Thursday, June 5, 2014

Rabarbarų ir braškių pyragas


Kažkada labai labai senai mano šeima augino labai daug rabarbarų. Labai, na labai jų nemėgau, nes man vis tekdavo tai ravėti juos, tai apkasti, o vasarą vakarais pririnkti gerą maišą močiutei kitai dienai į turgų. Rabarbarai tais laikas buvo labai vertinamas ir "nepigus" malonumas, kas mane visada stebindavo...Nedidelė sauja rabarbarų tada kainavo 40 kapeikų. Negalėjau niekaip suprasti, ką žmonės daro su tais rabarbarais :D nes mama tik kompotą iš jų virė su obuoliais ir braškėmis:) Žalias rabarbaras man buvo tikrai per rūgštus... 
Bėgo metai, keitėsi laikai... neliko rabarbarų laukų ir atėjo ta diena, kai aš supratau koki "auksą" turėjome. Tokių gražių rabarbarų niekur daugiau nesu mačiusi (dabar). Jau porą metų bandome su mama užsiauginti vėl rabarbarų bet kažkaip neypatingai mums sekasi. Dabar jau žinau, ką žmonės iš jų daro:) 
Iš tiesų turiu nemažai mėgstamų receptu su rabarbarais (nuo pyrago iki troškintos vištienos) ir šis - vienas iš jų. Pyragą galima kepti vien su rabarbarais, o aš šį kartą maišiau su braškėmis. Superinis derinys, pyragas gaunasi ir drėgnas ir trapus:) 





Rabarbarų ir braškių pyragas



Trupiniams:
  • 60 g. šalto sviesto
  • 90 g. miltų
  • 30 g. cukraus

Įdarui:

  • 350 g. rabarbarų, supjaustytų maždaug 2,5 cm dydžio dalimis
  • 350 g. braškių (šaldytuve dar  suradau indelį pernykščių,  tai atitirpinau ir panaudojau) supjaustytų gabaliukais
  • 2 v. š. rudo cukraus
  • 1 v. š. kukurūzų krakmolo

Tešlai:

  • 90 g. kambario temperatūros sviesto
  • 90 g. cukraus (ne per daug :) nes rabarbarai ir braškės yra pakankamai gaivūs ir "rūgštūs" )
  • 2 suplakti dideli kiaušiniai
  • 90 g. miltų
  • 1/2 a. š. kepimo miltelių
  • šlakelis pieno (nebūtinai prireiks)
  • žiupsnis druskos

Grotelės:






Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Patepkite sviestu 20 cm diametro apvalią kepimo formą su nuimamais šonais.

Trupiniai:

Supjaustykite sviestą mažais kubeliais. Sudėkite visus ingredientus į dubenį ir pirštais įtrinkite sviestą į miltus su cukrumi, kol mase taps trupinių konsistencijos.

Įdaras:

Sudėkite visus įdaro ingredientus į dubenį ir sumaišykite. 

Pyrago tešla:

Suplakite sviestą su cukrumi iki kreminės konsistencijos. Plakant po truputį pilkite kiaušinius (po kiekvieno įpylimo gerai suplakite, kad tešla nesusisluoksniuotų. Dar vienas geras būdas neleisti tešlai susisluoksniuoti, tai įberti šaukštą miltų). Įmaišykite miltus ir druską. Tešla turėtų būti riebios grietinės tirštumo. Jei tešla per tiršta - įmaišykite šlakelį pieno. 

Sudėkite tešlą į kepimo formą ir tolygiai paskirstykite. Sudėkite ant viršaus įdarą ir pabarstykite trupiniais. Pašaukite pyragą į orkaitę ir kepkite 45 min . Paruoškite "kačių liežuvėliai" sausainių tešlą ir įdėkite ją į konditerinį maišelį. Likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos išimkite pyragą iš orkaitės ir su konditeriniu maišeliu "nupieškite" ant jo groteles. Grąžinkite pyragą į orkaitę ir kepkite dar 10 min. arba kol "grotelės" taps tamsiai auksinės spalvos. Išimkite pyragą iš orkaitės ir palikite visiškai ataušti kepimo formoje. Išimkite pyragą iš formos, pabarstykite cukraus pudra ir pateikite. Skanaus. 




Kaip viską padaryti tu thermomiksu:


Trupiniai: sudėkite visus ingredientus į thermomikso indą ir smulkinkite 5 gr. 10-15 sek., kol tešla taps trupinių konsistencijos.

Pyrago tešla: sudėkite visus ingredientus į thermomikso indą ir maišykite 5 gr. 25 sek. Nustumkite su mentele viską nuo sienelių į apačią, patikrinkite tešlos konsistenciją - ji turi būti grietinės tirštumo. Jei reikia, įpilkite šlakelį pieno. Maišykite dar 10 sek. 5 gr.

Visa kita - kaip aprašyta aukščiau.
Skanaus. 



Įkvėpimas: Susan Spaull and Fiona Burrell "Leiths baking bible"

No comments:

Post a Comment