Monday, July 6, 2015

Juodas miškas joninėms

Šiemet Joninės pralėkė labai greitai. Ta savaitė iš viso buvo tortinė, todėl jaučiausi kaip per tortų degustacijos šventę. Sekmadienį - brolio tortas, antradienį ir trečiadienį - šitas gražuolis juodas miškas, trečiadienį - Jono gimtadienio (dar bus receptas) ekstremaliai šokoladinis tortas, o savaitgalį mano mažo džiaugsmo gimtadienio tortas. 
Norėjau mamai iškepti kažką klasikinio, o kas gali būti labiau klasikinio, nei juodas miškas? :-) Kas gali atsispirti toms dailioms, gardžioms vyšnaitėms? (kurios, beje, buvo labai greitai nuvalgytos nuo torto viršaus, todėl torto pjūvio fotografavimui dėjau kitas :-) )
Originalų receptą pakeičiau tik šiek tiek. Pakeičiau šokoladinį biskvitą, nes mano mamai šitas biskvitas yra pats pačiausias, drėgnas ir minkštas.  






Juodas miškas




Biskvitas - 1,5 kiekio

170 g kokteilinių arba konservuotų vyšnių be kauliukų


Šokoladinis kremas:


  • 375 g grietinėlės ( 35 proc.)
  • 1 v.š. cukraus
  • 65 g susmulkinto juodo šokolado

Vyšnių kremas:


  • 375 g grietinėlės ( 35 proc.)
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 2,5 a.š. želatinos
  • 2 v.š. vandens
  • 1 v.š. vyšnių sirupo arba likerio

Papuošimui:


  • 350-400 ml grietinėlės (aš sunaudojau visą standartinį indelį 35 proc. grietinėlės)
  • 2 v.š. cukraus pudros
  • 1-2 a.š. grietinėlės standiklio (nėra būtina, jei tortą valgysite iš karto arba artimiausiu metu)
  • vyšnios papuošimui
  • šokolado drožlės





Šokoladinis biskvitas:

Pagaminkite tešlą ir kepkite ją standartinėje kepimo skardoje (tokios, kurios būna orkaitėje). Atvėsinkite skardoje ir išpjaukite tris 20 cm diametro apskritimus. 



Šokoladinis kremas

Grietinėlę sumaišykite su cukrumi ir užvirkite. Užpilkite ant šokolado ir palikite 2 min. Maišykite  viską kol šokoladas visiškai ištirps ir masė taps vienalytė. Perpilkite masę į sandarų indą, uždarykite ir įdėkite nakčiai į šaldytuvą. 

Išimkite masę iš šaldytuvo ir suplakite ją su mikseriu iki kreminės konsistencijos. Plakite vidutiniu arba dar geriau - minimaliu greičiu. Kremas gan greitai susiplaks ir galima jį lengvai perplakti. Kremas turi būti kreminės, labiau tepamos nei standžios konsistencijos.


Vyšnių kremas:



Želatiną sumaišykite su vandeniu ir palikit išbrinkti. 
60 g. grietinėlės sumaišykite su vanilė ir užvirkite. Palikite pastovėti 10 min., tada sumaišykite su želatina. Maišykite kol želatina visai ištirps. Jei ji sunkiai tirpsta, dar šiek tiek pakaitinkite mišinį. Įmaišykite vyšnių sirupą. Palikite atvėsti iki kambario temperatūros arba bent jau iki 35 C. 

Suplakite grietinėlę ir pačioje pabaigoje įmaišykite (arba įplakite mažu greičiu su mikseriu) mišinį su želatina.  Kremą reikėtų panaudoti per 15 min., nes jis pradės stingti. 


Surinkimas:

Paimkite 20 cm apvalią kepimo formą ir jos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus acetato plėvele. Tortas bus gan aukštas, todėl acetato plėvelė turėtų būti ne mažiau nei 6 cm aukščio. 
Padėkite pirmą tešlos apskritimą į kepimo formą. Jei norite jį galima suvilgyti vyšnių sirupu, kuris liko nuo konservuotu vyšnių. Aš to nedariau, nes biskvitas ir taip labai drėgnas. 
Ant viršaus tolygiai paskirstykite 1/2 vyšnių kremo. Ant kremo tolygiai paskirstykite vyšnias ir ant viršaus likusią 1/2 kremo. Uždėkite antrą tešlos apkritimą. Ant viršaus tolygiai paskirstykite 1/2 šokoladinio kremo ir uždėkite trečią tešlos dalį. Ant viršaus tolygiai paskirstykite likusį šokoladinį kremą. 
Įdėkite į šaldytuvą kelioms valandoms sustingti. 

Išimkite tortą iš formos ir aptepkite plakta grietinėle. Šonus ir viršų išlyginkite su mentele. Papuoškite tortą vyšniomis ir šokoladu. 

Skanaus






Įkvėpimas: Chocolate deserts by Pierre Herme



No comments:

Post a Comment