Wednesday, April 13, 2016

Migdolų ir braškių tartas pagal Ch. Michalak


Labai norėčiau dabar išeiti į lauką ir priskinti darže braškių, tokių kvepiančių, gražių... šiek tiek smėlėtų. Žinau, kad nereikia skubinti laiko, nes tuoj taip ir bus, bet oras atsiprašant toks keliantis depresiją, kad tiesiog norisi užsimerkti ir ilgėliau pabūti TEN... darže tarp kvepiančių braškių....
Tiesa, nežinau kaip šiemet pas mus bus su braškėmis darže, nes gan daug iššalo...oras žiemas buvo negailestingas joms... Įtariu, kad čia bus kalti tie šalčiai, kur buvo iki -20 C be sniego. 
Tuo tarpu Kalvarijų turguje suradau gan skanias braškes iš Graikijos (kvapu ir išvaizda beveik nieko nenusileidžiančias toms, iš savo daržo... tiesa tai buvo tik kartą :-) nes kai po savaitės nuvažiavau nupirkti jų, skonis jau buvo ne tas). 
Nusprendžiau išbandyti dar vieną Ch. Michalak kūrinį - braškių tartą su migdolais. Padas yra kepamas su marcipanu, bet pas mus parduotuvėje nesuradau jo su nurodytu recepte migdolų procentu, tad teko gamintis pačiai. Galbūt galima naudoti ir tą iš parduotuvės, tik dėti tiesiog mažiau kiaušinių, bet aš nebandžiau, todėl už rezultatą neatsakau. Tiesa, visai nesenai suradau gardugardu.lt parduotuvėje marcipana su 52 proc. migdolu, jis tikriausiai būtų arčiausiai "tiesos" šiuo atveju. 
Tarto skonis labai ryškus. O gal reikėtų sakyti intensyvus? Nors ne, jis yra būtent ryškus. Speculaas sausainiai (ypač naminiai) suteikia jam aštrumo. Migdolų ir citrinų derinys yra labai įdomus, o jei dar pridėti braškes... mmm - tikras pavasaris lėkštėje. 
O dar noriu pasidžiaugti, kad Vilniuje atsidaro Baker street studija. Tiesa, tyliai pasidžiaugti, nes kol kas dar ne vienuose kursuose ar renginiuose kuriuos Baker Street būtų organizavę aš nebuvau. Bet žadu tą padaryti, nes jie į Vilniuje atveža labai gerus šefus, tokius kaip J. Martin ar H. Ovando. Labai smagu, kad pas mus atsiranda galimybės pasimokyti, sužinoti kažką naujo ir tobulėti. 








Migdolų ir braškių tartas pagal Ch. Michalak





Padas:

  • 450 g marcipano 65 proc. (kadangi pas mus marcipano 65 proc aš neradau tai dariau pati - 260 g sumaltų migdolų arba migdolų miltų, 140 g cukraus pudros ir 2 baltymai)
  • 3 kiaušiniai
  • 250 g sviesto
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 1 citrina, nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis
  • šlakelis apelsinų žiedų vandens
  • 180 g specolaas  sausainių


Braškės:

  • 300 g šviežių arba šaldytų braškių
  • 30 g rudo cukraus
  • 3,5 g pektino NH
  • 1 a.š. gliukozės
  • raudoni maistiniai dažai (pasirinktinai)
  • šviežios braškės
  • žiupsnis aitrių maltų pipirų
  • citrininių vaisių želė
  • šviežios mėtos
  • vienos citrinos nutarkuota žievelė (su smulkia tarka, be baltos dalies)










Iš vakaro paruoškite braškių padažą (coulis). Mums neprireiks viso padažo kiekio. 
Braškes sutrinkite ir įdėkite į puodą. Šiek tiek pakaitinkite (iki 50 C). Sumaišykite cukrų su pektinu ir įmaišykite į braškių piure. Užvirkite ir įmaišykite gliukozę ir, jei naudojate, dažus.  Pavirkite minutę ir nuimkite nuo ugnies. Įpilkite į kitą indą ir uždenkite maistine plėvele "kūnas prie kūno". Palikite atvėsti ir įdėkite į šaldytuvą sustingti. 



Padas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Paruoškite 20 cm diametro apvalią kepimo formą arba kepimo žiedą. 
Sausainius susmulkinkite ir įberkite į kepimo formą. Tolygiai juos paskirstykite ir šiek tiek suspauskite.
Į virtuvės kombaino indą arba į blenderį sudėkite marcipaną, druską ir išlydytą sviestą, sumalkite. Įberkite kepimo miltelius ir įdėkite vieną kiaušinį, sumalkite. Įdėkite dar vieną kiaušinį ir citrinos žievelę (nutarkuotą su smulkia tarka, be baltos dalies) ir malkite iki vientisos konsistencijos. 
Įpilkite tešlą į kepimo indą ant sausainių. Tešlos sluoksnis neturėtų siekti aukščiau negu pusės kepimo formos aukščio. Patogumo dėlei tešlą į kepimo indą įpilti  galima naudojant konditerinį maišelį. 
Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15-45 min. arba kol medinis pagaliukas, įkištas į vidurį ir ištrauktas, liks sausas. Originaliame recepte nurodytas laikas - 15 min., bet man jis kepė ilgiau - apie 30 min. Tuo tarpu sumaišykite citrinos sultis ir apelsinų žiedų vandenį.
Išimkite padą iš orkaitės ir su šepetėliu gerai jį suvilgykite citrinų sultimis. Jei padas yra labai iškilęs per centrą, galima jį prispausti su torto padėkliuku arba lėkštute, kad taptų lygus. Išimkite padą iš formos ir atvėsinkite. 

Supjaustykite braškes gražiai į keturias daleles. Įdėkite į dubenį ir sumaišykite su žiupsniu pipirų ir keletu v.š. braškių padažo. 

Atsargiai perkelkite padą ant torto padėkliuko ir šonus apibarstykite cukraus pudra. Ant viršaus gražiai padėkite braškės. Papuoškite kubeliais supjaustytą žele, mėtų lapeliais ir citrinų žievele. Skanaus







Įkvėpimas: Video, france2.fr,  Un siphon fon fon, 

1 comment:

  1. Sveiki, ar būtų galima sužinoti reikalingą sviesto kiekį, nes jis, deja, pamirštas recepte. Iš anksto dėkoju :)

    ReplyDelete