Tuesday, March 31, 2015

Vyne troškintos antienos kojelės









Vyne troškintos antienos kojelės



  • 4 antienos kojelės
  • 1 butelis sauso radono vyno
  • 4 griežinėliai šaltai rūkytos šoninės - supjaustytos gabaliukais
  • 1 morka - smulkiai supjaustyta
  • 2 skiltelės česnako - susmulkintos
  • 1 nedidelis svogūnas - susmulkintas
  • 1 saliero stiebas  - smulkiai sukapotas
  • 1/4 stiklinės brendžio
  • aliejus kepimui
  • 1 lauro lapas
  • druska ir pipirai
  • 2 v.š. miltų
  • 2 v.š. susmulkintų šviežių petražolių
  • 1 v.š. susmulkinto šviežaus raudonėlio
  • 1/2 stiklinės kokoso pieno

Į gan didelį dubenį sudėkite antienos kojeles, šoninę, morką, česnaką, svogūną, salierą, lauro lapą, petražolės, raudonėlius ir įpilkite vyną, brendį bei 1 šaukštą aliejaus. Sumaišykite, uždenkite dangčiu ir įdėkite nakčiai į šaldytuvą.
Kitą dieną nukoškite skystį bet jo neišpilkite. Nusausinkite antienos kojeles ir įtrinkite jas druska bei pipirais. Pabarstykite 1 v.š. miltų. Įkaitinkite didelį ketaus  puodą su 1 v.š. aliejaus ir apkepkite antienos kojeles iš abiejų pusių kol jos lengvai apskrus. Išimkite antieną iš puodo ir įdėkite daržoves ir šoninę. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 10 minučių kol daržovės suminkštės. Įberkite 1 v.š. miltų ir maišydami pakepinkite.  Įpilkite  nukoštą skystį atgal ir  užvirkite. Paimkite ilgą degtuką ir padekite skystį puode. Kai ugnis užges grąžinkite į puodą antieną, uždenkite dangtį (bet ne visiškai sandariai) ir troškinkite apie valandą ant mažos ugnies kol antiena taps minkšta. Pabaigoje įpilkite kokoso pieną ir viską paskaninkite druska ir pipirais. Troškinkite dar 5-7 min. Pateikite su virtomis bulvėmis. Skanaus.







Įkvėpimas: Food and Wine annual cookbook 2003



Friday, March 27, 2015

Aviečių ir varškės pyragas su nutella





Aviečių ir varškės pyragas su nutella



  • 1,5 stiklinės miltų
  • 1 stiklinė cukraus
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. druskos
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 1,5 stiklinės švelnios varškės 
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 115 g sviesto, išlydyto
  • 1 stiklinė šaldytų aviečių
  • 2 v.š. nutellos (kambario temperatūros)

Išklokite kepimo popieriumi 23 cm diametro apvalią kepimo formą. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. 

Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Kitame dubenyje sumaišykite varškę, kiaušinus, vanilės ekstraktą. Įberkite miltų mišinį į dubenį su varškės mišiniu ir pamaišykite tik tiek, kad ingredientai susijungtų. Įpilkite sviestą ir išmaišykite. Įberkite avietės ir išmaišykite. Pasistenkite tai padaryti greitai, bet stipriai nespaudžiant, kad nesutraiškyti uogų.  Įdėkite tešlą į kepimo formą ir išlyginkite viršų. Nutellą įdėkite į maišelį, prakirpkite kampą ir papuoškite pyrago viršų. Galima sukurti plunksnos raštą - padarykite su nutella lygiagrečias juostas, o veliau su dantų krapštuku prabraukite statmenai per nutellą. Nuo krašto iki kito krašto ir atgal (detaliau galima pažiūrėti čia) . Pašaukite pyragą į orkaitę ir kepkite 50-60 min. arba kol medinis pagaliukas, įkištas į pyrago vidurį ir ištrauktas, liks sausas. Išimkite iš orkaitės ir palikite 30 min. atvėsti kepimo formoje. Tada išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. Skanaus. 



Įkvėpimas: Bon Appetit magazine March 2015

Wednesday, March 25, 2015

Brownies su sūriu kondensuotu pienu ir sūria karamele







Brownies su sūriu kondensuotu pienu ir sūria karamelė 




Brownies:


  • 200 g sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 100 g pieniško šokolado
  • 100 g juodo šokolado
  • 1 skardinė (Rududu) virto kondensuoto pieno
  • 150 g rudo cukraus
  • 4 dideli kiaušiniai
  • 100 g miltų
  • 50 g kakavos miltelių
  • 1 a.š. druskos (aš naudojau gintarinę druską - yra Assorti parduotuvėse) 

Pastaba: jei virtas kondensuotas pienas stovėjo šaldytuve - išimkite jį iš anksto ir pastatykite į šiltą vietą, kad jis suminkštėtų. 



