Friday, February 7, 2014

Keliaujame su mieline tešla - Japonija + BONUS receptas - Pelenės bulkutės.


Sėdžiu ir spoksau į kompiuterio ekraną... galva pilna minčių ir pirštai laukia darbo, bet negaliu pajudėti. Negaliu ištraukti nė vieno žodžio iš to katilo, kuris verda manyje. Yra labai sunku, kai turi tiek visko pasakyti, o tuo pačiu jautiesi tuščia, tuščia... Todėl šiandien  trumpai ir apie maistą.

Azijiečiai mėgsta ir vertina švelnią ir minkštą duoną, todėl Azijos šalyse yra paplitę įvairūs duonos fermentacijos būdai, kurių dėka duona būna puri ir minkšta, ir kas svarbiausia, ji tokia išlieka ilgesnį laiką.  Vienas iš jų - tai  tangzhong.
Tangzhongo metodas yra kilęs iš Japonijos ir japonų kalba reiškia - "šiltas krakmolingas raugas". Visa duona, kuri yra kepama naudojant tangzhong vadinama tiesiog Tangzhong duona. 
2004 metais Kinijoje buvo išleista knyga  "65°C湯種麵包"  ir akimirksniu tapo bestseleriu. Tangzhong metodas tapo be galo populiarus maisto blogerių rate. Nuo vieno blogerio prie kito, greitai tangzhong metodas tapo žinomas ir populiarus visoje Azijoje.
Kai gavau šitą receptą ir pamačiau nuotraukas, tai man net silpna pasidarė :) nes giliai širdyje tai aš meėgstu minkštą ir švelnią, kaip pūkinė pagalvė, baltą duoną. Taip, taip , žinau, ji yra figūros priešas :) bet aš manau, kad geriau suvalgyti iš ryto gabaliuką tos duonos, nei visą dieną jos norėti :)
Todėl nusprendžiau ją iškepti:) o be to, tai dar vienas mielinės tešlos metodas :D Pasirodo su duona galima apkeliauti visą pasaulį :) 





Tangzhong duona



Tangzhong:
  • 50 g. miltų
  • 250 g. vandens
Tešla:
  • 350 g. miltų
  • 100 g. tangzhong
  • 40 g. cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 1 a.š. druskos (nugriebtas šaukštelis)
  • 110 g. pieno
  • 10 g. lieso pieno miltelių
  • 30g. sviesto (kambario temperatūros)
  • 5 g. sausų arba 15 g. šviežių mielių.

Tangzhong turi "bręsti" šaldytuve ne mažiau 6 val., o geriausia - per naktį. Todėl jis gaminamas diena prieš. Jis gali stovėti šaldytuve dvi paras. Todėl jei pvz. pagaminsite jį penktadienis, tai savaitgalį galėsite mėgautis nuostabiais kepiniais. Mums reikės tik 100 g. tangzhongo, nebent kepsite iš karto dvigubą normą. Likusį tangzhongą aš panaudojau bulkutėms su šokoladiniu įdaru.
PASTABA: Jei po paros ar dviejų tangzhongas papilkėjo, nenaudokite jo, jis jau sugedo. 

Thermomiksas:
Įdedame visus thangzhongo ingredientus į thermomiksą ir gaminame 70 C. 3 gr., kol masė sutirštės. Man tai užtruko apie 5 min., bet geriausia stebėti tešlą, nes laikas priklauso nuo vandens temperatūros. Jei vanduo bus kambario temperatūros, tai užims mažiau laiko, o jei vanduo  bus šaltas tai - daugiau. Maišykite 10 sek. 6 gr. Perdėkite masę į dubenėlį, uždenkite, atvėsinkite iki kambario temperatūros ir įdėkite į šaldytuvą.

