Friday, October 2, 2015

Grįžtam prie gimtadienio tortų

Mano rugsėjis kaip ir birželis yra turtingas gimtadienių. Bet šis rugsėjis, galbūt dėl atostogų ar/ir  mažiaus pratinimo prie darželio, pralėkė taip greitai, kaip pralekia greitas traukinys.
Rugsėjo pradžioje - mano vyro gimtadienis. Kaip tik grįžome iš atostogų ir vyras dvejojo ar apskritai kaip nors jį minėti. Tortas, bet kuriuo atveju, pas mus yra privalomas, bet taip aptingau, kad tiesiog nežinojau ką čia tokio iškepti. 
Galų gale leidau įvykiams klostytis savaime ir tortas gimė pats. Vat taip vat būna pas mus. Kai baigiau jį puošti, vyras nusišypsojo ir pasakė - čia saulės laikrodis. Kadangi tortas jo tai jam priklauso teisė jį pavadinti :-) Taigi tai "Saulės laikrodis". 






Tortas "Saulės laikrodis" 




Sudėtis:


Pastaba: Kitą kartą apelsinų džemą keisčiau slyvų džemu.



Iškepkite sable tešlą, kai išimsite iš orkaites iš karto išpjaukite 23 cm apskritimą. Jei kepėte 23 cm apskritimą, tai tada tiesiog išlyginkite kraštus. Atvėsinkite. Sutrupinkite sable tešlos likučius. 
Iškepkite biskvitą, atvėsinkite kepimo formoje. Išimkite iš kepimo formos ir perpjaukite per pusę (padalinkite į 2 dalis). 
Pagaminkite 1/4-1/2 kiekio plikyto kremo ir palikite jį atvėsti per naktį. Iš ryto, prieš naudojant suplakite iki vientisos konsistencijos. 
Pagaminkite sviestinį morenginį kremą ir traškutį.
Braškių žele galima pagaminti iš pakelio arba jei turite braškių sirupo arba sulčių, patiems. Aš gaminau 500 ml.  Želę supilstykite į rutuliukų formos silikoninę formą  (pvz . tokią) ir užšaldykite. 
Iškepkite morengus.

Surinkimas:

Ant torto padėkliuko padėkite 1 v.š. sviestinio kremo. Ant viršaus padėkite sable tešlą.  Patepkite ją apelsinų džemu ir ant viršaus padėkite vieną biskvito dalį. 
Dalį sviestinio kremo įdėkite į konditerinį maišiuką ir išspauskite kremą palei tešlos kraštą, formuojant kažką panašaus į šulinį. Vidų pripildykite plikytu kremu, uždėkite ant viršaus kitą biskvito dalį. Patepkite ją sviestiniu morenginių kremu ir ant viršaus uždekite traškutį. 
Įdėkite į sviestinį morenginį kremą šiek tiek žalių dažų ir suplakite. Turėtu gautis šviesiai žalia spalva. Paimkite nedidelę dalį kremo ir įdėkite į ją dar šiek tiek dažų, suplakite - turėtų gautis tamsesnė žalia spalva.
Torto šonus ir viršų patepkite šviesiai žaliu sviestiniu kremu ir išlyginkite su mentele. 
Tamsesnį kremą įdėkite į konditerinį maišiuką su lapų formavimo antgaliu ir torto viršų ir šonus papuoškite lapais. Torto apačią papuoškite sable trupiniais. 
Išimkite žele iš formos ir papuoškite ja torto viršų. Per vidurį uždekite morengą. Skanaus



No comments:

Post a Comment