Tuesday, May 13, 2014

Šokoladinis tortas su raudono vyno glazūra

Aš mėgstu šokoladą. Labiausiai juodą, na labai juodą :) net truputį kartų :) nelabai dažnai juo mėgaujuosi, nes man labai sunku sustoti...galiu sušlamšti kas yra ir dar pagalvoti ar nevertėtų į parduotuvę nulėkti DAR šokolado. Todėl stengiuosi neprasidėti, nebent labai jau reikia kažko, kas sudėliotų viską į savo vietas ir grąžintų balansą. Manau suprantate, kad mano atveju tai padaro šokoladas :D na dar creme brulee padėtų, bet juk dabar kalbame apie šokoladą :D
Man patinka desertai su šokoladu. Deja nedažnai juos gaminu, nes jie nepatinka mano vyrui... ir tai visai nejuokinga :) aš negaliu mėgautis desertu, jei šalia yra žmogus, kuris suraukia nosį...na gerai nesuraukia nosies, bet ore kaba ta nepritarimo aura. Tai kaip čia mėgautis?
Šį savaitgalį vyro nėra namuose :D Tai puiki proga iškepti šokoladinį tortą su šokoladiniu glajumi :D Bus puikus desertas po šašlykų :)





Norėjau, kad viskas būtų tobula. :) bet realiame gyvenime juk taip nebūna :) (visai buvau užmiršusi). Torto kraštai išėjo ne visai lygūs, (mano klaida - išklojau kepimo formą kepimo popieriumi dėl patogumo ir torto kraštai susigarankščiavo. Jūs to nedarykite (šauktukas)) todėl teko prisiminti marcipano receptą. Aš nesu labai didelė marcipano gerbėja, bet klaidas jis puikiai ištaiso :D Skaniausia šio torto dalis, tai raudono vyno  šokolandinė grazūra :) mniam, mniam... :) Tortą papuošiau marcipaninias saldainiais ( nes liko marcipaninės masės, tai pagaminau saldainiukus) ir maltais karamelizuotais riešutais (man liko iš kito recepto) - 100 g. migdolų drožlių, 100 g. cukraus, 1 v. š. vandens. Viską  reikia pakeptinti keptuvėje, kol riešutai karamelizuosis, išimti ir paskleisti ant kepimo popieriaus, leisti atvėsti ir sumalti virtuvės kombaine.






Šokoladinis tortas su su raudono vyno glazūra



  • 230 g. juodo šokolado (pageidautina ne mažiau 65 proc. kakavos) 
  • 230 g. sviesto
  • 190 g. cukraus
  • 3/4 a.š. druskos
  • 1/3 stiklinės miltų ( :) miltus pasverti pamiršau)
  • 4 dideli kiaušiniai
  • glazūra:
      • 230 g. juodo šokolado (pageidautina nemažiau 65 proc. kakavos)
      • 60 g. sviesto
      • 1/2 a.š. druskos
      • 1/2 stiklinės cukraus pudros
      • 1/2 stiklinės sauso raudono vyno
Marcipanas: 
  • 220 g. cukraus pudros
  • 220 g. blanširuotų migdolų riešutų (jei blanširuojate patys, tai išdžiovinkite juos orkaitėje)
  • 2 tryniai
  • 1 apelsino žievelė
  • 1 a.š. riešutų ekstrakto (jei turite ir patinka)
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • 1 a.š. apelsinų sulčių


Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Patepkite sviestu apvalią (su nuimamais šonais) 23 cm.  skersmens kepimo formą.

Juodą šokoladą smulkiai sukapokite.  (tiek skirta tiek tortui, tiek glazūrai)  

Tortas:


Sudėkite šokoladą, sviestą ir cukrų į karščiui atsparų dubenį ir ištirpinkite naudodami  garų vonelę.  Atvėsinkite (visiškai).

Kaip tai padaryti su Thermomiksu: Sudėkite šokoladą, sviestą ir cukrų į thermomikso indą ir kapokite 6 sek. 5 gr. Tirpinkite šokolado masę 5 min. 50 C. 2 gr. ir kai šokoladas bus jau beveik ištirpęs sumažinkite greitį iki šaukštelio ir temperatūrą iki 37 C. virkite dar 2 min. Perpilkite šokolado masę į kitą dubenį.


Su mikseriu pradėkite plakti šokolado masę ir po vieną įmuškite kiaušinius. Plakite, kol masė taps muso konsistencijos (daug laiko tai neužims). Tada sumažinkite greitį iki minimumo ir įberkite miltus bei druską. Maišykite, kol tešla taps vientisos konsistencijos. Perdėkite tešlą į kepimo indą, išlyginkite su mentele paviršių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 50-60 min. Kai torto kraštai lengvai patamsės, o viršus sustandės (nebebus skystas) traukite tortą iš orkaitės. Leiskite visiškai atvėsti kepimo formoje. 