Įprastas būdas (be thermomikso):
Greitkratyje suplakite miltus su vandeniu ir kaitinkite keptuvėje arba puode, nuolat maišant, ant vidutinės ugnies. Čia yra labai svarbu temperatūra, nes tangzhongo gaminimo temperatūra yra 65 C. Tada glitimas miltuose sugeria drėgmę ir pradeda gamintis raugas.  Jei turite virtuvinį termometrą, tai nuimkite puodą nuo viryklės, kai tik masė pasieks 65 C. Jie neturite termometro, tai  virkite ant silpnos ugnies, maišydami masę kol ji sutirštės ir kai pamatysite, kad kiekvienas brėkštelėjimas su plakimo šluotele arba mentele palieka "dryžius" (masė sutirštėjo ir pradeda laikyti formą) sustokite ir nuimkite indą nuo viryklės. Jūs turite 65 C Tangzhongą :) Perdėkite jį į dubenėlį ir uždenkite tam, kad nesusidarytų "odeles" su dangčiu arba maisto plėvele. Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir įdekite į šaldytuvą. Čia yra filmukas - kaip pagaminti tangzhongą.

PASTABA: Iš esmės, jei skubate ir neturite laiko, tai Tangzhongą galima naudoti iš karto, kai jis atvės iki kambario temperatūros. 

Gaminame toliau:)

Kitą dieną, sudėkite visus ingredientus į thermomiksą ir maišykite 30 sek. 3 gr. 37 C. Tada įjunkite minkymo programą 3,5 min. Tešla bus gan lipni, todėl patepkite dubenį ir rankas aliejumi. Išimkite tešlą iš thermomikso ir įdėkite į paruoštą dubenį. Suformuokite iš tešlos kamuolį - sukdami dubenį ratu, lenkite tešlos kraštus į vidurį, apverskite tešlą "siūle" į apačią. Uždenkite dangčiu ir palikit pakilti. Tešla turėtų pakilti dvigubai. Jei pas jus namuose šilta, tai užtruks maždaug valandą.

 Čia yra filmukas apie tešlos paruošimą be thermomikso. Iš esmės jūs galite užminkyti tešlą jums patogiu būdu.

Patepkite sviestu stačiakampę duonos kepimo formą. 
Kai tešla pakils dvigubai, perkelkite ją ant kočiojimo kilimėlio ir porą kartų apminkikyte. Tešla jau nebus lipni. Ji bus gan minkšta ir "maloni". Su ja bus lengva dirbti. Padalinkite tešlą į keturias dalis. Paimkite vieną dalį ir iškočiokite iš jos nedidelį stačiakampį, tada  jį sulenkite trigubai. Tada pasukite jį statmenai ir iškočiokite vėl stačiakampį, šį kartą ilgesnį (kaip liežuvį). Susukite jį kaip vyniotinį ir įdėkite jį į kepimo formą (sujungimu į apačią). Pakartokite su likusiomis tešlos dalimis. 



Uždengti maistine plėvele arba permatoma dušo kepuraite (kas yra labai, na labai patogu kildinant duoną kepimo formoje) ir palikti pakilti dvigubai. Galima palikti kilti šaldytuve per naktį ir kepti iš ryto. Aš taip gan dažnai darau ir pusryčiams turiu šviežios duonos.
Įkaitinti orkaitę iki 150 C ir pašauti į ją duoną (be kepuraitės aišku :D). Kepti 50 min. Išimti iš orkaitės ir leisti pastovėti formoje dar 5 min. Išimti ir atvėsinti ant groteliu.





Pastabos:
Kai kepiau šitą duoną pirmą kartą, tai ilgai dvejojau kokia kepimo formą naudoti - mažą ar didelę. Galų gale paėmiau tą, kuri buvo arčiau - didelę, ir pataikiau kaip pirštu į akį :D nes tešla tikrai daug pakilo...man atrodo, kad net daugiau nei dvigubai. Iš nurodyto kiekio išeina didelis kepaliukas duonos.
Antrą kartą kepant sumažinau cukraus kiekį per pusę. Man taip skaniau.




Dabar apie skonį :) Tai viena skaniausių duonų, kurias valgiau. Ne, tai ne bulka, tai yra duona.
Duona yra labai minkšta, puri ir lengva, it debesėlis. Ji gan ilgai (iki 5 dienųu) išlieka šviežia ir minkšta.  Iš pradžiu net nesinorėjo jos pjaustyti, tai laužiau :D



Iš ryto gavome nerealią dovaną :) Draugai parvežė lauktuvių iš Italijos: Mozzrellos ir Ricottos sūrio. Noriu pasakyti dar karta ačiū Robiui ir Augai:) Sūris NEREALUS. Mniam, mniam, mniam :) Puikiai tiko su švelnia duonyte pusryčiams.