Karamelė:

  • 1 stiklinė cukraus
  • 85 g sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 1/2 stiklinės grietinėlės
  • 1 a.š. druskos


Pateikimui : 
  • ledai 





Brownies:


Išklokite kepimo popieriumi kvadratinę 23 cm diametro kepimo formą. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. (be ventiliatoriaus).

Šokoladą susmulkinkite. Sviestą išlydykite, nuimkite nuo ugnies ir įberkite šokoladą. Palikite porai minučių ir tada išmaišykite iki vientisos masės. 
Paimkite 175 g virto kondensuoto pieno ir sumaišykite su 3/4 a.š. druskos, kad gautųsi vientisa masė be gumuliukų. Padėkite į šalį.
Supilkite likusį kondensuotą pieną į dubenį, kartu įdėkite cukrų, kiaušinius ir plakite su mikseriu iki viskas susijungs ir masė taps vientisa. Įmaišykite išlydytą šokoladą su sviestu. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kakavą ir persijokite juos į tešlą. Išmaišykite tik kol viskas susijungs. 
Sūrų kondensuotą pieną įdėkite į konditerinį maišelį ir prakirpkite kampą. 
Pusė brownies tešlos įdėkite į kepimo formą ir išlyginkite. Paimkite maišelį su kondensuotu pienu ir jo pusę paskirstykite ant tešlos - tiesiog viena šalia kitos išspauskite juosteles. Ant viršaus paskirstykite likusią tešlą ir išlyginkite. Paskirstykite likusį kondensuotą pieną - irgi padarykite juostelės vieną šalia kitos, o vėliau su dantų krapštuku braukiant per karamelės juostas statmenai (iš pradžių į vieną pusę iki galo, tada atgal, į kitą) suformuosite gražų "plunksnų" raštą. Čia yra tai detaliai parodyta.  Pabarstykite viršų likusiu 1/4 a.š. druskos.
Pašaukite brownie į orkaitę ir kepkite  25 min. Neperkepkite brownio, čia "medinio iešmuko" patikrinimo būdas netinka. Brownies yra iškepęs, jei jo viršus šiek tiek iškilęs, susiformavusi plutelė (viršus nesijaučia "skystas" palietus), bet kai jį ištrauki iš orkaitės, jo vidus šiek tiek juda kaip žėlė. Išimkite brownie iš orkaitės ir palikite atvėsti kepimo formoje. 


Sūri karamelė:

Įberkite cukrų į puodą arba keptuvę ir ištirpdykite. Virkite kol skystis taps gintaro spalvos, tada įmeskite sviestą ir išmaišykite. Viskas burbuliuos ir kuknuliuos - taip ir turi būti. Kai viską išmaišysite, nuimkite puodą nuo ugnies, įpilkite grietinėlę ir įberkite druską. Viską išmaišykite iki vientisos masės. Palikite pastovėti 30 min. tada įpilkite į sandarų indą. Karamelės likučiai  (jei jų liks) šaldytuve išgyvens apie 2 sav. 

Brownie supjaustykite stačiakampiais arba kvadratais. Pateikite su ledais ir karamele. Skanaus






Įkvėpimas: BBC Goodfood Magazine March 2015, FoodandWine 

Tuesday, March 24, 2015

Spurgo-keksiukai


Nuo savaitgalinio varškės pyrago atliko švelnios varškės tai aš pradėjau austi mintį apie spurgas. Mmmm, mes labai mėgstame varškės spurgas, tokias purias ir minkštutes. Jau pradėjau maišyti tešlą ir... ir atsirado kitokių neatidėliotinų darbų (kaip kartais, vat, ima ir nutinka). Ką daryt? :-) Nusprendžiau truputį patobulinti spurgų receptą ir iškepti jas vienu ypu orkaitėje, kaip keksiukus. Gavosi puikiai, minkšti su kreminiu vidumi, skaniausi šilti.





Spurgo-keksiukai



  • 450 g švelnios varškės
  • 3/4  stiklinės cukraus
  • 80 g  išlydyto sviesto
  • 1 ir 3/4 stiklinės miltų
  • žiupsnis druskos
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 4 kiaušiniai
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • rudas cukrus ir maltas cinamonas pabarstymui 




Dubenyje sumaišykite varškę, vanilės ekstraktą, sviestą ir kiaušinius iki vientisos masės. 
Kitame dubenyje sumaišykite cukrų, miltus, druską ir kepimo miltelius. Įberkite miltų mišinį į dubenį su varškės mišiniu ir išmaišykite iki vientisos masės. 
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C (be ventiliatoriaus). Išklokite kepimo popieriumi arba keksiukų kepimo krepšeliais 12 keksiukų kepimo formelių. Įdėkite tešlą į formeles, pripildant ne daugiau nei 3/4 formelės tūrio. Pabarstykite rudu cukrumi bei cinamonu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 25 min. - medinis pagaliukas įkištas į vidurį ir ištrauktas turi likti sausas. Išimkite iš orkaitės ir iš formelių, ataušinkite ant grotelių. Valgykite šiltus (tada jie skaniausi) su pienu. Skanaus. 


