-)  ne tik kepti, bet ir apie tai pasakoti. Mano mama manęs klausėsi ir jai tai buvo pasakojimai apie kosmosą ir naujas galaktikas. Nes mano mama labai skaniai gamina, bet yra iš tų žmonių, kuriems tai prievolė, o ne malonumas. 
Ir štai atėjo ta diena. Šiaip paprasta darbo diena, tikrai niekuo neišskirtinė... Ir mano mama staiga manęs paklausė, kaip iškepti batoną. Patikėkit, man tai buvo perkūnas iš giedro dangaus. Aš ir džiaugiausi, stebėjausi ir šiek tiek liūdėjau (nes už duonos kepimą  šeimoje atsakinga buvau kaip ir aš tai pasijutau šiek tiek išstumta). Ir aš jai papasakojau, papasakojau ir parodžiau. Iš tiesų tai pirmą kartą viską dariau kartu su ja. Ir jai gavosi, gavosi puikiai. Aš taip džiaugiausi, kad net susigraudinau. Patikėkit man tai buvo kaip nuskristi į kosmosą, nes jus net neįsivaizduojat kiek kartų mano mama  man yra sakiusi, kad duonos kepimas tai kosmosas į kurį jį niekad nenuskris. Ir štai ji pati kepa duoną. Mama, aš taip tavim didžiuojuosi







Burgerio bandelės iš Duonos Biblijos




  • 5 stiklinės miltų (apie 670 g)
  • 1,5-2 stiklinės šilto vandens (apie 370 ml/g)
  • 2 v.š. cukraus
  • 1 a.š. su kaupu druskos
  • 20-25 g šviežių mielių
  • 50 g išlydyto sviesto ( 40C)
  • 1/3 stiklinės pieno miltelių
  • kiaušinio plakinio (aš suplaku vieną kiaušinį su 1 v.š. pieno)
  • sezamo sėklos bei aguonos pabarstymui




Mieles, cukrų ir stiklinę vandens suplakite greitkratyje (arba bet kokiame kitame inde) iki vientisos masės.
Sudėkite visus ingredientus (apart kiaušinio ir sėklų) į virtuvės kombainą ir minkykite tešlą 5 min. kol jį taps labai elastinga. Suformuokite kamuolį ir įdėkite į aliejumi pateptą dubenį. Uždenkite su dangčiųu (bet ne sandariai) ir palikite pakilti dvigubai ( 1-1,5 val.). Trumpai apminkykite tešlą ir padalinkite ją į 11-12 lygių dalių. Man gaunasi 11 bandelių po ~110 g. Padėkite jas ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, uždenkite ir palikite pakilti 30 min. 
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Patepkite bulkutes kiaušinio plakiniu ir apibarstykite sezamo sėklomis bei aguonomis. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 20-30 min. kol bulkutės tap tamsiai auksinės spalvos. Ištraukite iš orkaitės ir palikite ataušti ant grotelių. Skanaus.





Įkvėpimas: Serious Eats

Wednesday, March 16, 2016

Bananų duona pagal Ch. Michalak






Pastebėjau keista dalyką, kad ir kiek nupirksi bananų, galų gale vistiek keletas guli ir grasina, kad tuoj tuoj, ne šiandien tai rytoj pernoks. Todėl jei kažkur internete užmatau patrauklų receptą su bananais, jį išsisaugau, kad turėti po ranka.
Šitos bananų duonos receptas yra gan paprastas, kad būtų įdomiau, panaudojau juodą cukrų ir kadangi esu didelė kremų mėgėja tai dar ir namelakos riešutinį kremą. Gavosi puikus savaitgalio desertas :-)

Kai žiūriu savo maisto foto albumą tai jaučiuosi kaip per giminių balių - gailiesi, kad taip mažai bendraujate, prisimeni gerus laikus ir pažadi dažniau matytis. Žiūriu į foto ir galvoju - tikrai, koks puikus receptas ir kaip puikiai gavosi, kodėl aš taip retai jį naudoju? Bet vėliau ateina kasdienybė, kuri šiais laikas tiesiog perkrauta naujais receptais, kurios na būtinai, būtinai reikia pabandyti, nes kitaip niekaip. Ir pasiduodi žmogus tai upei, kuri tave neša link naujų krantų, tu i juos žiuri ir galvoji - štai, štai tie krantai, kurių aš ieškojau, bet kai tik juos pasieki, tu tyliai (vogčiom metant žvilgsnį per petį) dairaisi, o kas ten už 10 metru, už posūkio... kaip ten žolė? gal žalesne?


