Tuesday, January 6, 2015

Kalėdiniai namukai 2014







Kalėdiniai namukai 



  • 600 g. miltų
  • 250 g. sviesto (jei namukai nebus valgomi, tada galima naudoti margariną - bus pigiau)
  • 200 g. rudo cukraus
  • 7 v.š. medaus arba melasos
  • 1,5 a.š. sodos
  • 5 a.š. meduolių prieskonių

Pastaba:
tešlos užteks vienam vidutinio dydžio namukui + papuošimai, tokiam kaip eglutės, besmegeniai arba tvora. 





Kadangi mes namukų nevalgome, aš naudojau margariną. Jau minėjau, kad niekada ir niekam nerekomenduoju naudoti margarino, nei kepiniams, nei šiaip tepti ant duonos. Bet jei jums margarinas patinka ir tinka - tai labai prašom, valgykite :)

Margariną, cukrų ir melasą įdėkite į puodą ir kaitinkite kartas nuo karto maišant kol cukrus ir margarinas ištirps. Nuimkite nuo viryklės ir palikite atvėsti. Mišinys gali būti šiek tiek šiltas. 

Sudėkite visus ingredientus (ir margarino bei cukraus mišinį) į virtuvės kombaino indą ir maišykite kol susiformuos tešla. Jei tešla bus labai sausa, įdėkite dar šaukštą melasos arba medaus. 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. 

Tam, kad namo dalys kuo mažiau deformuotųsi patariu kočioti tešlą iš karto ant kepimo popieriaus arba silikonikio kepimo kilimėlio ir ant jo pagal šablonus išpjauti dalis. Tešlą iškočioti iki 4-6 mm storio. 
Mačiau parduotuvėse šablonus (kaip sausainių formeles) bet kainos nesuviliojo... o ir kasmet norisi kažko naujo, todėl siūlau šablonus susirasti internete ir atspausdinti arba nupiešti ant kartono ir iškirpti. Arba paprašyti vyro (kaip dariau aš), kad jums padarytu šablonus. Vyrai dažniausiai labiau "draugauja" su proporcijomis ir braižyba :) o be to statyti namą tai kaip ir jų "pareiga" :) (prisimenat - užauginti sūnų, pasodinti medį ir namą pastatyti).
Taigi, atsargiai perkelkite kepimo popierių (su namo dalimis) į kepimo skardą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 12 min. Išimkite iš orkaitės, palikite dar keletą minučių kepimo skardoje ir tada perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite. 

SVARBU: jei norite, kad meduolių namuko statybos suteiktų malonumą ir neapkartintų gyvenimo, siūlau darbus dalinti į kelias dalis (pvz. į 3). Aš vieną vakarą iškepiau dalis. Kitą vakarą jas dekoravau glaistu. Trečią vakarą klijavau, tai yra stačiau namukus bei tvarkiau jų aplinką (kiemą). Na, bet aš stačiau 3 namukus (mažą, nemažą ir dviaukšti), statant vieną namuką galbūt užtektų poros vakarų. Viskas priklauso nuo to, kiek laiko turite. 


 Glajūs :


  • 1 baltymas
  • 1-1,5 stiklinės cukraus pudros
  • maisto dažai
Pastaba: Glajaus prireiks iš tiesu nemažai. Čia nurodytos pagrindinės proporcijos. 

Kiaušinio baltymą ir cukraus pudrą įdėkite į virtuvės kombaino indą ir maišykite (NEPLAKTI) su  K formos mentele tol kol glajus sutirštės, taps baltas, o cukrus - ištirps. Tą patį galima padaryti ir su mentele arba šaukštu (pageidautina mediniu), tik tai ilgiau užtruks. Paimkite truputį glajaus ir patrinkite tarp pirštų - jei cukrus labai jausis, tai maišykite dar kelias minutes. Glajus kuriuo piešiame yra gan tirštas - pastos konsistencijos. Jei norite kažką užpildyti (nuspalvinti) glajumi, tai jį praskieskite pora lašų vandens. Tik atsargiai, naudokite pipetę, nes jei vandens bus per daug, teks pridėti cukraus pudros ir galima užsižaisti. 
Pora žodžių apie spalvinimą. Kontūrus nupiešti reiktų su tuo tirštu glajumi (įdėkite glajų į konditerinį maišiuką arba į šaldymo maišiuką, prakirpkite jo kampą ir nupieškite kontūrus) o vidų užpildyti tuo skystesniu glajumi, jis bus toks truputį "bėgantis" ir gražiai užpildys vidų. 
Jei norite spalvoto glaujaus, patariu naudoti kokybiškus pastos arba želė konsistencijos maisto dažus. Skysti dažai pakeis glajaus konsistenciją.
Aš darbui su glajumi naudoju vienkartinius konditerinius maišelius su keičiamais antgaliais. Man taip patogiau, bet galima pasidaryti ir naudoti "maišelius" iš kepimo popieriaus arba konditerinius švirkštus. Čia jau kaip jums patogiau. 

Glajus sandariai uždarytas gali stovėti šaldytuve porą dienų. 

Vos nepamiršau. Čia yra puslapis kur viskas labai aiškiai ir suprantamai išdėstyta apie glajų. Puslapis lenkų kalba. 

Kaip suklijuoti namuką - čia yra filmukas, klijavimas prasideda nuo 3 min.. Klijavimui naudoju labai tirštą glajų, tiesiog įdedu porą šaukštų cukraus pudros daugiau. 






Įkvėpimas: Moje Wypieki 

No comments:

Post a Comment