Wednesday, June 29, 2016

O Jeni, tavo ledai dieviški...


Per tokius karsčius rekomenduojame gelbėtis. Gelbėjimo priemonės tai - užtraukti užuolaidas ir taip sumažinti patalpos temperatūrą, nevirti ir nekepti ir taip jos patalpoje nekelti. Gaivinti kūną iš išorės vėsiu vandeniu, taip pat gerti vėsius gėrimus, valgyti ledus, šerbetus ir šaldą arbūzą. Tiesiog matau save sėdinčią prieblandoje šalto vandens bliūde su ledais rankose :)) Iš tiesų tai man patinka kai šiltą (šiaip tai daug geriau, nei kai vasarą žvarbu, lyja ir apsiniaukę). Ledai skaniausi kai karšta (nors vaikystėje maniau, kad ledai žiemą, kai spaudžia šalčiai skaniausi - pakeliui iš mokyklos namo taip sakant) nes būtent tada atsiskleidžia jų magija ir būtent tada mes dėkojame tam, kas sugalvojo ledus. 

Praeitų metų rudenį D. Lebovitz bloge perskaičiau apie Janies Britton Bauer ledus ir jie mane suintrigavo. Ištaikiau progą ir parsisiunčiau jos knygą.  O Dieve... tie ledai yra tiesiog dieviški. Rimtai. Ne, rimtai, rimtai.... Visų pirma jie yra kreminiai ir tiesiog tirpsta burnoje. Visų antra juose nėra ledų kristalų, kurie šiaip tai mane kituose leduose šiek tiek erzina. Jie nesušąla į ledo gabalą (t.y. jie sukietėja, bet ne taip, kad amen, nors tu namą statyk, nes plyta  jau turi). Jie yra man šios vasaros atradimas. Gaminau jau vanilinius (receptas žemiau, braškių, pistacijų ir mėtų - receptai bus vėliau). Ir kol kas dar neatsibodo ir norisi dar :-). 
Maža pastabėlė - ledus galima valgyti iš karto kai jie pasigamina ledų mašinoje (ne, be jos nesigaus, dabar jų yra įvairiu įvairiausiu ir tikrai rekomenduoju turėti namuose) bet jie tikrai bus skanesni jei leisite jiems subręsti šaldiklyje. 





Vaniliniai ledai



  • 2 ir 2/3 stiklinės pieno
  • 1 v.š. +2 a.š. kukurūzų krakmolo
  • 56 g philadelphia sūrio (kambario temperatūros)
  • 1/8 a.š. druskos
  • 1,5 stiklinės grietinėlės
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 1/4 stiklinės gliukozės sirupo
  • 1 didelė vanilės ankštis

Dubenėlyje sumaišykite 2 v.š. pieno ir kukurūzų krakmolą iki vientisos masės. 
Kitame dubenyje sumaišykite druską su sūriu iki vientisos konsistencijos. 
Paruoškite dubenį su šaltu vandeniu ir ledukais. 


Puode sumaišykite likusį pieną, grietinėlę, cukrų, gliukozę ir vanilės ankšties sėklas (galima kartu ir pačią vanilės ankštį, tik išimkite ją prieš pilant mišinį į ledų gaminimo mašiną). Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies 4 min. (skystis turi virti, t.y. kunkuliuoti). Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite krakmolo mišinį. Grąžinkite ant ugnies ir vėl užvirkite. Virkite maišant 1 min., kol mišinys šiek tiek sutirštės. 
Dalimis, maišant su plakimo šluotele, įmaišykite karštą mišinį į sūrį. Mišinys turi būti vientisas, be gumuliukų. Supilkite jį į šaldymo užsegamą maišelį (toki kaip  Ziploc) ir įdėkite į ledinį vandenį ataušti ( maždaug 30 min. -1 val.). Mišinys turi būti tikrai šaltas (todėl, jei reikia, įdėkite daugiau ledukų į vandenį). 
Įdėkite į ledų gaminimo mašiną ir sukite, kol ledai taps tiršti ir kreminiai. Sudėkite juos į hermetišką indą, uždarykite dangčiu ir įdėkite kelioms valandoms (nors 4 val.) į šaldiklį subręsti. 10 min. prieš valgant išimkite iš šaldiklio ir leiskite pastovėti kambario temperatūroje, kad jie šiek tiek atitirptų ir juos būtų lengviau įdėti. Skanaus. 






Įkvempimas: J.Britton Bauer "Jenis Splendid ice cream at home" 



No comments:

Post a Comment