Bananų duona pagal Ch. Michalak 




  • 150 g minkšto sviesto
  • 200 g juodo cukraus
  • 100 g kiaušinių ( 2 vnt.) - kambario temperatūros
  • 285 g bananų, svoris nurodytas jau nuluptų bei susmulkintų su bulvių grūstuve arba šakute
  • 240 g miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių, arba galima  naudoti iš karto 240 g savaime pakylančių miltų
  • žiupsnis druskos
  • 25 g juodo romo
  • streusel (traškus viršus):
          • 40 g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais 
          • 40 g cukraus pudros
          • 40 g migdolų miltų
          • 40 g miltų
          • žiupsnis druskos

Streusel: 

Sudėkite visus ingredientus į virtuvės kombaino indą ir sumalkite iki šlapio smėlio konsistencijos. ARBA sudėkite visus ingredientus į dubenį ir sukapokite su ašmeniniu tešlos maišytuvu.


Bananų duona:


Įkaitinkite orkaitę iki 160 C (be ventiliatoriaus). Išklokite kepimo popieriumi stačiakampę didelę keksų formą. 
Virtuvės kombaine suplakite sviestą su cukrumi iki vientisos purios masės (gerai suplakite, nes dažna klaida kai sviestas yra nepakankamai suplakamas). Toliau plakdami dėkite po vieną kiaušinį ir gerai suplakite prieš dedant kitą. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską ir persijokite į tešlą, tada švelniai įmaišykite juos į tešlą su mentele. Įmaišykite romą ir bananus. Įdėkite į kepimo formą ir tolygiai paskirstykite. Pabarstykite streusel ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 50-60 min. Patikrinkite su mediniu pagaliuku ar iškepusi. Ištraukite iš orkaitės, palikite 10 min kepimo formoje, tada išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. 


Namelaka kremas:

  • 100 g pieno
  • 5 g gliukozes
  • 28 g želatinos masės (4 želatinos+24 g vandens- išbrinkyti)
  • 170 g balto šokolado
  • 200 g grietinėlės
  • 25 g praline pastos
Pieną ir grietinėlę užvirkite ir įmaišykite gliukozę bei želatinos masę. Į blenderį sudėkite baltą šokoladą (susmulkintą) ir užpilkite ant viršaus skystį. Viską gerai sublenderiuokite iki vientisos masės. Įdėkite į dubenėlį, uždenkite maisto plėvele "kūnas prie kūno" ir palikite šaldytuve per naktį. 
Kitą dieną sudėkite kremą į konditerinį maišiuką ir papuoškite bananų duoną. 










Monday, March 14, 2016

Krevečių ir žirnelių risotto






Krevečių ir žirnelių risotto



  • 1 didelis svogūnas
  • 1 stiebas saliero
  • 2 skiltelės česnako
  • aliejus kepimui
  • 5 stiklinės verdančio žuvies sultinio (arba 4 stiklinės vištienos sultinio 1 stiklinė žuvies padažo)
  • žiupsnis šafrano
  • 1,5 stiklinės risotto ryžių
  •  druska ir balti malti pipirai
  • 1 stiklinė balto vyno
  • 450 g krevečių
  • 1 stiklinė šaldytų žirnių
  • 1 stiklinė tarkuoto Džiugo sūrio
  • 1 v.š. citrinų sulčių
Krevetes nėra būtina apkepti, bet aš apkepu. Kol gaminasi risotto apkepu jas - įkaitinu keptuvę su šlakeliu aliejaus ir apkepu krevetes, paskaninu druska ir įpilu šlakelį konjako arba brendžio. Iš karto padegu, o kai ugnis užgęsta, išimu krevetes iš keptuvės. 

Svogūną, česnaką ir salierą smulkiai sukapokite virtuvės kombaine. 
Įkaitinkite gilią keptuvę arba puodą ir įpilkite aliejaus, įdėkite svogūnų mišinį ir keletą minučių apkepkite kol suminkštės. Įdėkite šafraną, druską, pipirus ir apkepkite 30 sek. Įdėkite ryžius ir apkepkite juos keletą minučių beveik visą laiką maišant. Įpilkite vyną ir išmaišykite, virkite kol vynas išgaruos. Įpilkite samtį karšto sultinio ir išmaišykite, virkite ant vidutinės ugnies kartas nuo karto maišant kol skystis susigers. Tada įpilkite dar samtį ir taip pat virkite kol ryžiai išvirs. Nepamirškite maišyti, tai tikrai svarbu risotto  konsistencijai ir skoniui. Su paskutiniu sultinio samčiu įdėkite krevetes ir žirnius. Virkite taip apie 5 min. Išjunkite ugnį, įmaišykite 3/4 stiklinės sūrio ir citrinų sultis (galima dar įdėti gabalą sviesto, konsistencija bus labiau kreminė) . Uždenkite ir palikite pastovėti 5 min. Išmaišykite ir pateikite pabarstę likusiu sūriu. Skanaus. 




