Tuesday, July 26, 2016

"Mano" ledai

Labai ilgai to laukiau ir dabar turėčiau, turbūt, šokinėti ant vienos kojos ir ploti, bet negaliu. Negaliu, nes galvoje košė. Kaip ir viskas gerai, viskas aišku, bet mintys bėgioja po galvą tokiu greičiu, kad jau jų neseku, tegul sau bėgioja. Pavargs ir grįš į vietą. Apie ką aš čia? O gi apie Hanso Ovando kursus, kurie dabar vyksta "Baker street" studijoje Vilniuje. Kai viskas susigulės, būtinai apie tai papasakosiu. 
Dabar, dabar galiu papasakoti apie gerą sekmadienį. Jis buvo tikrai geras, nes ekspromtu (o taip, būna kartais ir taip, labai retai, bet būna) sudalyvavau Daivos Mikšiūnienės konditerijos kursuose. Programoje buvo tortas su juodais serbentais, citrusinis tortas ir pyragaitis su kriaušėmis ir karamelė. 



 Aš labai mėgstu juoduosius serbentus desertuose. Čia iš tiesų mano vienas iš vasaros atradimų, nes anksčiau man serbentai asociavosi su pasakymu "priskinsi kibirą serbentu ir tada galėsi eiti žaisti". O čia dar kremas su našlaitėmis. Šis tortas tiesiog mane pakerėjo. Citrinis tortas kurtas remiantis Herme Medelice tortu. Aš jau kuri laiką vis galvoju jį pagaminti bet... na taip, rankos nedaeina. Turėjau progą jo pagaliau paragauti. O karamelinis pyragaitis tiesiog užkariavo mane variniu puodu. Jame tikrai karamelė išeina ypatingai skani. Laukiu progos, kada galėsiu viską pagaminti ir paragauti namuose. 

Na, o dabar pistacijų ledų receptas. Tai mano vieni mėgstamiausių ledų. Vieni iš tų, kur ištraukus iš šaldiklio, sunku uždaryti indelį ir padėti atgal. Kartu pateikiu labai  traškių ir gardžių vaflių receptą. Jis tapo tiesiog nepakeičiamas pas mus šią vasarą. 




Pistacijų ledai




  • 2/3 stiklinės pistacijų riešutų + 1/3 stiklinės, jei norėsite įdėti jų į ledus papildomai
  • 2 ir 2/3 stiklinės pieno
  • 1 v.š. + 2 a.š. kukurūzų krakmolo
  • 56 g philadelphia sūrio (kambario temperatūros)
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1,5 stiklinės grietinėlės
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 1/4 stiklinės gliukozės sirupo
  • keletas lašiuku migdolų ekstrakto


Įkaitinkite orkaitę iki 175 C.

Įberkite riešutus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 10 min. kol riešutai pradės įgauti rudą atspalvį (tik tik  pradės). Išimkite iš orkaitės ir sumalkite su virtuvės kombainu iki pastos konsistencijos. 

Dubenėlyje iki vientisos masės sumaišykite pieno ir kukurūzų krakmolą. 
Kitame dubenyje iki vientisos konsistencijos sumaišykite druską su sūriu bei pistacijų pastą. 
Paruoškite dubenį su šaltu vandeniu ir ledukais. 

Puode sumaišykite likusį pieną, grietinėlę, cukrų ir gliukozę. Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies 4 min. (skystis turi virti, t.y. kunkuliuoti). Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite krakmolo mišinį. Grąžinkite ant ugnies ir vėl užvirkite. Virkite maišant 1 min., kol mišinys šiek tiek sutirštės. 
Dalimis, maišant su plakimo šluotele, įmaišykite karštą mišinį į sūrį. Mišinys turi būti vientisas, be gumuliukų. Supilkite mišinį į užsegamą šaldymo  maišelį (tokį kaip  Ziploc) ir įdėkite į ledinį vandenį ataušti (maždaug 30 min. - 1 val.). Mišinys turi būti tikrai šaltas (todėl, jei reikia, į vandenį įdėkite daugiau ledukų ).  
Įdėkite mišinį į ledų gaminimo mašiną ir pradėkite gaminti ledus. Tada įlašinkite migdolų ekstraktą ir  gaminkite, kol ledai taps tiršti ir kreminiai. Sudėkite juos į hermetišką indą - sluoksnį ledų, tada pabarstykite sukapotais pistacijų riešutais, jei naudojate, vėl ledus, vėl riešutus ir t.t. Uždarykite dangčiu ir įdėkite kelioms valandoms (nors 4 val.) į šaldiklį subręsti. 10 min. prieš valgant išimkite iš šaldiklio ir leiskite pastovėti kambario temperatūroje, kad jie šiek tiek atitirptų ir juos būtų lengviau įdėti. 
Skanaus. 



Vafliai:



  • 2 didelių kiaušinių baltymai
  • 1/4 stiklinės grietinėlės (35 proc)
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 1 a.š. migdolų ekstrakto
  • 70 g išlydyto ir šiek tiek atvėsinto sviesto
  • 2/3 stiklinės miltų

Dubenyje sumaišykite baltymus ir grietinėlę. Įdėkite cukrų, druską, abu ekstraktus ir minutė maišykite, kad viskas gerai susijungtų. Įmaišykite sviestą ir tada miltus. Trumpai viską sumaišykite tik kol viskas susijungs ir tešla bus vientisa. 
Kepkite vaflius vaflių keptuvėje ir iškepus iš karto susukite, nes jie labai greitai kietėja. Palikite atvėsti. 


Įkvėpimas: J.Britton Bauer "Jenis Splendid ice cream at home" 

No comments:

Post a Comment