Monday, March 23, 2015

Trapūs sausainiai "Žiedas"

Ir kodėl aš jų vaikystėje nemėgau???? Būtent tokios mintis sukosi mano galvoje, kai vieną po kito "ragavau" šituos nuostabiai skanius sausainius. 
Bet taip tikrai buvo... aš jų nemėgau. Praktiškai, teoriškai - nemėgau jokių sausainių, pyragų ir tortų. Bandžiau prisiminti kokių būta, bet deja nė vieno neįstengiau prisiminti. 
Užtat aš pamenu plikytus pyragėlius su šokoladiniu kremu, sluoksniuotos tešlos vamzdelius su kremu, krepšelius su baltymu kremu, morengus, bandeles su cinamonu....:) mmmmm :)
Kaip keista, dabar kai pagalvoju, tai 100 metų jų nevalgiau. Reikės kažkada išsikepti. 






Trapūs sausainiai "Žiedas"



  • 200 g kambario temperatūros sviesto
  • 1 kiaušinis (kambario temperatūros)
  • 335 g miltų
  • 130 g cukraus pudros
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 1 lengvai suplaktas kiaušinis (patepimui)
  • 80 g žemės riešutų - sukapoti ir pakepinti keptuvėje arba orkaitėje 

Sviestą, cukraus pudrą, druską ir kiaušinius suplakite (vidutiniu greičiu) su mikseriu iki vientisos masės. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir persijokite į dubenį su sviestu. Maišykite su mikseriu 15-20 sek. kol susiformuos dideli lyg žirniai trupiniai. Rankomis sulipdykite tešlą į kamuolį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir truputi priplokite. Įdėkite į šaldytuvą 20 min., kad tešla šiek tiek sutvirtėtų. 
Padėkite tešlą ant miltais pabarstyto kočiojimo kilimėlio ir iškočiokite iki 6 mm storio. Su apvalia sausainių forma banguotais kraštais (8-10 cm diametro) išpjaukite sausainius, tada paimkite mažesnę apvalią sausainių formelę (2 cm diametro) ir išpjaukite sausainių viduryje skylutę. 
Padėkite sausainius  į kepimo skardą (išklotą  kepimo popieriumi) ir įstatykite į šaldiklį 20 min.  Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 200 C. 
Riešutus įberkite į lėkštę. Išimkite sausainius iš šaldiklio ir patepkite kiaušinio plakiniu.  Tada apibarstykite riešutais (perteklinius, kur neprisiklijavo, nukratykite) ir grąžinkite į kepimo skardą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 12 min. Išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. Skanaus



Įkvėpimas:  "Выпечка по ГОСТу. Вкус нашего детства!" Irina Čiadeeva

Friday, March 20, 2015

Aštrus vištienos troškinys su bulvėmis





Aštrus vištienos troškinys su bulvėmis



  • 2 vištienos ketvirčiai
  • 2 vištienos sparneliai
  • aliejus kepimui
  • 1 svogūnas 
  • 2 skiltelės česnako
  • maždaug 2 cm ilgio imbiero gabaliukas
  • 1 v.š. pomidorų pastos
  • 1 a.š. garam masala prieskonių
  • 1 a.š. malto kumino
  • 1 a.š. maltos ciberžolės
  • 1/2 a.š. maltų cayenne pipirų
  • 1/4 a.š. malto kardamono
  • 1/2 a.š. maltos kalėndros
  • druska ir pipirai
  • 3 stiklinės vištienos sultinio
  • 1/2 stiklinės kokoso pieno
  • 1/2 skardinės (skardinė 400 g) konservuotų smulkintų pomidorų
  • 400 g gabaliukais supjaustytų bulvių

