Thursday, March 24, 2016

Lašišos burgeriai



Šiandien iš ryto mažius atsikėlęs į darželį su neslepiamu nusivilymu paklausė "o kodėl žiema dar čia? kodėl ji neišeina?" Pasakiau, kad žiemai čia patinka ir ji niekur nenori eiti. Reikia pakviesti saulutę, kad šviestų labiau ir tada žiema ištirps. Po sekundės vos neapkurtau nuo šauksmo - "saulute ateik...." Veliau prasidėjo filosofinis pokalbis apie tai kaip saulutė juda... jei nėra kojų tai ji negali eiti, nėra ratų tai nerieda ir t.t. 
Kai mažius eis į mokyklą ir prasidės klausimai ir dvejonės "o kam man šito ar ano reikia? aš gyvenime to nepanaudosiu... ir t.t." aš jam jau turiu atsakymą. Mokykis visko, nes kai išaugsi ir turėsi vaiką ir jis ištisai klaus "o kas čia? o kodėl? o kodėl? o kodėl? o kodėl? " tai bent jau galėsi atsakyti kažką daugiau nei "nežinau" . 
Lašiša - tai mano iššūkis. Pas mus ji yra pripažįstama kaip maistas tik lengvai sūdyta, o visa kita sutinkama su grimasa "nepasūdei? sugadinai...." todėl man reikia ją pagaminti taip kad būtų "wow čia kažkas naujo, čia kažkas gero". Lašišą su klevų sirupu bei dijon garstyčių padažu yra mega skani :-) galbūt jums keistai skamba toks derinys, bet tikrai verta jį išbandyti. 








Lašišos burgeriai




Lašiša su klevų sirupų ir dijon garstyčiomis

  • lašišos file padalinta porcijomis (maždaug apie 900 g)
  • 2 v.š. klevų sirupo
  • 2 v.š. citrinų sulčių
  • 2 v.š. dijon garstyčių, galima 1 v.š. grūdėtų dijon garstyčių + 1 v.š. paprastų dijon garstyčių
  • 4 v.š. vynuogių kauliukų aliejaus
  • druska ir balti pipirai

Sumaišykite klevų sirupą, citrinų sultis, garstyčias ir 2 v.š. aliejaus. 

Lašišą dosniai pabarstykite druska ir tada cukrumi. Palikite pagulėti 20 min. Įpilkite į dubenį labai šalto vandens ir įmeskite ledukus. Išplaukite lašišą šitame vandenyje. Nusausinkite. 
Įkaitinkite keptuvę su likusiu aliejumi ir padėkite kepti  lašišą. Paskaninkite su druska ir pipirais ir patepkite klevų sirupo mišiniu. Kepkite kol iškeps. 


Padažas:


  • 1/2 stiklinės majonezo
  • 2-3 v.š. wasabi pastos
  • 5 v.š. susmulkintų petražolių
Sumaišykite visus ingredientus iki vientisos masės. 





Surinkimas:


Burgerio bulkutę perpjaukite pusiau ir abi puses patepkite labai plonu sviesto sluoksniu. Keptuvėje apkepkite bulkutes (pjūvio pusę). 

Padėkite apatinę bulkutės pusę į lėkštę. Ant viršaus padėkite salotų lapą, tada porą griežinėlių pomidorų, agurkų, lašišą,  ir padažą, tada uždenkite bulkutės viršutine dalimi. Skanaus :-)






Įkvėpimas: Food and Wine annual cookbook 2015; Above and beyond

2 comments: