Wednesday, July 20, 2016

Burbuliukai


Beveik visos nuotraukas kurias matote šitame bloge daro mano vyras. Jis turi talentą ir žinias. Vien talento tikrai neužtektų, žinios yra būtinos. Negaliu pasakyti, kad maisto fotografavimas jį labai įkvepia (nes aš mačiau nuotraukas dalykų, kurie jį įkvepia ir jos yra įstabios) veikiau jis tai daro, nes aš primygtinai prašau. Anksčiau (turėčiau parašyti - kažkada senai, senai) aš maniau, kad jis tiesiog slepiasi už to savo objektyvo ir per jį žiūri į pasaulį. Bet dabar aš manau, kad tai yra jo būdas išreikšti tai, ką išreikšti beveik neįmanoma, tai, kas trunka tik momentą, tai kas yra sunkiai apčiuopiama nors turi savo gan tvirtą pavidalą. 
Šiandien sėdint prie kompiuterio ir rašant įrašą blogui, aš pagalvojau, kad aš irgi taip pat "slepiuosi" - tik ne už objektyvo, o savo virtuvėje, už savo rakandų. 
Čia taip.. na čia saugu, miela ir šilta. Ir kai rašau blogą, tai irgi "slepiuosi" - nes kai rašau, tai rašau sau ir man atrodo, kad niekas to vistiek neskaitys. Ir kai kartais gyvai man kažkas sako, jog skaito mano blogą, tai nusišypsau ir pagalvoju, kad sako taip iš mandagumo :-) Galbūt aš nevertinu savęs rimtai, bet juk aš esu tik mėgėja paskendusi magiškame virtuvės pasaulyje. 

Šiandien vėl bus tortas. Tai dar vienas M. Selyaninos receptas. Aptikau jį tikrai netyčia ir,  galima sakyti, per laiminga atsitiktinumą. Buvau nusprendusi kepti kažką kitą, bet kai ekrane pamačiau jį, tai tiesiog negalėjau susilaikyti. Tiesa, jau gaminimo eigoje šiek tiek dvejojau pilant tiek šampano :-) bijojau, kad nebus taip skanu kaip tikiuosi :-D (tyliai svarsčiau, jog gal geriau bučiau jį taip išgėrus). Jis yra gan paprastas - biskvitas, musas ir žele su braškėmis, bet jo skonis yra nepakartojamas. Jei mėgstate šampaną, tai šitas tortas yra kaip tik jums. O aš savo ruoštu skiriu ji savo nuostabioms draugėms (prieš akis prabėgo visi smagūs momentai, kai kėlėme taures kartu).





Tortas "Braškė šampane" 


1 tortas 20 cm diametro - 6 -7 cm aukščio



Biskvitas:


  • 4 kiaušiniai
  • 1 trynys
  • 120 g cukraus
  • 120 g miltų
  • 15 g sviesto

Sirupas:

  • 50 g vandens
  • 50 g cukraus
  • 30 g ličių likerio

Pastaba: originaliame recepte naudojamas braskių sirupas.



Žėlė:
  • 250 g braškių
  • 400 ml šampano (sauso)
  • 200 g cukraus
  • 15 g želatinos
  • 1/2 citrinos sulčių

Musas:

  • 250 ml šampano (sauso)
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 3  kiaušiniai
  • 50 ml vandens
  • 200 g cukraus
  • 10 g želatinos
  • 200 ml grietinėlės




Biskvitas:

Paruoškite 23 cm diametro apvalią kepimo formą - dugną išklokite kepimo popieriumi. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
Sviestą išlydykite  ir pavėsinkite iki 40 C. 
Karščiui atspariame inde sumaišykite cukrų, kiaušinius ir trynį. Nuolat maišydami pakaitinkite garų vonelėje iki 52 C. Suplakite su virtuvės kombainu iki standumo. Atsargiai įmaišykite persijotus miltus ir tada sviestą. Įdėkite į kepimo formą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 20 min. Išimkite ir palikite atvėsti formoje. 



Sirupas:

Vandenį su cukrumi sumaišykite puode ir užvirinkite. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite likerį. 


Musas:

Atskirkite trynius ir baltymus. 
Želatiną palikite išbrinkti labai šaltame vandenyje. 
Į puodą įpilkite šampaną ir 50 g cukraus bei citrinos sulis ir virkite ant silpnos ugnies, kol kraštuose atsiras pirmi burbuliukai.
Dubenyje sumaišykite trynius ir 50 g cukraus. Nuolat maišant su plakimo šluotele, lėtai įpilkite pusę karšto skysčio į trynių masę. Įpilkite masę atgal į puodą ir kaitinkite ant mažos ugnies nuolat maišant, kol šiek tiek sutirštės arba kol pasieks 82 C. Įmaišykite želatiną. 
Pagaminkite itališką morengą:
Puode sumaišykite 100 g cukraus ir 50 ml vandens ir virkite kol sirupas sušils iki 117 C. Kai jis jau beveik pasieks reikiama temperatūrą, pradėkite plakti baltymus - jie turi būti švelnių putų konsistencijos. Toliau plakant po truputį pilkite karštą sirupą ant baltymų. Padidinkite greitį ir plakite kol masė pravės ir bus blizgios, purios, bet standžios konsistencijos. 
Grietinėlę suplakite ir sumaišykite su 1/2 morengo. Kitą morengo pusę sumaišykite su šampano mase (ji turėtų būti pravėsusi). Sumaišykite abu mišinius iki vientisos konsistencijos. Atsargiai, kad neprarastų lengvumo bei purumo. 


Surinkimas:

Paruoškite 20 cm diametro apvalų formavimo/kepimo žiedą arba kepimo formą, ne mažesnę nei 6 cm aukščio. 
Biskvitą išimkite iš formos ir perpjaukite per pusę. Mums reikės tik vienos pusės. Išpjaukite iš jos 20 cm diametro apskritimą ir įdėkite į žiedą. Gausiai patepkite sirupu. Ant viršaus tolygiai paskirstykite musą ir įdėkite valandai į šaldytuvą.
Tuo tarpu pagaminkite želę:
Braškes nuvalykite ir perpjaukite per pusę. Želatiną palikite išbrinkti lediniame vandenyje. 
Puode sumaišykite 100 ml šampano, cukrų  bei citrinos sultis ir pakaitinkite kol cukrus ištirps (neužvirkite). Įmaišykite želatiną ir likusį šampaną. 

Braškes gražiai išdėliokite ant muso, užpilkite keliais šaukštais želes ir grąžinkite į šaldytuvą 15 min., kad šiek tiek sustingtų, o braškės "priliptų"  prie muso ir vėliau neiškiltų į žele paviršių. Įpilkite likusią želę ir įdėkite į šaldytuvą sustingti. 
Išimkite iš formos ir, jei norite, papuoškite šonus liofilizuotomis braškėmis. Skanaus






Įkvėpimas: Если веришь, сказка оживет... ir tas pats receptas bet kitaip čia. 

2 comments:

  1. Iš kur atsiranda sirupo virime likeris, jei prie ingridientų jis neminimas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, pataisiau ten turejo buti liciu likeris o ne sirupas. Aciu

      Delete