Kadangi pagaminau didesnį kiekį tangzhongo, tai pagauta įkvėpimo nusprendžiau išbandyti šokoladinius suktinukus su tangzhongo tešla.


Tangzhongo šokoladiniai suktinukai



Tešlos receptas - tas pats, tik vietoje pieno aš naudojau grietinėlę (110-140 ml) Juk tai  - desertas, galų gale:) tai kodėl gi ne...:D Šokolado kiekio irgi nenurodysiu, nes tai priklauso nuo jūsų skonio :) kažkas mėgsta kai jo yra daugiau, kitam patinka, kai jo yra mažiau. Šokoladą galima pakeisti cinamono ir rudo/balto cukraus mišiniu.
Paruoškite tešlą, kaip nurodyta aukščiau. Palikite pakilti dvigubai. Išklokite kepimo skardą silikoniniu kepimo padėkliuku arba kepimo popieriumi.  Šokoladą sutrupinkite su peiliu, kad būtų ir didesnių ir mažesnių gabaliukų.  Padalinkite tešlą į 6 dalis. Arba į 8 dalis, jei norite mažesnių suktinukų.
Paimkite vieną dalį ir iškočiokite iš jos nedidelį stačiakampį, tada  jį sulenkite trigubai.  Pasukite jį statmenai ir iškočiokite vėl stačiakampi, ši karta ilgesnį (kaip liežuvį). Per vidurį padarykite iš šokolado "juostą"  ir susukite tešlą kaip vyniotinį. Įdėkite suktinuką ant kepimo skardos (sujungimu į apačią). Pakartokite su likusiomis tešlos dalimis. Suktinukai turi gulėti laisvai ir nesiliesti vienas su kitu.



Uždenkite maistine plėvele  ir palikti pakilti beveik dvigubai (80 proc. maždaug). Jei suktinukai pakilę liesis vienas su kitu - tai nieko baisaus.
Kepkite suktinukus 40-50 min. 150 C. Išimkite iš orkaitės ir palikite juos 5 min. ant kepimo skardos ir tada padėkite ant grotelių ir leiskite atvėsti.  Skaniausi, kai dar šilti (ne karšti), nes šokoladas viduje dar bus skystas. :)





o dabar BONUS receptas :) 



Nesenai Egle parodė man, kaip su tupperware pagaminti plikyta mielinę tešlą. Kai pamačiau kaip ji maišo mieles su verdančiu vandeniu, mane net šiurpas nukratė :D nes mano galvoje jau spiegė nuplykiti maži mieliukai... BET mano nuostabai ir laimei mieliukai su mieliukėm nežuvo, o ėmėsi darbo ir tešla puikiai iškilo. 
Vakar vėlai vakare staiga :) taip, taip staiga supratau, kad namuose nėra DUONOS :) laikrodis tiksėjo ir artėjo 24 val., todėl nusprendžiau išbandyti plikytos mielinės tešlos receptą ir iškepti bulkutes. 
Nesenai pradėjome su mažiumi klausytis pasakų - tai puikus pakaitas multikams ir gera proga lavinti mažiaus vaizduotę. Kadangi šiandien klausėmes, kaip  Valinskienė mums skaito pasaką apie pelenę, tai man šovė mintis, jog tai - geras pavadinimas mano bulkutėms. Jos bus pelenės bulkutės. Todėl jei skubate į pokylį :) turite spėti iki 24 val. BET pikta pamotė prigalvojo jums darbų, tai šitos bulkutės - kaip tik jums:) jos jus išgelbės :) o dar ir skanios bus:)


Pelenės bulkutės



  • 500 g. miltų
  • 1 kiaušinis
  • 20 g cukraus
  • 7 g. druskos ( vienas nubrauktas a.š.)
  • 30 g. aliejaus 
  • 20-25 g. mielių (šviežiu)
  • 200g. verdančio vandens
  • vanduo kambario temperatūros. (iš viso turi būti 380-400 ml skysčio)

