Tuesday, January 13, 2015

Bananų ir datulių pyragas


Turiu įproti veik visada iš maisto parduotuvės atnešti namo bananų. Renkuosi bananus su rudais plėmais, sunokusius ir tiesiog besiprašančius juos kuo skubiau suvalgyti. Be to tokie bananai dažniausiai būna nukainuoti, kas mane visada truputį stebina. Kodėl? Todėl, kad bananai su plėmais yra naudingiausi ir skaniausi (saldžiausi tai tikrai). Be abejo pardavėjai bijo, kad jie greičiau supus nei bus išpirkti, o nuolaidos jos juk mus veikia stebuklingai. Tiesa? 
Prisipažinsiu, kad ir mes ne visada spėjame juos suvalgyti, todėl aš juos šaldau. Nulupu, supjaustau griežinėliais, sudedu ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės ir pašaunu į šaldiklį. Kai užšąla, sudedu į šaldymo indelius ir grąžinu į šaldiklį. 
Vėliau jie puikiai tinka ledams, kokteiliams (vaisių arba pieno) arba va tokiems nuostabiems pyragams. Bananus reikia tik išimti ir atitirpinti (kas vyksta tikrai greitai). 
Pyragas  labai drėgnas, aromatingas ir gan sotus. Labai sunku jam atsispirti. 






Bananų ir datulių pyragas



  • 160 g. miltų
  • 2 v.š. kukurūzų krakmolo
  • 1 a.š. malto cinamono
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. sodos
  • 3 bananai (apie 250 g.)
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 1/2 a.š. druskos
  • 85 g. kambario temperatūros sviesto
  • 150 g. cukraus
  • 1 stiklinė pakepintų ir sukapotų graikiškų riešutų (apie 120 g.)
  • 230 g. datulių, be kauliukų, supjaustytu
  • pyrago viršui:
        • bananas
        • cukrus (rudas)




Įkaitinkite orkaitę iki 160 C.  Išklokite kepimo popieriumi stačiakampę kepimo formą (2l. talpos arba 23-13 cm dydžio).

Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, krakmolą, cinamoną.
Bananus nulupkite ir sugrūskite su bulvių grūstuve. Įdėkite kiaušinius, druską ir vanilę ir sumaišykite iki vientisos masės. 
Virtuvės kombaine arba su mikseriu suplakite sviesta su cukrumi iki purumo. Su mentele nustumkite viską į apačią ir plakdami po truputį pilkite bananų mišinį, kol visi ingredientai susijungs. Sustokite, nustumkite viską į apačią ir plakite dar 30 sek. 
Su mentele įmaišykite miltų mišinį, tada riešutus ir datules. Išvalykite su mentele dubens šonus ir dar karta viska išmaišykite. Įdėkite tešlą į paruoštą kepimo indą ir išlyginkite viršų.
Nulupkite bananą, perpjaukite per pusę išilgai, tada dar kartą išilgai per pusę. Gausite 4 juosteles. Padėkite juosteles ant tešlos, pabarstykite truputį cukrumi. Pašaukite pyragą į orkaitę ir kepkite 1 val. arba kol medinis iešmukas, įkištas ir ištrauktas iš pyrago vidurio, liks sausas. Išimkite iš orkaitės ir palikite dar 20 min. pastovėti kepimo formoje. Tada išimkite ir ataušinkite ant grotelių. Pabarstykite cukraus pudra. 
Skanaus

Tinkamas skanauti: uždengtas kambario temperatūroje - pora dienų, šaldytuve - 1 sav. 





Įkvėpimas: Elisabeth M. Prueitt and Chad Robertson "Tartine"

No comments:

Post a Comment