Sunday, December 29, 2013

Kepsime tortą "angelų puota" ir itališkus sausainius, dovanai nuo Kalėdu senelio pasaldinti :)

Kokia šiandien savaitės diena? Tarpušventyje sunkoka susigaudyti :) Atrodo, kad jau laikrodis pradeda mušti dvyliką...
Juokauju aišku, šiandien penktadienis ir mažius važiuoja į svečius pas savo krikšto mamą.





Tortas "Angelų puota" iš tikrųjų turėtų vadintis "Angelų maistas" (ang. Angel food), bet jis toks skanus, jog gal angelai ne kasdien jį valgo? :) Todėl, manau, kad bus teisinga jei priskirsiu jį prie puotų :)
Tortas, aišku, kilęs iš JAV. Beja jie turi ir Velnio tortą :). Matyt tam, kad anas į teismą nesikreiptų dėl diskriminacijos... Kaip ten bebūtų, jis yra labai skanus, tiesiog vertas nuodėmės ir pastangų jį iškepti. Iš esmes tai yra biskvitinis tortas, tik be kiaušinio trynių. Vidus lengvas, švelnus ir orinis - būtent dėl to jis ir gavo tokį pavadinimą.
Turiu perspėti :D turiu... lengva nebus, nors receptas iš pirmo žvilgsnio atrodo, na, labai labai jau nesudėtingas. Esu išbandžius ne vieną ir ne du receptus ir tikras "Angel Food" tortas man gaunasi tik pagal šitą receptą. Receptas yra iš Best America's Test Kitchen knygos. Čia yra jų puslapis, kurį tikrai verta aplankyti.

Tortas "Angelų puota" (Angel Food cake)


  • 170 g. miltų (naudokite miltus skirtus tortams, nes jie lengvesni ir puresni)
  • 350 g. cukraus pudros
  • 12 kiaušinių baltymų 
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1-2 a.š. citrinos sulčių arba jei turite vyno akmens (cream of tartar)
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto arba 1 sutarkuota tonkos pupele 

Persijokite cukraus pudrą. Pusę atidėkite, o kitą pusę įdėkite kartu su miltais  į virtuvinį kombainą ir prasukite greičiausiu greičiu 1 min. (thermomikse 1 min. 8-9 gr)  Miltų ir cukraus mišinys taps puriu ir pagaus daug oro. Tešla bus puresne, o tortas  gausis orinis. 

Mikseriu iki putų suplakite kiaušinio baltymus su druska ir citrinos sultimis. Padidinkit greitį ir po šaukštelį berkite cukraus pudrą. Taip plakite apie 6 minutes. Neskubėkite berti cukraus, nes labai svarbu, kad jis gerai susiplaktų su baltymais ir jo nesijaustų, kitaip baltymai apsunks ir sukris tortui bekepant. Taigi purumui ir lengvumui  bus AMEN.
Kai baigsite plakti, paragaukite - neturėtumėte jausti cukraus baltymų masėje. Ji turi būti labai standi ir blizganti. 

Įberkite į miltų sijojimo indelį cukraus pudros ir miltų mišinį ir porcijomis persijokite jį ant baltymų masės, kas karta švelniai su mentele jį įmaišant į masę. Neskubėkite nes sukris baltymai ir... na pamenate - purumui bus AMEN.
Dabar apie kepimo formą - būtų idealu, jei ji būtų va tokia, (tai yra tradicine šito torto kepimo forma - su skylute viduje ir su "kojelėmis" kurios yra skirtos padėti ir teisingai atvėsinti tortą) bet galite naudoti tai ką turite namuose. SVARBIAUSIA - KEPIMO FORMOS NIEKUO NETEPTI. Taip, taip, NIEKUO NETEPTI. Jei naudosite kepimo formą vienalytę, t. y. be atsegamo/išimamo dugno, tada dugną išklokite kepimo popieriumi - tiesiog iškirpkite iš kepimo popieriaus apskritimą pagal kepimo formos diametrą (ne didesni) ir įdekite į ją. 
Perdėkite tešlą į kepimo indą ir pašaukite į įkaitintą iki 160 C. orkaitę. Kepkite 40-45 min.
Patikrinkite ar tortas iškepęs - įkištas  į torto centrą medinis smeigtukas ištrauktas turi likti sausas ir švarus, o tortas turi būti gražios auksines spalvos.