Persijokite miltus į dubenį ir sumaišykite su druska. Į greitkratį įpilkite aliejų, kiaušinį ir įpilkite tiek vandens (kambario temperatūros), kad bendras kiekis būtų 380-400 ml. Įdėkite cukrų, mieles ir suplakite. Kartais išleiskite iš greitkračio orą, nes plakant gali  nusprogti dangtis ir tada bus....na :D kaukė veidui ir plaukams:) o ne mielių mišinys.
Į dubenį iš vienos pusės supilkite verdantį vandenį, o iš kitos pusės - mielių mišinį. Uždarykite jį sandariu dangčiu ir porą kartų pakratykite (į viršų ir į šonus) išleiskite orą iš dubens, vėl uždarykite ir pakratykite. Išleiskite orą iš dubens, uždarykite ir pakratykite  - dabar jau ilgėliau. Atidarius dangtį pamatysite štai koki vaizdą. Kaip matote, turime jau beveik paruoštą tešlą. 


Su šaukštu arba menetele keletą kartų ją apminkykite.


Uždarykite sandariai dangtį ir įstatykite dubenį į indą su karštu (taip, kad ranką galima būtu įkišti) vandeniu 20-30 min. 


 Atidarykite, tešla bus gražiai pakilus. Apminkykite ją su mentele, uždarykite ir vėl įdėkite į indą su karštu vandeniu (tuo pačiu kur naudojote). 



Antrą kartą kildinkite 10-15 min. Perkelkite tešlą ant pabarstyto miltais kočiojimo kilimėlio ir padalinkite į 8 dalis. (jos bus po maždaug 100 g.). Suformuokite bulkutes, sudėkite jas ant kepimo skardos (skardą išklokite silikoniniu kepimo padėkliuku). Su aštriu peiliu arba skutimosi peiliuku (aštrios virtuvines žirklės irgi tiks)  įpjaukite kiekvieną bulkutę. 
Uždenkite jas maistine plėvele ir leiskite pakilti 10 min. Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Nuimkite plėvelę ir pašaukite bulkutes į orkaitę. Kepkite apie 20 min., kol jos taps gražios, tamsiai auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir palikite bulkutes dar porą minučių ant skardos. Perkelkite jas ant grotelių ir atvėsinkite. 



Taigi, spėjau iki 24 val :D bulkutės minkštutės kaip pagalvėlės. Tikras atradimas. Galima būtų taip ir pavadinti pagalvėlės. Yra tik vienas pavojus - galima lengvai persivalgyti, nes jos tiesiog tirpsta burnoje. Mano broliukas bus laimingas:) jis labai mėgsta minkštas bulkutes:) Reikės vieną paslėpti, nes man smalsu patikrinti per kiek laiko ji sužiedės. :)

Vienu zodžiu:) - Skanaus.


6 comments:

  1. Receptas labai idomus, bet pripainiojai taipkad istikruju labai sudetinga suprast ka su kuo maisyt.... pacioj pradzioj prie ko as pienas ? Juk su vandeniu maisyt reik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, recepte buvo tik vienoje vietoj vandens parasytas pienas. Aciu, istaisiau. Visur kitus surasyta teisingai. Raugas yra su vandeniu, o pagrindine tesla su pienu. Yra aprasyti 2 gaminimo budai - su virtuves kombainu thermomix ir iprasta budas. Kas butent jus neaisku?

      Delete
  2. Vis meginu suprasti kam pieno milteliai jei yra pienas..? Gal zinot?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, receptas yra toks koks yra, jus galite naudoti pieno miltelius, galite ju nenaudoti, galite koreguoti recepta pagal save. As naudoju pieno miltelius, nes duonos minkstimas buna puresnis ir minkstesnis, duonos skonis geriasnis, plutele grazios spalvos ir dar pieno milteliai padeda gliutenui vystytis. Kalbant placiau pieno proteinai (neigiamai) itakoja mieles ir duona iskyla maziau nei galetu/turetu. Todel daug kas naudoja plikyta (nevirinta o plikyta) piena - kai pienas verdamas iki 82 C ir tada atvesinamas, tada tie proteinai neutralizuojami. Profesionalai pliko ir pieno miltelius - sumaisote su vandeniu ir irgi iki beveik uzvirimo tada atvesinate.

      Delete
  3. Viskas gavosi, jega, aciu uz patarimus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. super:) labai dziaugiuosi kad jums viskas gavos ir buvo skanu :) aciu kad parasete :)

      Delete