Marcipanas:


Virtuvės kombaine sumalkite riešutus - smulkiai, bet ne iki miltų.
Įberkite cukraus pudrą ir keletą sekundžių viską malkite kartu. Įdėkite visus likusius ingredientus ir prasukite su peiliukais, kad viskas susijungtų. Išimkite  marcipaną ant kočiojimo kilimėlio ir minkykite keletą minučių, kol tešla taps vienalytė.


Kaip tai padaryti su Thermomiksu:

Į thermomikso indą įberkite riešutus ir malkite 13 sek. 10 gr. 
Įberkite cukraus pudrą ir maišykite 15 sek. 3-4 gr.
Įdekite visus likusius ingredientus ir minkykite 1 min. minkymo programa.
Čia yra filmukas. (receptas kitas, bet principas tas pats)

Paimkite marcipaną ir išlyginkite torto kraštus ir kitus nelygumus. 
Pabarstykite kočiojimo kilimėlį cukraus pudra (gausiai) ir plonai iškočiokite likusį marcipaną. Su teptuku patepkite marcipaną cukraus sirupu arba uogiene (sirupas arba uogiene reikalingi kaip klijai) ir perkelkite jį ant torto (patepta puse į apačią). "Apklokite" tortą - čia yra filmukas kaip tai padaryti greitai ir lengvai. 


Raudono vyno glazūra:


Ištirpinkite šokoladą su sviestu ir druska ant garų vonelės. Įmaišykite cukraus pudrą. Užvirinkite vyną ir įmaišykite jį į šokolado masę.  Leiskite glazūrai atvėsti,  kol jis ims vos vos tirštėti (maždaug 10 min.)

Kaip tai padaryti su Thermomiksu:
Įberkite šokoladą, druską ir sviestą į thermomikso indą ir tirpinkite 4 min. 50 C. 2 gr. ir užbaikite 37 C. šaukštelio greitis - kelios minutės. Laikas priklauso nuo naudojamo šokolado rūšies. Tiesiog stebėkite procesą. Įberkite cukraus pudrą ir maišykite 10 sek. 3-4 gr. Įpilkite karštą vyną ir viska sumaišykite iki vientisos masės. 

Tortą padėkite ant grotelių. Po grotelėms būtinai padėkite kokį nors indą surinkti nubėgusiai glazūrai. Pilkite glazūrą per torto vidurį. Su mentele gražiai ją paskirstykite (išlyginkite) nuo vidurio link kraštų. Ji gražiai nubėgs ir apdengs visą tortą. Palikite tortą sustingti kambario temperatūroje 2-3 val. Nedėkite jo į šaldytuvą, nes šokoladas praras savo blizgesį. 

Papuošimas:


Iš likusio marcipano susukite kamuoliukus. Panardinkite juos į likusią nuo torto glazūrą (ta, kur nubėgo nuo torto į indą, kurį pakišote po grotelėmis) perkelkite ant kepimo popieriaus ir leiskite sustingti. 
Pabarstykite tortą maltais karamelizuotais riešutais (receptą rašiau įžangoje) ir papuoškite marcipaniniais rutuliukais-saldainiukais.

Skanaus :)






Įkvėpimas: Bon Appetin Magazine February 2014; Thermomikso receptainė 


2 comments:

  1. Kuo butu galima pakeisti termomiksa? Ar iprastas blenderis/mixeris tiktu? Beje, gal galetumete pasidalinti, kur isikyjote termomixeri ir jei ne pasletis uz kokia kaina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, receptuose visur yra is pradziu nurodyta kaip gaminti be thermomikso, nes puikiai suprantu kad ne visi ji turi :) Galbut kazkaip reiktu man labiau atskirti, nes gal truputi painiojasi.
      Thermomiksas tai daugiafunkcinis virtuves kombainas su kaitinimo elementu. Jis kapoja, smulkina, mala, maiso, plaka, verda ir gamina ant garu (cia pagrindines funkcijos). Vienu zodziu viskas viename :) kazkaip prisiruosiu ir parasysiu atskira irasa apie ji.
      Taigi virtuves kombainas, mikseris ar blenderis tiktu. Kaip jau minejau, recepte yra nurodyta kaip ir ka be thermomixo daryti.
      Thermomiksa galima isigyti Arojoje. http://www.termomiks.lt/ pati pirkau pries 5 ar 6 metus. Kainos dabar nezinau, bet girdejau kad sviruoja tarp 3600-4200lt.

      Delete