Tuesday, June 30, 2015

Happy birthday Brolau



Šiemet supratau kaip labai man patinka bijūnai (iki šiol kardeliai buvo mano vasaros gėlė, jie kaip tik žydi per mano gimtadienį). Nuostabios gėlės. Tiesiog sukurtos džiuginti akį, širdį ir nosį :-) Atrodo tokia trapi, o iš tiesų stipri gėlė:-) kuri ilgai stovės vazoje ir kvepės, kvepės, kvepės. Kaip gaila, kad jos taip trumpai žydi... 

Šitą tortą kepiau savo broliui. Tai mano dovana jam (moteriška dovanos dalis, vyriška - pasirūpino mano vyras). Tortas atrodo labai sudėtingas, bet taip tik atrodo - iš tiesų jis yra gan paprastas. Panašiai kaip brolio ir sesės santykiai. 
Torto gaminimą siūlau padalinti į 2 dalis. Vieną dieną galima pagaminti pagrindines dalis, o kitą - jį surinkti ir papuošti. 
Man jis tiesiog tobulas :-) vienas skaniausių mano keptų. Aš gal tik kitą kartą šokoladinį biskvitą perpjaučiau per pusę ir panaudočiau tik vieną jo pusę.






Mano brolio gimtadienio tortas "Bijūnas" 



Torto sudėtis:


  1. Sablee
  2. traškutis (praline)
  3. šokoladinis biskvitas
  4. pannacotta
  5. šokoladinis praline musas
  6. mascarpone kremas
  7. balto šokolado juosta




Sablee tešla:


  • 150 g miltų
  • 100 g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 50 g cukraus pudros
  • žiupsnis druskos
  • 1 trynys

Praline:

  • 175 g praline pastos (migdolų ir lazdyno riešutų)
  • 45 g pieniško šokolado
  • 40 g juodo šokolado
  • 10 g sviesto
  • 100 g susmulkintų vaflinių vamzdelių.



Šokoladinis biskvitas - receptas čia


Pannacotta:


  • 200 ml grietinėlės
  • 300 ml pieno
  • 60 g cukraus 
  • 7 g želatinos (2,5 želatinos lapu arba 2 a.š.)
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto


Šokoladinis praline musas



  • 100 g susmulkinto juodo šokolado
  • 100 g praline pastos (migdolų ir lazdynų riešutų)
  • 3 baltymai (L didžio kiaušiniai)
  • 3 tryniai (L didžio kiaušiniai)
  • 50 g cukraus pudros
  • 200 g grietinėlės (35 proc. riebumo)
  • 1 a.š. želatinos
  • 50 ml pieno


Mascorpone kremas:

  • 200 g mascarpone sūrio
  • 300 ml grietinėlės
  • 1-2 v.š. cukraus pudros
  • maistinių raudonų dažų


Šokoladinė juosta:

  • 250 -300 g balto šokolado
  • spalvoto kakavos sviesto arba kitaip vadinamų dažų šokoladui
  • auksinių skystų maistinių dažų



Sablee tešla:

Miltus, sviestą ir druską įdėkite į virtuvės kombaino indą ir malkite kelias sekundes, kol masė bus panaši į lengvai sušlapintą smėlį, tešloje matysis nedideli sviesto gumuliukai. Įdėkite trynį ir malkite dar kelias sekundes, kol tešla taps žirnių dydžio trupinių konsistencijos. Išimkite iš virtuvės kombaino indo ir sujunkite tešlą rankomis į kamuolį. Keletas kartų apminkykite (tik keletą kartų, ne daugiau - kitaip tešla bus kieta). Padėkite ant kepimo popieriaus ir iškočiokite plonai (iki maždaug 2 mm storio). Galima uždengti kitu kepimo popieriaus lapu ir tada kočioti - taip gal šiek tiek patogiau. Įdėkite tešlą į šaldiklį 30 min. (arba ilgiau).
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išimkite tešlą iš šaldiklio ir išpjaukite 23-24 cm dydžio apskritimą. Su šakutė pradurkite tešlą (tolygiai visą apskritimą). Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 15 min. Išimkite ir atvėsinkite 


Iškepkite biskvitą ir ataušinkite. 