Įkvėpimas: EatingWell



Tuesday, March 8, 2016

P. Herme šokoladiniai Vienos sausainiai



Man, kai šokoholikei  P. Herme knyga, kuri skirta vien šokoladiniams desertams, yra tikrų tikriausias lobis. Knygoje P. Herme pasakoja, kad Vienos sausainius išmoko kepti  garsioje Wittamer konditerijos parduotuvėje Vienoje. Jie buvo tradiciniai, bet jis labai užsimanė (nors gal geriau sakyti, kad tiesiog užsisvajojo apie šokoladinį jų variantą) šokoladinių Vienos sausainių ir labai prašom, štai receptas. 
Vakar buvo kovo 8 ir aš tyliai stebėjau kaip pasaulis po biškį kraustosi iš proto. Aš turiu omeny mūsų lietuviškas pasaulis. Mes jau tiek metų laisvi, o mūsų mastymas berods taip ir liko vergiškas. Užsienyje, o ypač JAV, į kurią mes taip lygiuojames šita diena yra tarptautinė moters diena ir jie visi gražiai ją pamini (bent jau aš gavau nemažai sveikinimu iš JAV) be jokiu " čia sovietų, komunistų, okupantų tulpių šventė". Niekas ten nešūkauja kad moteris reikia mylėti kasdien, o ne viena diena per metus. Jie iš tiesų taip ir daro matyt, todėl tokiu diskusijų ir nekyla. 
Sakoma kad mūsų amžius yra tolerancijos amžius. Ir mes turime toleruoti kitokius žmonės (jų religija, įsitikinimus, lyti, orientaciją). Kaip gi mes ta darysim, jei mes negalime toleruoti tokių paprastų dalykų kaip šventės. Kad ir kokia būtų šventė, aš vis girdžiu " tai reikia daryti kasdien, o ne karta per metus". Tai kodėl gi jus to nedarote kasdien? Kodėl nedovanojate savo moterims gėlių? Šventės tam ir yra, kad ta diena būtų kitokia, ypatinga. 
Aš vakar pažiūrėjau - 3 tulpės - 1,99 euro. Tai realiai tiek pat kiek puodelis kavos, bet juk daugumai neleidžia to padaryti įsitikinimai, tiesa? :-) Kaip graudu kai įsitikinimai neleidžia padaryti pasaulį nors kiek (nors ir trumpam) geresnį. 
Bet labiausiai mane stebina moterys kurios išdidžiai (nors ne, ne išdidžiai, o veikiau pyktai) sako kad jų tai jokiu būdų su tą švente nesveikinti ir joms nerūpi gėlės. C'mon tai jūsų diena. Jūs gi moteris ar kaip?  Jums tikrai, tikrai nereikia dėmesio? Alergija gėlėms sakote? Na visada yra šokoladas tokiems atvejams. Ir dar, kur jūsų moteriškas solidarumas? :) Yra daug moterų, kurioms gėlės patinka ir jos puikiai supranta, kad tulpių kasdien niekas joms nenešios (nes tai nerealu, na gerai realu pirmas 2 įsimylėjimo savaitės ir dar kai vyrui reikia atsiprašyti) ir jos džiaugiasi, kad jas pasveikina ir pagerbia dėmėsiu ir gėlėmis. O jus savo šūksniais tik vyrus išgąsdinate (na tuos, kurie kaip ir norėtų pasveikinti, bet nežino ar čia tikrai tikrai gerai ir teisinga). 
Ir dar - aš suprantu vyrus, jie (dauguma, ne visi) nemėgsta iš viso jokių švenčių ir šitai šventei išimties nedaro. Aš suprantu ir tas moteris, nes na, OK, visos mes skirtingos. Aš tik va nesuprantu kodėl jie nesupranta manęs ir kovo 8 dienos. 







P. Herme šokoladiniai Vienos sausainiai



  • 260 g miltų
  • 30 g kakavos
  • 250 g minkšto (labai minkšto sviesto)
  • 100 g cukraus pudros
  • žiupsnis druskos
  • 3 v.š. baltymų - lengvai suplakite 2 baltymus ir atmatuokit 3 v.š.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite porą kepimo skardų kepimo popieriumi. Paruoškite konditerinį maišiuką su uždaros žvaigždės antgaliu
Sumaišykite miltus, kakavą ir persijokite juos. 
Suplakite sviestą iki purios kreminis konsistencijos, Įplakite cukrų, druską ir kiaušinius. Jei tešla pradės skirtis, t.y nebus vientisa, tai nieko tokio, ji susijungs kai įmaišysite sausus ingredientus. Įmaišykite sausus ingredientus, maišykite tik tol kol visi ingredientai susijungs, neilgiau. 

Įdėkite tešlą į konditerinį maišiuką ir išspauskite W formos sausainius, maždaug 5 cm ilgio ir 3 cm pločio.  Tarp sausainių palikite maždaug 2-3 cm atstumą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 10-12 min. Sausainiai bus šiek tiek minkšti, vėliau jie sukietės kai  atvės. Ištraukti iš orkaitės sausainiai neturi būti labai kieti ar parudavę. Atsargiai perkelkite (patogiausia su mentele) sausainius ant grotelių ir pilnai atvėsinkite. Sausainius galite pabarstyti cukraus pudra. 

Įkvėpimas: D. Greenspan  "Chocolate desserts by P. Herme"