Vištienos ketvirčius padalinkite į 2 dalis - blauzdeles ir kumpelius.
Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus ir apkepkite vištienos gabaliukus (blauzdeles, kumpius ir sparnelius) iš abejų pusių. 
Svogūną, česnaką ir imbierą įdėkite į virtuvės kombaino indą ir susmulkinkite. Įkaitinkite didelį ketaus arba keramikinį indą (arba kitą, kuri galima naudoti orkaitėje) su šlakeliu aliejaus ir pakepinkite svogūnų mišinį keletą minučių kol suminkštės. Įberkite garam masalą, kuminą, ciberžolę, cayenne pipirus, kardamoną, kalendrą ir įdėkite pomidorų pastą. Sumažinkite ugnį ir nuolat maišant pakepinkite keletą minučių. Įpilkite sultinį, kokoso pieną, įdėkite pomidorus, bulves ir vištieną. Paskaninkite viską druską ir pipirais pagal skonį. Pašaukite puodą į įkaitintą iki 180 C orkaitę ir kepkite 1,5 -2 val. (arba galite palikti virti ant viryklės troškintis ant labai mažos ugnies).
Pateikite su gaiviomis (pvz. agurkų) salotomis. Skanaus




Įkvėpimas: Bon Appetit magazine February 2014

Wednesday, March 18, 2015

Varškės pyragas su nutella




Vakar, pasibaigus mažiaus muzikos pamokai mamyčių pokalbis pakrypo apie kompiuterius, išmaniuosius telefonus, televizorius ir vaikus. Pasirodo beveik 3 metu vaikai jau moka įjungti kompiuterį, įjungti  interneto naršyklę, parsisisiusti iš interneto žaidimus, juos instaliuoti...o taip pat puikiai naudojasi Skype'u. Neslėpsiu - man tai sukėlė šiokį tokį šoką. Pypliai, kurie dar painioja spalvas (o ir žino tik kelias) skaičiuoja iki penkių ir dar daug ko neištaria - MOKA naudotis kompiuteriu. Viena mama labai pergyvena, (ir aš ją suprantu) kad jos vaikas iš viso nekalba, bet jis gabus išmaniosiose technologijose. Gydytojai sako, kad tai "normalu" - tokia dabar karta auga. Jai tai nėra normalu (man irgi) ir ji, be abejo, visaip stengiasi pakeisti situaciją.
Klausiau mamyčių ir ... ir neturėjau ką pasakyti, nes mums tai ne tai, kad neaktualu, mums tai tiesiog iš fantastikos srities. Mano pypliui kompiuteris - tai "multikoaparatas" ir nekaip kitaip jis jo nedomina. Pasižiūri savo "multikus" ir bėga žaisti. Mes jam nieko nedraudžiam ir kompiuterio nuo jo neslepiam :-) Jam tiesiog neįdomu.... Mamos (o ypač senelės) išmanusis telefonas tai tik foto ir video (apie jį brangiausiąjį) albumas ir nieko daugiau. 
Jei tėtis arba mama užsisėdi prie kompiuterio, mažius tuoj prisistato su savo "einam į mano kambarį" :D Dabar beje - tai vertinsiu dar labiau, nei anksčiau. 
Šiandien jis dovanų gavo savo pirmuosius alpinistinius apraišus - kad jūs matytumėte kiek buvo laimės. Praeitą savaitę jis stebėjo kaip tėtis po medžius laipiojo (tuo pačiu kabino inkilus) o dabar jis turi savo apraišus. :-) "Mama, mama pažiūlėk, pažiūlėk į Adomą...." ir aš žiūrėjau ir žiūrėjau, net akys truputį sudrėko....

O šiandien vėl varškės pyragas. Gal čia jau lengva priklausomybės forma? Parduotuvėje negaliu praeiti ramiai pro varškę... vėliau namuose tiesiog turiu iškepti varškės pyragą. :-)



Varškės pyragas su nutella




Pagrindas:


  • 85 g sviesto
  • 225 g juodo šokolado (sukapoto)
  • 65 g miltų
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 150 g rudo cukraus
  • žiupsnis druskos
  • 1/2 a.š. vanilės ekstrakto
  • 3/4 stiklinės lazdyno riešutų



Varškės sluoksnis:


  • 500 g švelnios varškės
  • 400 g nutellos
  • 125 ml grietinėlės ( 35-36 proc.)
  • 5 kiaušiniai
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 3 v.š. miltų
  • 1 v.š. bulvių krakmolo
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto

Kremas:

  • 400 ml grietinėlės
  • 100 g juodo šokolado (susmulkinto)


Papuošimui:

  • Rocher saldainiai 
  • šokoladiniai pabarstukai






Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Riešutus išberkite į kepimo skardą ir pakepinkite apie 10-15 min. Išimkite ir suberkite juos ant švaraus virtuvinio rankšluosčio, padarykite ryšulį ir laikydami jį delne gerai patrinkite pirštais. Taip  nuo riešutų nusiims odelė. Švarius riešutus ataušinkite ir stambiai sukapokite.

