Tuesday, November 24, 2015

Kepta brandintos jautienos sprandinė

Nesu labai didelė mėsos žinovė. Norėčiau, bet, deja, neturiu kam jos gaminti, todėl retai kada ją perku ir gaminu. Užtat gan dažnai sulaukiu klausimų kaip ja pagaminti. Ir patikėkit, kartais (dažniausiai) yra daug lengviau atsakyti į tokius klausimus, nei paaiškinti kodėl negali atsakyti. Kažkodėl žmonėms atrodo, kad jei tu moki gaminti, tai moki gaminti viską, kad tai toks absoliutus ir viska apimantis dalykas. Bet taip nėra, kaip ir gavę vairavimo teisės žmonės negali vairuoti visų transporto priemonių.
Tą dieną buvau netoli parduotuvės Assorti šiaurės miestelyje ir prisiminiau kad facebooke mačiau naujos parduotuvės reklamą  - Bucheris. Tikrai skambus pavadinimas, skambus ir paprastas bei viską pasakantis. Užėjau pasižvalgyti, na dėl viso pikto kaip sakant, kad žinoti kas ir kur yra kai prireiks. Išėjau su gabalu mėsos. Na ji taip į mane žiūrėjo...:) juokingai skamba, bet taip ir buvo. Ten tokia g r a ž i mėsa, kad tiesiog norisi ją paimti namo. Šį kartą namo parsinešiau airiškos brandintos sprandinės. 






Kepta brandintos jautienos sprandinė




  • 1 kg brandintos jautienos sprandinės
  • druska
  •  sausas kakavos marinatas
  • aliejus kepimui
  • 1 svogūnas
  • 2 morkos
  • 4 skiltelės česnako
  • 2 saliero stiebai 
  • keletas čiobrelio šakelių
  • 1 stiklinė obuolių sulčių
  • 1 stiklinė karšto vandens


Keletą valandų iki kepimo išimkite sprandinę iš šaldytuvo  ir įtrinkite druska ir marinatu. Palikite marinuotis kambario temperatūroje. 
Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus. Orkaitę įkaitinkite iki 100-130 C. Į nedidelę kepimo skardą įpilkite sultis, vandenį ir įdėkite salierus, morkas, svogūną bei čiobrelius. Padėkite groteles ant kepimo skardos taip, kad mėsa gulėtų ne kepimo inde ant grotelių, o virš indo. Taip mėsa keps tolygiai iš visų pusių (dėl oro cirkuliacijos). 
Kai keptuvė gerai įkais apkepkite mėsą iš visu pusių. Padėkite ją ant grotelių, įkiškite  į mėsos vidurį mėsos termometrą (tą, kurį galima naudoti orkaitėje) ir pašaukite į orkaitę. Kepkite kol: iki 54-60 C -vidutiniskai/medium iškepta, 65 C - gerai iškepta (medium-well done) arba 48 C - su krauju (rare). Aš užsižiopsojau ir praleidau 60 C, todėl iškepiau iki beveik 65 C. 
Išimkite mėsą iš orkaitės ir uždenkite folija, palikite 10 min. "pailsėti". Supjaustykite ir pateikite su apkeptomis bulvėmis su krapais. Skanaus


Ka pakeisčiau: 

Kitą kartą naudočiau kitokį sausą marinatą, kažka paprastesnio - druska, pipirai, česnakas..

Literatūra:
Serious eats - The Food lab's guide to definitive prime rib
amazingribs.com - Secrets of cooking prime rib, tenderloin and other beef roasts
Serious eats  - hot to cook a perfect prime rib

No comments:

Post a Comment