O dabar - dar viena labai svarbi dalis. Tortą vėsiname žemyn galva (kelias valandas, kol visai atauš). Kaip ta padaryti? Jei jūsų kepimo forma turi skylutę per vidurį tada va taip. Jei formą neturi skylutes tada apverskite ją ir padėkite kraštais ant kokiu nors paaukštinimų, kad ji "kabėtu" ore (ir oras lengvai cirkuliuotu).
Kai tortas atauš, apverskite kepimo formą ir su mediniu peiliu arba ilga silikonine mentele "prasieikite" palei vidinį kraštą ir atlaisvinkite tortą. Čia yra gera iliustracija
Galite jį puošti, galite nepuošti :) skonio reikalas :) mes su mažium papuošėme šokoladiniu ganašu.



Šokoladinis ganašas:


  • 150 g. grietinėles (normalios - 35 proc.)
  • 150 g. juodo šokolado 
  • 1 v.š. sviesto 

Juodą šokoladą sulaužome gabaliukas, dedame į themomiksą ir susmulkiname 5 sek. 6 gr. Įpilame grietinėlę, įdedame sviestą ir verdame 37 C. 2 gr. 3 min. Tada su mentele nuvalome į apačią seneles ir vėl įjungiame 3min. 2gr. 37C. Patepame tortą ganašu ir pabarstome spalvotais pabarstukais. Leidžiame ganašui sustingti.

Ganašas be thermomikso - susmulkiname juodą šokoladą kuo smulkiau. Puode pakaitiname grietinėlę (ne užverdame, o tiesiog pakaitiname, kad ji būtų karšta). Įmaišome sviestą ir šokoladą, maišome kol šokoladas ištirps ir masė taps vientisa.






Turiu kelis šio stebuklo receptus, bet tik šitas pavyksta taip, kaip reikia. Bandžiau porą kartų paruošti tešlą su thermomiksu :) Kol kas nesigavo taip, kaip reikia. Ką reiškia nesigavo? 
Nesigavo:




  • jei tortas kepant nepakilo




  • jei tortas pakilo, bet kepimo pabaigoje subliuško/sukrito




  • jei tortas subliuško išimtas iš orkaitės




  • jei tortas yra nepurus ir jo konsistencija/vidus neprimena kempines. (sausos kempines)

  • Net jei jis "nesigavo", jis bus vistiek skanus:)


    Dabar labai trumpai apie labai paprastus ir skanius sausainius. Receptas labai paprastas:) Tik keli ingredientai, kurie visada yra namuose.
    Receptas nužiūrėtas iš R. Bertinet "Pastry" 


    Itališki sausainiai


    • 300 g. cukraus pudros (+ papildomai sausainių formavimui)
    • 300 g. sumaltų migdolų riešutų
    • 2 a.š. medaus
    • 3 baltymai
    • įdarui - mėgstama uogiene, riešutai.

    Visus ingredientus, apart įdaro, sumaišyti dubenelyje iki vientisos
    tešlos ir uždengti. Įdėti į šaldytuvą mažiausiai 30bmin.  Padalinti tešlą į 4 dalys. Kočiojimo kilimėlį gausiai pabarstykite cukraus pudra. 

    Iškočiokite dešreles forma kiekvieną tešlos dalį ir supjaustykite ją į lygias dalis. Gausis 8-10 sausainiai. Išklokite kepimo skardą silikoniniu kepimo padėkliuku arba kepimo popieriumi ir perkelkite sausainius. Kiekvieno viduje pirštu  padarykite įspaudimą ir  įdėkite norimą įdarą. Pašaukite į įkaitintą iki 150 C. orkaitę ir kepkite 15-20 min. 
    Tam, kad patikrinti ar sausainiai yra iškepę, išimkite skardą iš orkaites ir staigiai  sujudinkite/sukratykite. Sausainiai turi lengvai atšokti nuo kepimo skardos. Atvėsinkite ir skanaus. :)
    Mes su mažium padėjome Kalėdų seneliui juos gražiai supakuoti :)




    No comments:

    Post a Comment