Puode išlydykite sviestą ir įberkite į jį šokoladą. Išmaišykite iki vientisos masės. Jei ne visas šokoladas ištirpo, grąžinkite puodą ant viryklės ir virkite ant mažos ugnies kol šokoladas ištirps. Nuimkite šokoladą nuo viryklės ir ataušinkite. 

Išklokite kepimo popieriumi 23 cm diametro kepimo formos dugną, o šonus gerai ištepkite sviestu. 

Kiaušinius, cukrų, druską ir vanilės ekstraktą suplakite virtuvės kombaine arba su  mikseriu iki purumo. Masė turi beveik padvigubėti ir šiek tiek sutirštėti.  Įmaišykite šokolado mišinį ir  persijokite miltus į tešlą. Labai atsargiai viską sumaišykite, kad tešla prarastų kuo mažiau oro. Įdėkite tešlą į kepimo indą ir išlyginkite viršų. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20  min. Medinis pagaliukas, įkištas į vidurį ir ištrauktas, gali būti drėgnas, su keletu gabaliuku tešlos. Šiek tiek atvėsinkite pagrindą. 
Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 130 C. (be ventiliatoriaus)



Varškės sluoksnis:

Varškę ir nutellą įdėkite į virtuvės kombaino indą ir sumalkite iki vientisos masės. Įdėkite visus likusius ingredientus ir malkite vidutiniu greičiu kol visi ingredientai susijungs ir masė taps vienalytė. Nemalkite ilgai ir neplakite mišinio, nes tešla pagaus daug oro ir vėliau kepant gali smarkiai pakilti, o vėliau, ištraukus iš orkaitės, sukristi. 
Įpilkite tešlą į kepimo indą ant pagrindo ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 1 val. 20 min. - 1 val. 30 min. kol kraštai "sustings", o vidus bus dar truputį judantis kaip želė. Išjunkite orkaitę, praverkite truputį dureles (taip, kad liktu nedidelis plyšys) ir palikite pyragą orkaitėje valandai. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite iki kambario temperatūros (kepimo formoje), uždenkite su maisto plėvele ir įdėkite kelioms valandos, o geriausia nakčiai į šaldytuvą. 

Išimkite pyragą iš šaldytuvo ir išimkite iš kepimo formos. 

Kremas:

Užvirkite 100 ml grietinėlės ir užpilkite ją ant šokolado. Palikite pastovėti 2 min. ir išmaišykite iki vientisos masės. Įmaišykite likusią grietinėlę (300 ml). Mišinys turi būti šaltas, jei jis šiltas, tai įdėkite jį į šaldytuvą kol atvės. Suplakite mišinį iki purios kreminės konsistencijos.

Aptepkite pyragą kremu ir papuoškite viršų Rocher saldainiais  ir šokoladiniais pabarstukais.


Skanaus




Įkvėpimas: Moje Wypeki  E. M. Prueitt and Ch. Rebertson "Tartine" 

Tuesday, March 17, 2015

Datulių sausainiai





Datulių sausainiai



  • 430 g datulių (be kauliukų)
  • 180 g sviesto
  • 150 g rudo cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 1 kiaušinio trynys
  • žiupsnis druskos
  • 250 g miltų
  • 1/2 a.š. sodos
  • 1/2 a.š. maltų kvapniųjų pipirų
  • 1/2 a.š. maltų muskato riešutų
  • 1/4 a.š.  malto kardamono
  • himalajų druskos pabarstymui (pasirinktinai)



Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Išklokite porą kepimo skardų kepimo popieriumi arba silikoniniu kepimo kilimėliu.

Sviestą išlydykite ir sumaišykite su cukrumi. Truputį atvėsinkite, kai masė bus tik šilta, įmaišykite kiaušinį ir trynį.
Miltus sumaišykite su soda, druska, ir prieskoniais ir persijokite.
Datules sumalkite su virtuvės kombainu - smulkiai (kaip aš) arba stambiai (pagal norą). Į virtuvės kombaino indą įplkite sviesto mišinį, miltus ir maišykite/malkite kol visi ingredientai susijungs ir tešla taps vienalytė.
Patepkite rankas aliejumi ir formuokite iš tešlos graikiško riešuto dydžio rutuliukus. Dėkite juos į kepimo skardą gan nemažu (ape 6-8 cm) atstumu vieną nuo kito. Su plaštaka (patogiausia ta plaštakos dalis, kur nykštys) suplokite rutuliukus į gan plonus apskritimus. Pabarstykite sausainius himalajų druska ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 15 min. Išimkite iš orkaitės ir palikite dar 5 min kepimo skardoje. Tada perkelkite juos ant grotelių ir  atvėsinkite. Skanaus





