Monday, July 27, 2015

Šokoladinis clafoutis su vyšniomis


Clafoutis - tai prancūziškas (labai tradicinis) desertas. Kažkas tarp pudingo ir pyrago. Tešla labai panaši į lietinių tešlą (galima sakyti, kad tai ir yra lietinių tešla, tik, kad cukraus čia tikrai daug, siekiant atsverti vyšnių rūgštumą). Clafoutis būtinai turi būti su vyšniomis, jei įdėsite kitus vaisius tai jau bus FLAUGNARDE. Tikriausiai tikras prancūziškas clafoutis negali būti šokoladinis :-) na arba gali, bet tada vadinsis dar kaip nors kitaip. Beje, tradicinis clafoutis yra kepamas su vyšniomis su kauliukais. Ne todėl, kad prancūzai tingėtų išimti kauliukus ar išgėrę vyno juos pamirštų. Tiesiog kauliukai suteikia jam tam tikro specifinio prieskonio. Ir tai ne kulinarinė pasaka. Anksčiau iš Turkijos parveždavau sau vyšnių kauliukų arbatos (tiesiog vyšnių kauliukai su koteliais) ir skonis tikrai išskirtinis, primenantis migdolus. Aš bijau dėl savo (ir šeimos narių) dantų, o be to negalėčiau atsipalaiduoti ir mėgautis pyragu su kauliukais, todėl kauliukus aš išimu, o į tešlą įpilu arba migdolų ekstrakto arba amaretto sirupo. Šį kartą kepiau šokoladinį clafoutis ir pyliau levandų ekstraktą ir šlakelį laimo sirupo. 
Šį clafouti kepiau iškylai į sodybą. Šį savaitgalį buvome pakviesti pas mano vyro tėvus. Norėjosi kažko lengvo (ir valgymo ir gaminimo prasme), kas tilptų po gausiu vaišių. Clafoutis tam puikiai tiko, nors šiaip tikriausiai geriau būtų buvę jį palikti kitos dienos pusryčiams :-) nes po šviežio medaus su varškės sūriu dueto, tas clafoutis taip sunkiai tilpo :-) (na, bet tilpo). 
Mažiui iškyla ypatingai patiko :-) išsidūko, išsimurzino nuo galvos iki kojų, pabendravo su karvėmis, arkliu, gandrais, gervėmis, katinu ir šuniuku. Tik bebrų namuose nesurado. 

P.s. tradicinis clafoutis yra kepamas platesnėje kepimo formoje ir nėra iš jos išimamas. Aš kepiau aukštoje ir jį išėmiau, nes man taip labiau patinka. Džiaugiuosi kad gyvenu šalyje kurioje nekyla karų dėl kulinarijos, nes įtariu, kad Prancuzijoje turėčiau nemalonumų. 






Šokoladinis clafoutis su vyšniomis



  • 4 kiaušiniai
  • 100 g miltų
  • 60 g kakavos
  • 150 g cukraus
  • 380 ml pieno
  • nutarkuota vieno laimo arba citrinos žievelė, aš pyliau 2 a.š. laimo sirupo
  • 1/2-1 a.š. levandų ekstrakto
  • vyšnios be kauliukų (apie 500 g)


Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
Patepkite sviestu kepimo formą. Aš naudojau 18 cm diametro apvalią kepimo formą su nuimamais šonais. Formos dugną išklojau kepimo popieriumi, o šonus patepiau sviestu (dosniai). 
Maždaug pusę vyšnių įdėkite į kepimo formą, kitą pusę atidėkite clafoutiso papuošimui.
Visus likusius ingredientus įdėkite į virtuvės kombaino indą arba į blenderį ir sumaišykite iki vientisos konsistencijos (kas turite thermomiksą tai 20 sek. 5 gr.). Įpilkite tešlą į kepimo formą ant vyšnių. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 45-55 min. arba kol medinis iešmukas, įkištas į vidurį ir ištrauktas, liks veik sausas (keletas šlapių grūdelių gali būti). Išimkite iš orkaitės, palikite 5-10 min. kepimo formoje ir tada išimkite iš kepimo formos. Clafoutis galima valgyti tiek šiltą tiek šaltą. Pabarstykite viršų likusiomis vyšniomis ir pateikite. 
Skanaus. 





Įkvėpimas: Andy Chef



No comments:

Post a Comment