Tuesday, July 21, 2015

Sūrio pyragas "Juodas miškas"



Aną dieną vyras manęs paklausė - kodėl juodas miškas? Kalba ėjo apie pavadinimą :-) Vyšnios ir juodas miškas? Ir tikrai, kodėl? Žinojau tik, kad pavadinimas, kaip ir tortas, yra kilęs iš Vokietijos. Torto istorija nesidomėjau, bet dabar - teko.
Taigi, "Juodas miškas" arba Schwarzwald gimė Vokietijoje. Schwarzwald - tai kalnuotas regionas Vokietijoje, bet rodos tortas savo pavadinimą gavo ne iš jo (na, ne tiesiogiai), o iš vyšnių likerio, kuris yra gaminamas tame regione. 
Mūsų laikais "Juodas miškas" tapo klasika ir visame pasaulyje atsirado tiek jo interpretacijų, kad Vokiečiai 2003 metais teisiškai apibrėžė kas yra tortas "Juodas miškas". Juodas miškas privalomai turi būti su vyšnių likeru ( Kirsch), toliau seka tiksliai apibrėžti ingredientai ir jų proporcijos. 
Tiek apie tortą :-) o aš šį kartą gaminau sūrio pyragą "Juodas miškas", t.y. dar vieną šito nuostabaus torto interpretacijų. 






Sūrio pyragas "Juodas miškas" 




Vokiškas šokoladinis biskvitas: 


  • 1/4 stiklinės vandens
  • 60 g susmulkinto šokolado
  • 1 stiklinė miltų
  • 2 v.š. kakavos
  • 1/2 a.š. sodos
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1 stiklinė cukraus
  • 115 g kambario temperatūros sviesto
  • 2 baltymai
  • 2 tryniai
  • 1/2 stiklinė kefyro
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto


Varškės sluoksnis:


  • 250 g trintos varškės
  • 250 g mascarpone sūrio
  • 200 g grietinėlės
  • 10 g želatinos
  • žiupsnis druskos
  • 100 g cukraus
  • 1/4 stiklinės vyšnių sirupo arba likerio
Vyšnių įdaras:

  • 300 g konservuotų vyšnių 
  • 1/4 stiklinės skysčio iš konservuotų vyšnių
  • 2 v.š. vyšnių sirupo (nėra būtina, tiesiog aš naudojau kokteilinės vyšnias, tad sirupo reikėjo skoniui pastiprinti)

Papuošimas:

  • 100 g juodo šokolado
  • 60 g sviesto
  • sutrupinti vafliniai vamzdeliai
  • vyšnios

 
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite 20 cm diametro apvalios kepimo formos dugną kepimo popieriumi. Formos šonų niekuo tepti nereikia.

Užvirkite vandenį ir užpilkite juo šokoladą. Palikite 2 min. ir tada išmaišykite iki vientisumo.
Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, sodą ir druską.
Suplakite sviestą ir cukrų iki purumo. Įmaišykite kiaušinius, šokoladą, vanilę ir kefyrą. Persijokite ir įmaišykite miltus. Suplakite baltymus iki purumo (ne iki standumo, nes bus sunku įmaišyti) ir atsargiai įmaišykite į tešlą. Įdėkite tešlą į kepimo indą, išlyginkite ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 30-45 min., išimkite ir atvėsinkite kepimo inde. Išimkite iš kepimo indo ir išpjaukite 16 cm diametro apskritimą. 

Vyšnias gerai nukoškite. 
Sumaišykite vyšnių skystį ir sirupą ir juo patepkite biskvitą (nebūtina viską sunaudoti), kad skystis susigertu. 

Patepkite trupučiu aliejaus pusiau apvalią (pusės rutulio formos) 16 cm diametro kepimo formą (maždaug 1 l talpos), galima naudoti ir dubenį.

Želatiną užpilkite šlakeliu vandens ir palikite keletui minučių išbrinkti. Pakaitinkite sirupą, kad jis būtų karštas ir ištirpdykite jame želatiną. 
Sūrį, varškę, grietinėlę, cukrų ir druską sumaišykite ir suplakite su mikseriu iki purumo. Plakdami mažu greičiu pilkite želatiną į masę (skystis turi būti šiltas, nes kitaip, būdamas šaltas jis gali blogai įsimaišyti į masę). Vėl suplakite viską iki purumo. 
Įdėkite masę į formą, išlyginkite, ant viršaus padėkite vyšnias (tolygiai) ir uždėkite biskvitą. Lengvai jį prispauskite. Suvyniokite kepimo formą į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą nakčiai (arba bent jau keletai valandų) sustingti. 

Šokoladą ir sviestą (atskirai) ištirpdykite garų voneleje arba mikrobangų krosnelėje ir sumaišykite iki vientisos konsistencijos. Jei ganašas labai skystas tai palikite jį šiek tiek sustingti. 

Išimkite pyragą iš kepimo formos ir padėkite ant torto lėkštės arba padėkliuko. Apliekite ganašu. Apačią papuoškite trupiniais, o viršų - vyšniomis. 
Skanaus


Įkvėpimas: 
R. and M. Mast "Mast Brothers chocolate" 




No comments:

Post a Comment