Įkvėpimas: Lady and Pups 

Monday, March 16, 2015

Risotto su pievagrybiais





Risotto su pievagrybiais



  • 1-1,2 l vištienos sultinio 
  • aliejus kepimui
  • 100 g  smulkiai sukapotų svogūnų
  • 200 g supjaustytų griežinėliais pievagrybių
  • 1 skiltelė česnako (smulkiai sukapota)
  • druska ir pipirai
  • 1/2 čili pipiro (be sėklų) smulkiai sukapota
  • 50 g sviesto
  • 200 g risotto ryžių
  • 100 ml balto vyno
  • žiupsnis šafrano (užpiltas 3 v.š. verdančio sultinio)
  • 30 g parmesano smulkiai sutarkuoto sūrio (arba džiugo)

Sultinį užvirkite ir palikite ant minimalios ugnies, kad būtų karštas.
Gilioje keptuvėje arba plačiame puode įkaitinkite keletą šaukštų aliejaus ir pakepinkite svogūnus  kol suminkštės - apie 7 min
Tuo tarpu kitoje keptuvėje išlydykite pusę sviesto ir pakepinkite grybus, čili pipirus, česnakus. Paskaninkite grybus druska ir pipirais. 
Įberkite ryžius į indą su svogūnais ir keletą minučių apkepkite maišant šaukštu. Įpilkite vyną ir virkite maišant kol vynas išgaruos. Įpilkite sultinį su šafranu ir ddelį samtį karšto vištienos sultinio. Virkite ant vidutinės ugnies beveik nuolat  (ne rečiau nei kas kelias minutes) maišant. Būtent tas maišymas ir sukuria kreminę risotto tekstūrą. Kai beveik visas sultinys susigers,įpilkite dar samtį. Taip virkite kol ryžiai beveik išvirs (sakykim, iki išvirimo trūks kelių minučių). Gali būti, kad jums liks kažkiek sultinio, tad nesistenkite sunaudoti žūt būt visą. Risotto virs apie 20-25 min. Maždaug įpusėjus įmaišykite grybus, paskaninkite viską pagal skonį druska bei pipirais ir virkite toliau.

Kai ryžiai bus išvirę (išjunkite viryklę) įberkite sūrį ir likusią pusę sviesto. Įmaišykite ir  uždenkite dangčiu. Palikite pastovėti 3-5 min. Pateikite. Skanaus.




Įkvėpimas: K. Caldesi "The Italian cookery course" 

Friday, March 13, 2015

Popovers pyragaičiai



Nuo Napoleono liko kremo. Ką daryti? :) Be abejo jį galima suvalgyti vieną :) arba - su uogom, su vafliais, su lietiniais blynais, su sausainiais...bet,  norėjosi kažko tokio. Kažko kitko. Kitko, bet greito ir nesudėtingo. Būtent tokie ir yra popevers pyragaičiai. Jie panašus į plikytos tešlos pyragaičius, bet juos pagaminti galima ir lengviau ir greičiau.






Popovers pyragaičiai



  • 250 ml pieno
  • 140 g miltų
  • 20 g išlydyto sviesto
  • žiupsnis druskos
  • 2 kiaušiniai
  • aliejus


Sudėkite visus ingredientus į virtuvės kombaino indą (arba į blenderį) ir malkite apie 1 min. Įpilkite tešlą į dubenį, uždarykite ir palikite pastovėti 30 min. kambario temperatūroje (jei turite, naudokite ąsotėlį, nes su juo patogiausia įpilti tešlą į kepimo formą).

Paimkite keksiukų kepimo formą  dvylikai keksiukų. Į 10 formos įdubimų įpilkite po 1/2 a.š. aliejaus ir įdėkite kepimo formą į orkaitę. Įkaitinkite orkaitę iki 230 C. Išimkite kepimo formą iš orkaitės ir greitai įpilkite tešlą į formeles. Naudokite tik tas 10 formų, kuriose yra aliejus, įdubimus pripildykite truputį daugiau nei iki pusės. Į likusius 2 įdubimus pripilkite karšto vandens. Stenkitės viską daryti kuo greičiau. Grąžinkite kepimo formą į orkaitę ir kepkite 20 min. Tada sumažinkite temperatūrą ir kepkite apie 15 min. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių. Be abejo juos galima valgyti ir šiltus, bet mums skaniau buvo šalti, pripildyti kremo. 
Popover'iu vidų galite pripildyti kuo tik norite - kremu, plakta grietinėle, uogienė ar džemu, trinktomis uogomis...
Skanaus

Įkvėpimas: Cook's Illustrated Cookbook

Thursday, March 12, 2015

Mille feuille arba NAPOLEONAS









Žiūrint šitą nuotaikingą filmuką apie Napoleono pyragą, prisiminiau, kad prieš keletą metų vienoje gruzinų užkandinėje (mes ją taip vadinome, nes jį priklausė gruzinų šeimai - tėvai ir 2 dukros) valgiau skaniausią mano kada nors ragautą Napoleono pyragą. Jis buvo toks, kad ji valgant tiesiog pamiršdavai viską aplinkui. Tai buvo tiesiog rojus burnoje :) Kartas nuo karto užsukdavom pas juos su mama ir pirkdavom namo  Napoleonus.




