Tuesday, November 3, 2015

Šokoladiniai sausainiai su moliūgų sėklomis



Tai vieni skaniausių pastaruoju metu keptų mano sausainių. Tai nėra tiesiog dar vieni šokoladiniai sausainiai. Dėl sumažinto cukraus kiekio (originaliame recepte jis kone dvigubai didesnis) ir nemažo kakavos kiekio, sausainiai turi lengvą kartumo prieskonį (kaip juodas kartus šokoladas) kurį puikiai pabrėžia druska. Kitą kartą pabandysiu įdėti smulkintas kakavos pupeles - manau čia jos puikiai tiks. 







Šokoladiniai sausainiai su moliūgų sėklomis



  • 1,5 stiklinės moliūgų sėklų
  • 2,5 stiklinės miltų
  • 1/2 stiklinės kakavos
  • 2 a.š. (be kaupo) druskos (taip būtent tiek, čia nėra klaidos)
  • 1/2 a.š. sodos
  • 1/2 a.š. malto cinamono
  • 1/4 a.š. maltos rūkytos paprikos
  • 150 g balto cukraus
  • 150 g rudo cukraus
  • 245 g kambario temperatūros sviesto
  • 2 dideli kiaušiniai (kambario temperatūros)
  • 1,25 stiklinės šokoladinių lašų arba susmulkinto šokolado
  • druska pabarstymui

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C ir pakepinkite moliūgų sėklas apie 10 min., kol jos taps auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. 
Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, druską, sodą, cinamoną, papriką.
Virtuvės kombaino inde (su mentelės priedu) suplakite sviestą su cukrumi (rudu ir baltu) iki purumo ir po vieną įplakite kiaušinius. Po kiekvieno kiaušinio,prieš dedant kitą, gerai suplakite.  Sumažinkite greitį iki minimalaus ir  per 3 kartus įberkite sausus ingredientus. Gerai išmaišant po kiekvieno karto. Įmaišykite šokoladą ir moliūgo sėklas. 
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C ir išklokite kepimo popieriumi 2 kepimo skardas. Suformuokite iš tešlos didelio graikiško riešuto dydžio kamuoliukus (maždaug 2 v.š.) ir dėkite į kepimo skardą maždaug 6 cm atstumu vienas nuo kito. Pabarstykite druska ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 20-22 min. arba kol kraštai paruduos, o viduriukas bus dar šiek tiek minkštas. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti kepimo skardoje. Skanaus


PASTABOS: 

Originaliame recepte sausainiai yra plonučiai, bet minkšti (ne trapūs). Mes mėgstame trupius sausainius, todėl aš kepiau kelias minutes ilgiau ir palikau atvėsti kepimo skardoje. Jei norite minkštų sausainių - kepkite 18-20 min. ir ataušinkite juos ant grotelių. 
Mano sausainiai kepdami neprasiplėtė tiek, kiek turėjo ir liko maži, su kepurėle. Todėl kai kepiau kitą partiją, rutuliukus kepimo skardoje priplojau/ praplatinau prieš pašaudoma į orkaitę - tada jie gavosi plonesni. 

Yra nemažai priežasčių kodėl sausainiai kartais elgiasi orkaitėje ne taip kai turėtų, t.y. prasiplečia per daug arba visai neprasiplečia - kepimo temperatūra, ingredientai, tešlos temperatūra. 
Jei norite plonų ir trapių sausainiu reikėtų atkreipti dėmesį į:

  • labai tiksliai matuoti miltus, galima net dėti šiek tiek mažiau miltų,  nei nurodyta recepte;
  • naudoti tik baltą cukrų;
  • kepti ne mažesnėje nei 190 C temperatūroje
  • praplatinti sausainius prieš pašaunant juos į orkaitę
  • naudoti receptą, kuriame sviestas yra išlydomas
Daugiau informacijos apie sausainius ir ką daryti, kad jie būtų tokie kaip jūs mėgstate galima pasiskaityti čia.



Įkvėpimas: Bon Appetit  Magazine, September 2015




No comments:

Post a Comment