Pagaminkite pannacotta:

Želatiną sumaišykite su šlakeliu vandens ir palikite išbrinkti.

Pieną ir grietinėlę sumaišykite. 1/4 mišinio įpilkite į puodą ir užvirkite, sumaišykite su cukrumi ir vanilės ekstraktu. Įmaišykite želatiną ir maišykite kol ji visiškai ištirps. 
Sumaišykite su likusiu pieno ir grietinėlės mišiniu.
Išklokite maisto plėvele 20 cm diametro apvalia formą (arba, jei turite, naudokite silikoninę). Įpilkite pannacottą į paruoštą indą ir įdėkite į šaldiklį sustingti (patogiausia būtų ją užšaldyti). 


Pagaminkite praline:




Šokoladą išlydykite kartu su sviestu garų vonelėje ir sumaišykite su praline pasta. Sumaišykite su susmulkintais vafliniais vamzdeliais. 

23 cm diametro apvalios kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus acetato plėvele. Įdėkite sablee tešlą, ant viršaus įdėkite praline ir tolygiai paskirstykite. Ant viršaus uždėkite šokoladinį biskvitą. Įdėkite į šaldytuvą sustingti (arba į šaldiklį, jei skubate). 


Paruoškite šokoladinį musą:

Želatiną sumaišykite su 1-2 v.š. vandens  ir palikite išbrinkti. 
Šokoladą išlydykite garų vonelėje (arba mikrobangų kronelėje). Sumaišykite šokoladą su praline pasta. Pieną pakaitinkite ir maišykite su želatina kol ji ištirps. Įmaišykite pieną į šokolado masę. Palikite atvėsti iki kambario temperatūros (gali būti šiek tiek šilta).
Baltymus suplakite mikseriu iki standžių putų. Įberkite cukrų (persijotą) ir plakite toliau kol cukrus ištirps.
Suplakite iki standumo grietinėlę. 
Su plakimo šluotele įmaišykite trynius į šokolado masę.  Įdėkite pusę suplaktų baltymų ir atsargiai įmaišykite su mentele. Įmaišykite suplaktą grietinėlę ir likusius baltymus. 

Ant šokoladinio biskvito įdėkite sustingusią (arba užšalusią) pannacottą, ant viršaus įdėkite šokoladinį musą  ir tolygiai paskirstykite. Įdėkite į šaldytuvą nakčiai sustingti. 

Išimkite tortą ir kepimo formos ir nuimkite acetato juostą. 


Mascarpone kremas:

Visus ingredientus, apart maistinių dažų, suplakite iki kremines konsistencijos. Neperplakite, kremas turi būti lengvas. Įdėkite kremą į šaldytuvą. 


Šokoladinė juosta:

Paruoškite acetato plėvelę. Ji turi būti tokio ilgio ir pločio, kad pilnai apjuostų tortą. Palikite atsargai nedidelius gabaliukus iš abiejų pusių, kad vėliau būtų lengviau paimti šokolado juostą. 

Spalvotą kakavos sviestą išlydykite garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ir su teptuku nupieškite norimą piešinį ant acetato plėvelės. Palikite sustingti. 

Garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje išlydykite baltą šokoladą ir tolygiai paskirstykite ant acetato juostos (ant piešinio). Atsargiai daug nemakaluokite ir netepliokite, nes sugadinsite piešinį. Palikite šiek tiek sustingti. Kai šokoladas pradės stingti (nebus "bėgantis") atsargiai paimkite juostą ir apjuoskite su ja tortą. Įdėkite į šaldytuvą sustingti (minimum 30 min.) ir tada nuimkite acetato plėvelę. Paryškinkite piešinį su auksiniais dažais (tai nėra būtina). 

Plačiau apie šokoladinę juostą galima paskaityti čia.  



Papuoškite torto viršų su mascarpone kremu:

Konditerinio maišiuko vidų patepkite (truputį) raudonais (skystais) maistiniais dažais. Įdėkite kremą ir papuoškite tortą. 
Aš puošiau taip:




Skanaus





Įkvėpimas: K. Caldesi "The Italian cookery course"; The cake blog; Verdade de sabor 




No comments:

Post a Comment