Veliau užkandinė tiesiog kažkur dingo... arba jie persikėlė kitur, arba bankrutavo ir mes labai dažnai (dūsaudami) juos minėjome geru žodžiu.
Baisingai užsimaniau aš to Napoleono ir nusprendžiau kepti. Iš pradžių norėjau panaršyti interneto platybėse kokio prancūziško recepto, bet vėliau nusprendžiau išbandyti tą, iš video.
Receptas nėra labai sudėtingas, bet man kažkodėl truputį drebėjo rankos. Galbūt iš susijaudinimo... Keista, nes šokoladas, kurį aš dievinu, tiek emocijų man nesukelia. 







Iš pateikto kiekio gausis 2 vidutinio dydžio Napoleonai, kuruos mes pjaustėme į 6 dalis (t.y. kiekvieną į 3 dalis).


Mille feuille arba NAPOLEONAS



  • 2 pakeliai po 400 g  sluoksniuotos tešlos (sviestinės, yra RIMI)
  • 1/2 kiekio plikyto kremo
  • 250 ml grietinėlės ( 35 proc. ) 
  • 2 v.š. cukraus pudros
  • 1/2 a.š. želatinos
  • 1 v.š. vandens
  • glajus:
      • 1 stiklinė cukraus pudros
      • 50 g balto šokolado
      • 1 v.š. gliukozės sirupo
      • karštas vanduo
      • 30 g juodo šokolado
  • cukraus pudra pabarstumui

Pastaba: tradiciškai glajūs turi būti, bet ar jį naudoti - tai jūsų pasirinkimas. Aš vieną kartą naudojau, kitą kartą ne. 


Iš vakaro pagaminkite plikytą kremą, uždenkite jį maistine plėvele arba kepimo popieriumi (plėvelę arba popierių dėkite tiesiogiai ant kremo, taip nesusiformuos "odelė"), ataušinkite ir palikite per nakti šaldytuve. 

Atitirpinkite tešlą. 
Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Išklokite 2 kepimo skardas kepimo popieriumi arba silikoniniu kepimo padėkliuku. 
Aš pirkau tešlą lapeliais (pakelis - 4 lapeliai) ir jie yra gan ploni, todėl kočioti nereikia, bet jei jūsų tešla storesnė (pvz. 2 lapeliai po 250 g) tada iškočiokite ja ploniau. 
Padėkite tešlą į kepimo skardą ir subadykite su šakute. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min. Išimkite ir ataušinkite. 
Tuo tarpu pagaminkite kremą. 

Įberkite želatiną į mažą dubenėlį ir užpilkite 1 v. š. vandens. Palikite 5 min. išbrinkti. Tuo tarpu įpilkite 200 ml grietinėlės į dubenį kartu su cukraus pudra. Likusius 50 ml grietinėlės įpilkite į puodą ir virkite beveik iki užvirimo. Įdėkite želatiną į grietinėlę ir gerai išmaišykite, kol ji visiškai ištirps. Suplakite su mikseriu grietinėlę su cukraus pudra iki kreminės konsistencijos ir plakant toliau įpilkite grietinėlę su želatiną. Plakite dar minutę, grietinėlė turi būti standi, bet ne "sviestinė". 
Išimkite iš šaldytuvo plikytą kremą ir su mikseriu suplakite / sumaišykite jį iki kreminės konsistencijos. Įdėkite grietinėlę ir išmaišykite viską su mentele. 
Įdėkite kremą į konditerinį maišą ir nukirpkite galą (jei naudojate vienkartinius). Tai nėra būtina, bet taip yra daug patogiau ir lengviau.
Padėkite ant padėklo vieną tešlos lapą ir tolygiai paskirstykite ant jo storą sluoksnį kremo. Padėkite ant viršaus antrą tešlos lapą ir lengvai jį prispauskite. Ant viršaus tolygiai paskirstykite storą sluoksnį kremo ir padėkite 3 lapą. Lengvai jį prispauskite. Su mentele išlyginkite pyrago kraštus ir nuimkite kremo perteklių. Pakartokite su kitais lapais ir kremu. 
Jei nenaudosite glajaus, tada pyrago viršų irgi galima padengti kremo sluoksniu. Sutrupinti likusią (man liko 2 lapai tešlos) tešlą ir apibarstyti viršų tešlos trupiniais. Trupiniais taip pat galima papuošti ir pyrago šonus. 
Įdėkite pyragus 20-30 min. į šaldyklį. Taip jis greičiau sustings ir jį bus lengviau pjaustyti. 

