Monday, September 14, 2015

Jautienos Burgeris

Šią vasarą su šeima nusprendėme paįvairinti savo savaitgalių meniu (o tai šašlykai ir šašlykai) ir išbandyti burgerius. Tai buvo šiokia tokia naujiena, bent jau man. Nors burgeriai ir burgerinės (burgerių restoranai) dabar yra ant bangos, bet aš iki jų tiesiog nedaeinu. 
Kepiau keletą įvairių rūšių burgerių bulkučių, bet apsistojau ties bulkutėmis su bulvėmis, nes jos ilgiausiai išlieka šviežios, minkštos ir mums jos buvo skaniausios. 
 Burgerių irgi išbandėme keletą receptų. Bandžiau daryti burgerius vien iš mėsos, be jokių priedų (nes skaičiau, kad būtent tokie yra tikrų tikriausi burgeriai). Tiesiog sulipdai burgerį, tada paskanini druska bei pipirais ir kepi. Mums nepatiko (visiškai). Tai bandžiau daryti ta patį, bet į vidų įdėti gabaliuką sviesto ir prieš kepant pabarstyti burgerius miltais. Geriau, bet vistiek ne mums tokie burgeriai. Per tą laiką prisiskaičiau aibę patarimų ir receptų. Galų gale išbandžiau R. Gordono receptą ir mums patiko. Būtent šiuo receptu ir dalinuosi. Su foto irgi buvo šiokia tokia problema. Tiesiog nespėdavome fotografuoti. Ir kaskart ta pati istorija - pavalgę prisimindavome, kad nepadarėme foto...








Jautienos Burgeris 





Burgerio bulkutės:


  • 480 g miltų
  • 20 g šviežių mielių
  • 1 a.š. druskos
  • 1 kiaušinis
  • 1/2 stiklinės bulvių košės/piurė (šiltos)
  • 3/4 stiklinės vandens 
  • 60 g išlydyto sviesto
  • suplaktas kiaušinis patepimui
  • sezamo sėklos pabarstymui


1/4 stiklinės vandens ir mieles suplakite su greitkračiu. Visus ingredientus sudėkite į virtuvės kombaino indą ir minkykite 5 min., kol tešla taps elastinga. Suformuokite iš tešlos kamuolį ir įdėkite į aliejumi pateptą dubenį. Uždenkite ir palikite pakilti dvigubai. Išimkite iš dubens ir 30 sekundžių apminkykite. Padalinkite tešlą į 12 lygių dalių. Būtų idealu jei turėtumėte svarstyklės - kiekviena bulkutė turėtų sverti apie 80 g. Suformuokite bulkutes ir padėkite jas ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite pakilti 30 -45 min. 
Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Patepkite bulkutes kiaušinių plakiniu ir pabarstykite sezamo sėklomis. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 25 min. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių. 





Žemės riešutų padažas:


  • aliejus kepimui
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas, smulkiai sukapotas
  • 2 skiltelės česnako, smulkiai sukapotos
  • 2 v.š. šviežio sutarkuoto imbiero
  • 1 stiklinė pomidorų piure
  • 2 v.š. kečupo
  • 1 v.š. raudono vyno acto
  • 1 v.š. worcestershire padažo
  • 2,5 v.š. garstyčių
  • 2 v.š. medaus
  • 2 v.š. melasos
  • 1/2 stiklinės vandens
  • 2 v.š. žemės riešutų sviesto
  • 1/2 a.š. maltų čili pipirų
  • 1/2 a.š. maltų kajeno pipirų
  • 1 a.š. harisos padažo (arba kito aštraus padažo)
  • druska ir pipirai

Įkaitinkite padažui skirta puodą arba keptuvę su šlakeliu aliejaus. Pakepinkite svogūnus ir imbierą apie 5 min., kol suminkštės. Įberkite česnaką ir apkepkite apie 1 min. Įdėkite visus likusius ingredientus, apart žemės riešutų sviesto ir druskos. Užvirkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite (be dangčio) apie 30 min., kol padažas sutirštės. Įdėkite žemės riešutų sviestą ir sumalkite viską su blenderiu iki vientisos konsistencijos. Paskaninkite padažą su druska ir pipirais. 


Rusiškas burgerių padažas:

  • 1/2 stiklinės majonezo
  • 1/3 stiklinės kečupo
  • 1 v.š. raudono vyno acto
  • 1 v.š. sutarkuoto svogūno
  • 1 v.š. susmulkintų petražolių
  • 1 v.š. susmulkinto peletrūno 
  • 1 a.š. worcestershire  padažo
Dubenyje sumaišykite visus ingredientus iki vientisos konsistencijos. 

Burgeriai:

  • 500 g. jautienos faršo
  • druska ir pipirai
  • 2 a.š. garstyčių
  • 1 kiaušinis
  • 2 tryniai
  • 2 v.š. sojos padažo
  • 3 v.š. kečupo
  • 1 didelis raudonas svogūnas, labai smulkiai supjaustytas

Sumaišykite gerai visus ingredientus, bet "neminkykite", o tiesiog gerai viską išmaišykite. 
Suformuokite burgerius ir padėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos (arba lėkštės), uždenkite ir įdėkite į šaldytuvą kol busite prisiruošę juos kepti. 


Kepimas ir surinkimas:

Priedus kiekvienas gali pasirinkti pagal save. Mes mėgstame - pomidorus, agurkus (tiek šviežius tiek marinuotus), salotų lapus, marinuotus svogūnus (svogūnus supjaustyti griežinėliais ir užpilti citrinų sultimis). 

Įkaitinkite grilį, grotelės patepkite aliejumi tam, kad mėsa prie jų neliptų. Atsargiai padėkite burgerius ant grotelių ir kepkite keletą minučių, kol apačia visiškai iškeps ir bus gan tamsios spalvos. Nelieskite burgerių kol jie kepa. Daug kas mėgsta juos judinti, tikrinti ir prispausti (JOKIU BŪDU NESPAUSKITE, NES IŠBĖGS VISOS SULTYS IR BURGERIAI BUS SAUSI), taigi mano patarimas - nelieskite jų. Iškepus iš vienos pusės, verskite į kitą pusę ir ramiai kepkite kol iškeps. 
Tuo tarpu perpjaukite bulkutes per pusę ir lengvai apskrudinkite pjūvio pusę ant grilio. 


Burgeris:


  • Bulkutė
  • padažas
  • salotos lapas
  • pomidoras
  • burgeris
  • padažas
  • agurkai
  • svogūnai
  • bulkutė

Skanaus




Ikvėpimas: Food and Wine annual cookbook 2010; Roxanas home baking;  Gordon Ramsay's recipes + filmukas 

No comments:

Post a Comment