Tuesday, March 8, 2016

P. Herme šokoladiniai Vienos sausainiai



Man, kai šokoholikei  P. Herme knyga, kuri skirta vien šokoladiniams desertams, yra tikrų tikriausias lobis. Knygoje P. Herme pasakoja, kad Vienos sausainius išmoko kepti  garsioje Wittamer konditerijos parduotuvėje Vienoje. Jie buvo tradiciniai, bet jis labai užsimanė (nors gal geriau sakyti, kad tiesiog užsisvajojo apie šokoladinį jų variantą) šokoladinių Vienos sausainių ir labai prašom, štai receptas. 
Vakar buvo kovo 8 ir aš tyliai stebėjau kaip pasaulis po biškį kraustosi iš proto. Aš turiu omeny mūsų lietuviškas pasaulis. Mes jau tiek metų laisvi, o mūsų mastymas berods taip ir liko vergiškas. Užsienyje, o ypač JAV, į kurią mes taip lygiuojames šita diena yra tarptautinė moters diena ir jie visi gražiai ją pamini (bent jau aš gavau nemažai sveikinimu iš JAV) be jokiu " čia sovietų, komunistų, okupantų tulpių šventė". Niekas ten nešūkauja kad moteris reikia mylėti kasdien, o ne viena diena per metus. Jie iš tiesų taip ir daro matyt, todėl tokiu diskusijų ir nekyla. 
Sakoma kad mūsų amžius yra tolerancijos amžius. Ir mes turime toleruoti kitokius žmonės (jų religija, įsitikinimus, lyti, orientaciją). Kaip gi mes ta darysim, jei mes negalime toleruoti tokių paprastų dalykų kaip šventės. Kad ir kokia būtų šventė, aš vis girdžiu " tai reikia daryti kasdien, o ne karta per metus". Tai kodėl gi jus to nedarote kasdien? Kodėl nedovanojate savo moterims gėlių? Šventės tam ir yra, kad ta diena būtų kitokia, ypatinga. 
Aš vakar pažiūrėjau - 3 tulpės - 1,99 euro. Tai realiai tiek pat kiek puodelis kavos, bet juk daugumai neleidžia to padaryti įsitikinimai, tiesa? :-) Kaip graudu kai įsitikinimai neleidžia padaryti pasaulį nors kiek (nors ir trumpam) geresnį. 
Bet labiausiai mane stebina moterys kurios išdidžiai (nors ne, ne išdidžiai, o veikiau pyktai) sako kad jų tai jokiu būdų su tą švente nesveikinti ir joms nerūpi gėlės. C'mon tai jūsų diena. Jūs gi moteris ar kaip?  Jums tikrai, tikrai nereikia dėmesio? Alergija gėlėms sakote? Na visada yra šokoladas tokiems atvejams. Ir dar, kur jūsų moteriškas solidarumas? :) Yra daug moterų, kurioms gėlės patinka ir jos puikiai supranta, kad tulpių kasdien niekas joms nenešios (nes tai nerealu, na gerai realu pirmas 2 įsimylėjimo savaitės ir dar kai vyrui reikia atsiprašyti) ir jos džiaugiasi, kad jas pasveikina ir pagerbia dėmėsiu ir gėlėmis. O jus savo šūksniais tik vyrus išgąsdinate (na tuos, kurie kaip ir norėtų pasveikinti, bet nežino ar čia tikrai tikrai gerai ir teisinga). 
Ir dar - aš suprantu vyrus, jie (dauguma, ne visi) nemėgsta iš viso jokių švenčių ir šitai šventei išimties nedaro. Aš suprantu ir tas moteris, nes na, OK, visos mes skirtingos. Aš tik va nesuprantu kodėl jie nesupranta manęs ir kovo 8 dienos. 







P. Herme šokoladiniai Vienos sausainiai



  • 260 g miltų
  • 30 g kakavos
  • 250 g minkšto (labai minkšto sviesto)
  • 100 g cukraus pudros
  • žiupsnis druskos
  • 3 v.š. baltymų - lengvai suplakite 2 baltymus ir atmatuokit 3 v.š.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite porą kepimo skardų kepimo popieriumi. Paruoškite konditerinį maišiuką su uždaros žvaigždės antgaliu
Sumaišykite miltus, kakavą ir persijokite juos. 
Suplakite sviestą iki purios kreminis konsistencijos, Įplakite cukrų, druską ir kiaušinius. Jei tešla pradės skirtis, t.y nebus vientisa, tai nieko tokio, ji susijungs kai įmaišysite sausus ingredientus. Įmaišykite sausus ingredientus, maišykite tik tol kol visi ingredientai susijungs, neilgiau. 

Įdėkite tešlą į konditerinį maišiuką ir išspauskite W formos sausainius, maždaug 5 cm ilgio ir 3 cm pločio.  Tarp sausainių palikite maždaug 2-3 cm atstumą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 10-12 min. Sausainiai bus šiek tiek minkšti, vėliau jie sukietės kai  atvės. Ištraukti iš orkaitės sausainiai neturi būti labai kieti ar parudavę. Atsargiai perkelkite (patogiausia su mentele) sausainius ant grotelių ir pilnai atvėsinkite. Sausainius galite pabarstyti cukraus pudra. 

Įkvėpimas: D. Greenspan  "Chocolate desserts by P. Herme"

No comments:

Post a Comment