Wednesday, January 7, 2015

Lenkiškas meduolis (iš ilgai brandintos tešlos)


Niekada negalvojau, kad ilgai brandinsiu meduolių tešlą. Man atrodė jog tai labai sudėtinga, daug vargo ir šiaip - "kam to reikia" . Bet dabar, išbandžius galiu pasakyti, kad tai super patogus dalykas (ir SKANUS). Užmaišai tešlą ir pamiršti ją iki švenčių šaldytuve. Tada ištrauki, iškepi tešlos lakštus, pertepi džemu, šokoladinių kremu, marcipanu ar kuo tik nori ir prašom jums super skanus pyragas :) 





Lenkiškas meduolis (iš ilgai brandintos tešlos)



  • 500 g. medaus
  • 250 g. sviesto
  • 1-1,5 stiklinės cukraus (pagal skonį) (1  stiklinė tai 200 g cukraus)
  • 1 kg. miltų
  • 3 kiaušiniai
  • 3 a.š. sodos
  • 125 ml. (1/2 stiklinės) pieno
  • 1/2 a.š. druskos
  • 2 pakeliai prieskonių mišinio meduoliams (kiekvienas 40 g.) jei naudojate naminį prieskonių mišinį, tada mažiau, aš dėjau 50 gr.

Pastaba: Iš nurodyto kiekio gausis 3 nedideli (13*26 cm.) meduoliai. Arba vienas laaabai didelis. 

Į puodą sudėkite medų, sviestą ir cukrų. Lėtai kaitinkite kol medus, sviestas ir cukrus ištirps ir masė taps vienalyte. Atvėsinkite. 
Sodą išmaišykite su pienu.
Įdėkite medaus masę į didelį dubenį ir įberkite miltus, kiaušinius, sodos ir pieno mišinį, druską bei prieskonius. Išmaišykite iki vientisumo. Tešla bus gan skysta, bet vėliau sutirštės (net sukietės) ir ją galima bus iškočioti.  Uždenkite dubenį su tešla (bet ne sandariai, nes tešla turi "kvėpuoti") ir laikykite šaldytuve 5-6 sav.

Kepkite pyragą 5-7 dienas prieš Kalėdas. 

Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalinkite į 3 lygias dalis. Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Išklokite kepimo popieriumi 3 stačiakampes 26*39 cm dydžio kepimo skardas. Jei turite tik vieną, tai kepkite tada paeiliui.  
Iškočiokite tešlą į 0,5 cm storio lakštą ir perkelkite jį į kepimo formą. Išlyginkite. 
Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 -20 min. Išimkite ir ataušinkite. 

Pertepkite tešlos lakštus mėgstamu džemu. Aš naudojau džiovintų slyvų džemą. Suvyniokite į kepimo popierių bei foliją ir tolygiai prispauskite kuo nors sunkiu (knygos, puodas su vandeniu). Palikite taip vėlioje vietoje  pastovėti 3 dienas. 

Supjaustykite meduolį, jei norite,  į 3 lygias dalis. Aš supjausčiau į porą. Viena vidutinio dydžio dalis iškeliavo pas mažiaus prosenelę į Šaulius. Kita, gan didelė, dalis iškeliavo pas vyro tėvus. 

Papuoškite pyragus šokoladine arba cukraus pudros glazūra. 

Aš naudoja šokoladinę glazūrą:

  • 200 g. šokolado
  • 80 g. sviesto.

Šokoladą susmulkinti ir įdėti į dubenėlį. Sviestą ištirpinti ir verdantį užpilti ant šokolado. Palaukti 2 min. Tada išmaišyti iki vientisos masės. Palaukti kol masė sutirštės ir papuošti pyragą. 

Meduolį galima taip pat papuošti kapotais riešutais arba riešutų drožlėmis. 

Skanaus




Įkvėpimas: Moje Wypieki  

No comments:

Post a Comment