Monday, September 7, 2015

Vasaros prisiminimas. Ledų tortas.

Štai ir baigėsi vasara. Šį kartą man visai netikėtai, taip netikėtai kaip iškritęs žiemą sniegas būna netikėtas mūsų kelininkams (jie amžinai yra nustebę - sniegas? žiemą? Ką daryt, ką daryt??? )
Kurį laiką negalėjau gaminti (visai negalėjau, visai nieko negalėjau) ir nors juodraštyje buvo keli receptai, kurie laukė aprašymo, rašyti irgi negalėjau.
Paskutinis įrašas rugpjūčio 6 d. Atrodo taip nesenai, tik mėnuo praėjo, bet atrodo, kad praėjo metai.  Galbūt todėl, jog per tą mėnesį tiek visko pasikeitė, kad galvoje tik dabar pradėta viskas dėliotis ir surasti savo vietą. 
Čia yra vienas iš tų vasaros dvelksmų (aš čia apie receptą) kai buvo karšta, tvanku ir ledai buvo tikra atgaiva. Ilgai sėdėdama prieš ekraną ir gaudydama bėgiojančius po galvą žodžius bei prisiminimus galų gale aprašiau šį gardų ledų tortą. Galbūt tai bus gera pradžia. 





Ledų tortas "Atgaiva" 



Sudėtis:


  • Oreo sluoksnis
  • Vaniliniai ledai
  • Avietiniai ledai
  • Šokoladiniai ledai
  • Sutrupinti vafliniai vamzdeliai




Oreo sluoksnis:

  • 200 g oreo sausainių
  • 50 g riešutų
  • 60 g išlydyto sviesto

Oreo sausainius ir riešutus įdėkite į virtuvės kombaino indą ir malkite keletą sekundžių. Įpilkite išlydytą sviestą ir malkite iki šlapio smėlio konsistencijos. 

Paimkite apvalią 20 -23 cm diametro kepimo formą (geriausia su nuimamais šonais) ir išklokite jos dugną kepimo popieriumi, o šonus acetato plėvele. 
Įberkite sausainių masę į formą ir tolygiai paskirstykite, suformuodami pagrindą. Įdėkite 20 min. į šaldiklį. 



Pagaminkite vanilinius ledus. Išimkite iš šaldiklio formą su sausainių pagrindu ir įdėkite į ją vanilinius ledus. Tolygiai paskirstykite. Įdėkite į šaldiklį, kol gaminsite avietinius ledus. 



Avietiniai ledai:

  • 300 g šaldytų aviečių
  • 150-200 ml grietinėlės
  • 50-80 g cukraus pudros


Į virtuvės kombainą sudėkite visus ingredientus ir malkite iki tol, kol ledai taps gražios kreminės, vientisos konsistencijos. Su ledų šaukštu įdėkite į vaflius ir pateikite. 

Ledai su thermimiksu:

Įdėkite cukrų į thermomikso indą ir sumalkite 10 sek. 10 gr.
Įdėkite visus likusius ingredientus į thermomikso indą ir malkite 6 gr. apie 20 sek. padedant mentele. 

Įdėkite avietinius ledus į formą  ant vanilinių ledų ir tolygiai paskirstykite. Grąžinkite formą į šaldiklį. 


Šokoladiniai ledai:


  • 250 ml pieno
  • 4 a.š. kukurūzų krakmolo
  • 250 ml grietinėlės
  • 250 ml nesaldinto kondensuoto pieno
  • 100-130 g cukraus
  • 2 v.š. (60 g) gliukozės sirupo
  • 1/3 stiklinės (35 g) kakavos
  • 85 g juodo šokolado (sukapoto)
  • žiupsnis druskos
  • lašas vanilės ekstrakto

50 ml. pieno sumaišykite su kukurūzų krakmolu. Likusį pieną, nesaldintą kondensuotą pieną, cukrų ir sirupą įpilkite į puodą ir sumaišykite. Užvirkite ir įmaišykite kakavą. Sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie 4 min. 
Įmaišykite krakmolo ir pieno mišinį ir nuolat maišant virkite dar keletą, minučių kol masė sutirštės. 
Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite šokoladą kol jis visiškai ištirps, tada - druską ir vanilės ekstraktą. Įmaišykite grietinėlę. 
Įpilkite masę į hermetiškai uždaromą maišiuką ir panardinkite į vandenį su ledu. Palikite taip atvėsti 30 min. - 1 val. Išimkite, nušluostykite gerai maišelį ir perpilkite masę į ledų gaminimo aparatą. Pagaminkite ledus pagal jūsų turimos ledų gaminimo mašinos instrukciją. 

Išimkite formą su ledais iš šaldiklio ir ant avietinių ledų tolygiai paskirstykite šokoladinius. Pabarstykite viską sutrupintais vaflinių vamzdeliais. Įdėkite formą su tortų į šaldiklį porai valandų. 

Kai norėsite valgyti tortą, išimkite jį iš šaldiklio, išimkite iš formos ir palikite kambario temperatūroje apie 10 min. (priklausomai nuo kambario temperatūros), kad tortas šiek tiek suminkštėtų, nes kitaip jį bus labai sunku pjaustyti ir valgyti. Skanaus. 



Įkvėpimas: David Lebovitz

No comments:

Post a Comment