Sunday, December 15, 2013

Meduoliu namukas kuriame gyvena kalėdinis jaukumas.



Šiandien PAGALIAU papuošiau eglutę. Pagaliau, nes ruošiausi jau kelias dienas tai padaryti, bet vis pritrūkdavo laiko. Šiemet mūsų eglute pasipuošė raudonai:) Kai į ją žiūriu tai nevalingai išlaukia daina Lady in red. Mažius žiūrėjo į ją pakerėtas, o kai įžiebiau lemputes tai pradėjo tript savo mažom kojitemis, emocijos liejosi per kraštus. Man patinka vaiku nevaržomi emocijų pliūpsniai :) nes jie yra užkrečiami ir paprasta maža eglute gali staiga virsti egle iš "Spragtuko". 




Šiemet stengiuosi atrėdėti į Kalėdas su gera nuotaiką. Labai norisi pasakų:) Todėl nusprendžiau iškepti ir pastatyti meduolių namą. Bandžiau truputi pagooglinti, nes tiesiog buvo smalsu kada, kur ir kaip atsirado šita tradicija. Nieko doro nesuradau, todėl mano žvilgsnis nukrypo į pasakas. Prisimenu iš vaikystės, kad mama man sekė pasaką apie broli ir sese kuriu pykta pamote norėjo atsikratyti ir nuvedė į gylų tamsu mišką...Vaikai miške surado meduolių namą ir puolė jį valgyti:) buvo ten dar pikta ragana, kuri be abejo norėjo juos suvalgyti, bet viskas baigėsi gerai :) 
Pamenu, kad tada galvodavau kas tai per meduoliu namas:) kaip jis turėtu atrodyti :) Pasaku kur yra meduoliu namas yra gan nemažai. Internete aptikau dar vieną prancūzu:) irgi apie sese su broliu, jų  sunkų gyvenimą, badavimą... na ir meduolių namą, kuris buvo jų svajonių viršūne :) o kas dabar vaikams yra svojoniu viršūne?
Meduoliu namas buvo man šioks toks iššūkis, nes visu pirma niekada to nedariau, o antra statybos ne mano sritis.  Pamenu kaip prieš keletas metu, svečiavomės pas draugus ir pamačiau Laimos meduolių namuką, jis buvo  tiesiog nerealus:) negalėjau atsistebėti jos meistriškumu:) ypač kad tada jos pirmagimiui ir metuku nebuvo:) kaip? kada ji pastate tą namą? :D o dabar pati atredėau į pačią stotele...
Tešla aš jau turiu, nes pasigaminau ją vakar. Dabar reikia namo projekto. Dabar viską galima surasti internete:) ir šiuo atveju ačiū Dievui:) nes kitaip man butu ragai, kreivos sienos garantuotos:) taigi, štai yra meduolių namo šablonas . Aš padariau šablonus iš kartono. Nanas bus ne mažas, todėl jei norite mažesnio, sumažinkite matmenys. 

Iškočiojam plonai tešlą. Tešlos lapą dedam tiesiai ant kepimo kilimėlio arba ant kepimo popieriau ir ant jo pridėjus šablonus išpjaunam sienas ir stogą. Kodėl? Todėl, kad išpjauta tešla liks vietoje ir mažiau deformuosis, ne jos nereiks perkelti. Išpjauname kur norime durys ir langus. Jei yra noro dar pažaisti tai galima padaryti vitražinius langus. Reikia tik turėti įvairiaspalviu čiulpinuku. :) Čiulpinukus sutrupiname ( bet ne labai smulkiai, t.y. nesutriname į miltus). Galima tai daryti su plaktuku :D bet patogiau su prieskoniu grūstuve (senovine tokia). 
Sutrupintus čiulpinukus dedame į langu  skyles ir viskas keliauja į įkaitintą iki 180C orkaite. Kepame apie 10 min. (priklauso nuo jūsų orkaitės).
Išimame skartą iš orkaitės, bet neskubame iš skardos išimti namo dalis kur yra čiulpinuku masė. Paliekame maždaug 5 min. sustingti langams, kitaip išimsite sienas be langu. Atvėsiname viską ant grotelių. Aš kepiau "statybines medžiagas" 2 namukams:) viena padovanosiu mamai, nes noriu pasakyti jai ačiū, kad sekė man pasakas vaikysteje :)
Prikepiau dar visokių formų eglučių ir gyvunų (elnias, šuo, vilkas, zuikis) bei angelu ir žmogeliuku. Kai kuriuos irgi dariau vitražinius t,y. jų viduje išpjaudavau norima forma ir į ją priberdavau trupintu čiulpinuku.
Kolei namo sudedamosios dalis vėsta, galime pagaminti glajų:) Tai dar vienas iššūkis. Man pavyko tik iš kokio 3 karto. Reikia tik kiaušinio baltymo ir cukraus pudros, bet lengva nebuvo. Bandžiau su mikseriu:) bandžiau su virtuvės kombainu...gaudavosi skysta mase, kuria gal ir galima būtų užtepti bet ji išbėgtu. Galu gale suradau thermomikso receptą, kuris pavyko iš karto:)  Receptą padėjo pritaikyti thermomiksu Eddie Spence, kuris yra šios srities ekspertas:) 