Glajus:

Cukrų persijokite. Baltą šokoladą išlydykite garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje. Dubenyje sumaišykite cukrų, baltą šokoladą, gliukozės sirupą (pašildytą) ir šlakelį vandens (vandens pilkite tiek, kokio tirštumo norite glajaus) ir sumaišykite iki vientisos masės. 
Išlydykite juodą šokoladą garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje. Įdėkite šokoladą į konditerinį maišiuką. 

Išimkite pyragą iš šaldyklio ir su dantytu peiliu išlyginkite kraštus (nupjaukite ko nereikia). 
Ant viršaus užpilkite ir tolygiai paskirstykite glajų. Paimkite maišelį su juodu šokoladu ir nukirpkite galą. Papuoškite viršų šokolado juostom. Paimkite dantų krapštuką ir braukite (darykite linijas) stačiai šokolado linijai (žiūrėkite video). 

Pyragą laikyti šaldytuve.

Skanaus






Įkvėpimas: Woodland Bakary Blog

Wednesday, March 11, 2015

Vištienos pyragas









Vištienos pyragas (Galette)



  • 1 didelė vištienos krūtinėlė
  • druska
  • pipirai
  • 1 lauro lapas
  • 1 morka
  • 1 svogūnas
  • keli kvapnūs juodi pipiriukai
  • šakelė šviežio čiobrelio
  • 5 skiltelės česnako
  • 3 v. š. šviežių sukapotų krapų
  • 3 v. š. šviežių sukapotų čiobrelių
  • aliejus
  • 2 a.š. (su kaupu) dijon garstyčių
  • 5 v.š. grietinės
  • džiovinti pomidorai
  • dideli kaparėliai
  • sauja gražgarstės (rukolos) lapų
  • 1 rutuliukas šviežio mozzarella sūrio
  • sauja tarkuoto džiugo sūrio
  • tešla:
      • 2 ir 2/3 stiklinės miltų
      • 1 a.š. druskos 
      • 1/4 a.š. maltų juodų pipirų
      • 215 g labai šalto sviesto, supjaustyto gabaliukais
      • 1/2 stiklinės labai šalto vandens





Tešla:

Virtuvės kombaine sumalkite miltus, druską, pipirus ir sviestą, kol tešla taps duonos trupinių konsistencijos. Tešloje turėtų matytis žirniukų dydžio sviesto gabaliukai. Įpilkite vandenį ir malkite, kol tešla taps stambių duonos trupinių konsistencijos. Išimkite tešlą iš virtuvės kombaino ir suformuokite vidutinio storio kvadratą (maždaug 20 cm įstrižainė). Suvyniokite tešlą į maisto plėvelę ir  įdėkite į šaldytuvą valandai (tešla gali gulėti šaldytuve 2 dienas).

Vištiena:

Į puodą sudėkite vištienos krūtinėlę, į kelias dalis supjaustytą morką, per pusę perpjautą svogūną, 1 skiltelę česnako, kvapnius pipirus, šakelę čiobrelio ir viską užpilkite vandeniu, kad apsemtų krūtinėlę. Užvirkite ir sumažinkite ugnį iki vidutinės. Paskaninkite druska, pipirais ir virkite 25-30 min. Išjunkite viryklę, išimkite vištienos krūtinėlę ir truputį ataušinkite. 

Pyragas:

Įkaitinkite orkaitę iki 230 C. 

Dubenėlyje sumaišykite grietinę su garstyčiomis ir 1/2 a.š. druskos.
Virtuvės kombaine sumalkite 4 skilteles česnako, čiobrelius, krapus ir šlakelį aliejaus. 

Kepimo popieriaus lapą pabarstykite miltais ir padėkite ant jo tešlą. Iškočiokite  iš tešlos didelį stačiakampį, lenkiant kraštus į vidų suformuokite nedidelius bortelius palei kraštą. 
Stačiakampio vidų patepkite grietinės ir garstyčių padažu. Rankomis suplėšykite vištienos krūtinėlę ir išdėliokite ją tolygiai ant padažo. Suplėšykite rankomis mozzarella sūrį ir išdėliokite jį ant pyrago. Ant viršaus uždėkite česnako ir žalumynų mišinio ir pabarstykite džiugo sūriu.  Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min. Išimkite iš orkaitės, ant viršaus uždėkite džiovintų pomidorų, kaparėlių ir gražgarsčių lapų. Pateikite. Skanaus.




Įkvėpimas: Food and Wine Annual Cookbook 2014