Thursday, November 26, 2015

Chifferi sausainiai

Labai trapūs ir tiesiog tirpstantys burnoje sausainiai. Juos galima apvolioti cukruje, bet tai nėra būtina. Tiesa pasakius kitą kartą, mana, kad nebarstysiu jų cukrumi, nes jie ir taip yra pakankamai saldūs, o cukrus nors ir suteikia jiems grožio, bet visgi dar ir trupa visur :-)
Nenumaldomai artėja Šv.Kalėdos ir jau laikas po truputį joms ruoštis. Kad ir kaip juokingai skambėtų, bet jau net pradedu vėluoti, nes meduoliui tešlą jau reikėjo vos ne prieš savaitę užmaišyti. Ji turi apie 4 savaitės (o dar geriau 5-6 sav.) pastovėti šaldytuve ir subręsti. Na  nieko, šiais metais brandinsiu šiek tiek trumpiau. Vis galvoju ar šiemet kepti meduolius, ir jei kepti - tai kokius. Praeitais metais tiek jų skirtingu išbandžiau, bet visgi negaliu pasakyti, kad mums labai prilipo ir tapo mūsų tradicija. Meduoliu namuką būtinai "statysiu", bet vat meduolius... 





Chifferi sausainiai



  • 1 stiklinė lazdyno riešutų be odelės
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 1 a.š. tirpios kavos
  • 1/4 a.š. druskos
  • 225 g minkšto sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 255 g miltų
  • 1/2 stiklinės rudo cukraus
  • 1/2 a.š malto cinamono


Patarimas kaip nuimti lazdyno riešutų odelę:

Įkaitinkite orkaitę iki 180-200 C. Riešutus įberkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 10-15 min. kol riešutu odelė suskilinės ir matysis, kad riešutas tapo kreminės spalvos. 
Išimkite riešutus iš orkaitės ir įdėkite į švarų  virtuvinį rankšluostį. Palikite minutei, tada suvyniokite ir gerai patrinkite. Beveik visa odelė nusitrins. Išimkite ir nuvalykite riešutus. Palikite atvėsti. 

Įberkite riešutus ir cukrų į virtuvės kombainą ir stambiai sumalkite. Įdėkite  druską ir kavą, malkite toliau, kol riešutai bus smulkiai sumalti. Nepermalkite, nes riešutai pradės išskirti aliejų ir mišinys taps "šlapias" 
Įdėkite sviestą ir malkite kol mišinys taps vientisas. Įberkite miltus ir malkite tik kol visi ingredientai susijungs. 
Išimkite tešlą iš virtuvės kombaino, suformuokite apvalų diską ir suvyniokite į maisto plėvelę. Įdėkite 2 val. į šaldytuvą. 

Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Išklokite kepimo popieriumi kepimo skardą. 
Sumaišykite rudą cukrų su cinamonu. 
Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalinkite į 4 dalis. Kiekvieną dalį padalinkite į 12 lygių dalių. Iš kiekvienos dalies suformuokite  apskritimą, iš jo - 7-8 cm cilindrą su siaurėjančiais galais. Suformuokite iš jo pusmėnulį ir sudėkite į kepimo skardą. Išeis 2 skardos. Kepkite po vieną skardą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15-20 min. kol galai lengvai paruduos. Išimkite iš orkaitės ir 10 min. atvėsinkite, tada apvoliokite cukraus ir cinamono mišinyje (atsargiai, nes sausainiai labai trapūs). Laikykite sausainius  hermetiškame inde. Skanus.





Įkvėpimas: Fine Cooking Magazine Dec/Jan 2016

2 comments:

  1. Aš taip pat nesuskaičiuojamą kiekį meduolių receptų išbandžiau.
    Mėgstamiausi šie, todėl norėčiau ir tau pasiūlyti.
    http://pieczarkamysia.blox.pl/2012/12/Pierniczki-wg-przepisu-mojej-Babci.html
    Laikomi sandariai meduoliai išlieka minkšti.
    Kepant labai pučiasi, aš užsirašius pastabą, kad 11 skardų gaunasi :)
    Pagal mano orkaitę, tai 9 minutes kepti užteko, nes ilgiau kepant išsausėja.
    Šiais metais ir vėl būtinai kepsiu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aciu labai uz recepta:) isbandysiu:) man beja patinka kietesni/trapesni meduoliai :)

      Delete