Glajus


  • 500 g. cukraus pudros
  • 70 g. kiaušinio baltimo (tai maždaug pora kiaušinių, bet geriau visgi sverti, o kad pasverti tiksliai tai suplakite truputi baltimus prieš sveriant)
  • 5-6 lašai citrinos sulčių. Citrinos sultys padeda glajui geriau sustingti ir glajus bus stipresnis.

Į thermomiksą įdedam plakimo drugelį ir sudedam visus ingredientus. Nustatome laiką  - 5bmin. Pamažu, 10bsek. bėgyje didinam greitį iki 2,5. Paliekam tokį greiti iki iki pabaigos. Po 5 min. glajų su mentele nustumiame į apačią ir plakame dar 2 min. 2,5 gr. tada vėl nustumiame glajų į apačiau ir dar plakame 3 min. 2,5 gr. Viskas, glajus paruoštas. Jis bus tirštas, klampus  kaip klijai.   Glajų uždenkite arba geriau uždarykite sandariai nes jis pradės stingti. 

Dalį glajaus sumaišome su maistiniais dažais ir  dedame į konditerinį maišelį. Su jo pagalba lengvai papuošiame sienas. Galima nupiešti langines:) arba advento vainiką ant duru. Čia jau skonio ir vaizduotės reikalas:) Sienas dailiname dabar nes kai pastatysime namą tai padaryti bus sunkiau. Aš nupiešiau langinės ir papuošiau eglės šakom su žaisliukais palanges. Taip pat eglės šakelėmis papuošiau duris. 

Dabar galime pastatyti sienas. Namo surinkimo mechanizmas labai gerai yra pavaizduotas šitame filmuke. Tikrai taip vaizdžiai ir aiškiai neaprašysiu todėl geriau pažiūrėti filmuką. Paliekame keletai valandų, geriausia per naktį, kad glajus sukietėtu. 
Dabar galime uždėti stogą.  Sutepame namo sienų viršų glajumi ir uždedame iš pradžiu vieną, o vėliau kitą pusę stogo - kaip parodyta filmuke.   Leidžiame glajui sukietėti ir uždedame ant stogo kaminą. Štai ir pastačiau namą. :) Labai jaudinanti akimirka - jis nesugriuvo!!! :) Tikrai labai geras jausmas :) Ką gi sūnu pagimdžiau, namą pastačiau...kas ten dar liko? :D
Dabar paleiskite į laisvę savo vaizduotę ir papuoškite namą. Galima įkvėpimo semtis iš čia, arba iš čia

Siūles, kur susijunge namo dalis aš papuošiau m&m saldainiais - čia mano kalėdinės lemputės. Stogą padengiau glajumi ir apibarsčiau perlinių cukrumi - smarkai snigo pas mus. 
Kito namo sujungimo siūles papuošiau guminukais (žele saldainiai gėlių formos)  ir viska apibarsčiau įvairiaspalviais cukriniais pabarstukais. 
Taip pat papuošiau ir kiemo draugus - elniui ragus, zuikiu ausis, šuniukui ausis ir uodegą, angelui sparnus, eglutes gražiai išmarginau. 
Pagrindas padarytas iš kartono ir apvyniotas aliuminine folija. Statome namą, papuošiame viskas sniegu (glajumi) palaukiame pora minučių kol jis pradės kietėti ir tada sudėliojame kiemo dekoracijas. Štai ir turime pasakų meduolių namelį. Pasaka išsipildė, jaukumas įsikurė meduoliu namuke. Sąskaita už šildimą turėtu sumažėti :D






Mažiusiškarto pareikalavo dumu iš kamyno, todėl teko improvizuoti su vata :D kol improvizavau, vienas elnias buvo suvalgytas:D todėl ir sakau kad pasaka pildosi...:D 


Linkiu jums to paties!





No comments:

Post a Comment